Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka odluku

Edward Snowden i službeno je zatražio privremeni azil od Rusije

Edward Snowden
Twitter
16.07.2013.
u 13:31

Dok se razmatra njegov zahtjev za azilom, Snowden bi mogao odluku dočekati negdje u zemlji ako dobije posebno odobrenje koje bi mu omogućilo da napusti moskovsku zračnu luku na kojoj je "zatočen" od 23. lipnja.

Edward Snowden službeno je zatražio politički azil od Rusije, potvrdio je poznati ruski odvjetnik za ljudska prava Anatolij Kučerena, javlja RT.  Dok se razmatra njegov zahtjev za azilom, Snowden bi mogao odluku dočekati negdje u zemlji ako dobije posebno odobrenje koje bi mu omogućilo da napusti moskovsku zračnu luku na kojoj je " zatočen" od 23. lipnja. Rješenje o privremenom azilu može dobiti za pet dana pa i do tri mjeseca. Podatke je popunio na internetskoj stranici Službe za emigraciju. Ako dobije pozitivan odgovor, u zemlji će moći ostati 12 mjeseci te nakon tog razdoblja može zatražiti produljenje na još godinu dana.

Američki zviždač zasad nema namjeru pokušavati dokopati se zemalja Latinske Amerike koje mu nude sigurnost unutar svojih granica.

– Edward je kontaktirao sa mnom još prije i zamolio da ga informiram o pravima i azilu. Sve sam mu objasnio. Dao sam mu informacije o našim zakonima o izbjeglicama, objasnio kakva je procedura za ishodovanje političkog i privremenog azila – rekao je Kučerena.

Putin je prije izjavio da Snowden može dobiti politički azil ako prestane iznositi informacije koje mogu nanijeti štetu ruskim odnosima sa SAD-om te ako osobno zatraži azil.

>>Edward Snowden nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije