Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S&P procjenjuje

Snižen kreditni rejting za hrvatski dugoročni dug

vlada
Sanjin Strukić/Pixsell
21.12.2010.
u 18:38

Ocjenu je dala jedna od tri najrelevantnije rejting agencije pa se njezina procjena ozbiljno shvaća kod investitora

Rejting agencija S&P snizila je kreditni rejting za hrvatski dugoročni dug s BBB na BBB-, odnosno zadržala nas na zadnoj razini od “junka”, odnosno špekulativnog rejtinga. Snižavanje rejtinga obrazloženo je “pogoršanjem fiskalne pozicije i kontinuiranim slabljenjem uvjeta inozemnog zaduživanja”.

Uz Moody’s i Fitch, S&P je treća najrelevatnija rejting agencija, pa se stoga njezina procjena ozbiljno shvaća kod investitora. Na hrvatsku će konkurentnost negativno utjecati njezin veliki javni sektor, veliko porezno opterećenje, loša poduzetnička klima i visoka nezaposlenost, procjenjuju u S&P-u. 

Iako i dalje vjeruje da bi proces integracije s Europskom unijom mogao pozitivno utjecati na ekonomsko restrukturiranje i rast, to se do sada nije ostvarilo, jer je Vlada odgađala reforme.

Političko manevriranje Vlade zbog parlamentarnih izbora u 2011. godine, produbilo je proračunski deficit u 2010. na oko 5,8% BDP-a, u usporedbi s ranije prognoziranih 3,6%.

U 2011. bi predizborno okruženje moglo još više oslabiti odlučnost Vlade u fiskalnoj konsolidaciji, navodi S&P te predviđa daljnji blagi rast deficita i odgađanje provođenja nužnih reformi. Stoga agencija u 2012. očekuje rast općeg duga države na oko 52% BDP-a (sa 35% u 2009.)

Vladin savjetnik Željko Lovrinčević kaže da je ova prognoza očekivana, a prije svega rezultat je odgode promjena vezanih uz smanjenje osnovice za plaće u javnom sektoru, smanjenja socijalnih izdataka i nedonošenja Zakona o radu.

– Fiskalna konsolidacija nije bila dovoljno agresivna, što je rezultat nedovoljne ambicije Vlade, ali i njezina neprihvaćanja oporbenih stranaka. Za sada se snižavanje rejtinga ne bi trebalo odraziti na skuplje zaduživanje, ali ako ne dođe do promjena u javnim financijama u sljedećih dva do tri kvartala, to bi se moglo osjetiti, bez obzira na to što ćemo možda već završiti pregovore s EU – zaključuje Lovrinčević.

Komentara 66

OB
-obrisani-
20:58 21.12.2010.

@kresimirica Sto ce ti analiza, pa imas 35 000 000 000 kuna unutrasnjeg duga. Para kojih nema. Vode se u knjigama, a njih jednostavno nema. Nesto slicno kao zito, imas rezerve, a zita nema.

TE
tetrijebzg
18:55 21.12.2010.

gle kako radi KRADEZE

BR
BratCroat
01:26 22.12.2010.

Nema veze ionako se nema čime vratiti dugove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije