Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Snimala sam lažne emisije da bi radio mogao dobiti novac'

To su gluposti! Vijeće je napravilo nadzor, no nepravilnosti nije bilo u emitiranju, već zbog opreme, kaže privremeni upravitelj
22. veljače 2013. u 18:45 18 komentara 5 prikaza
'     '
Foto: ''

Što god promijenili i odlučili u novom Zakonu o elektroničkim medijima, ništa to ne znači ako netko ne počne pratiti rad tih medija. Kako sam zbog straha da ne ostanem bez posla godinama bila prisiljavana na lažiranje radijskih emisija za sredstva Fonda za pluralizam, rasprava o tome tko treba dobiti pravo na javljanje za ta sredstva više je nego smiješna. I dok vi raspravljate treba li portalima dati mogućnost da dobiju novac iz Fonda, sve radijske postaje na kojima sam radila (tri u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji), javljajući se za sredstva Fonda, lažirale su više od 70% emisija za koje su dobile novac. Vijeće za medije je obaviješteno o tome, no nije reagiralo. Zato sve ovo “popravljanje i prepravljanje” zakona nema smisla – razotkrivajuća je ovo primjedba koju je 7. veljače u internetskoj javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga novog Zakona o elektroničkim medijima na stranici Ministarstva kulture napisala radijska novinarka iz Bjelovara Ivana Lekšić.

Lažiran cijeli program

U naknadnom razgovoru I. Lekšić nam je precizirala o čemu je riječ.

– Do sada sam radila na četiri lokalne radiopostaje Bjelovarsko-bilogorske županije, i na svima su se, radi dobivanja novca iz Fonda, lažirale emisije, negdje više, negdje manje. No, na zadnjem radiju na kojem sam radila, na Gradskom radiju Čakovec, fingirao se cijeli program. Potkaj 2011. radio je trebao opravdati dobiveni novac iz Fonda pa smo kolega i ja morali cijeli jedan tjedan, od 16 sati do iza ponoći, snimati 10-ak emisija o nacionalnim manjinama, ravnopravnosti spolova, vijesti i emisije iz kulture, koje smo onda morali “spržiti” na CD-ove i predati u ruke vlasniku radija. On ih je onda slao Vijeću za elektroničke medije (VEM) time opravdavajući da je novac iz Fonda, kao, uložio u emisije od javnog sadržaja. Bit je u tome da su sve te emisije bile lažne. One nikada nisu emitirane u programu. Taj radio 2011. nije imao ni sekunde svog programa, već je cijelo to vrijeme emitirao program jedne druge radijske postaje. To lažiranje emisija čine i mnoge druge lokalne radijske postaje – tvrdi I. Lekšić.

Nikakva prijava nije stigla


Vijeće za elektroničke medije bilo je, kaže, upozoreno, no reakcija nije bilo. Prijašnji vlasnik tvrtke Net Gate d.o.o, koja je vlasnik koncesije čakovečkog radija, Ivan Butković, u studenom je umro, a sada je privremeni upravitelj Net Gatea Robert Veseljak, koji na ove optužbe uzvraća riječima:

– Sve su to gluposti! Vijeće je na dan Butkovićeve smrti bilo u nadzoru, no nepravilnosti u emitiranju programa bilo je zbog otuđene opreme. Prije dva tjedna Vijeće sam obavijestio da Net Gate odustaje od te radijske koncesije.

Zbog svega ovoga Ministarstvo kulture zatražilo je očitovanje Vijeća čiji je čelnik Zdenko Ljevak, koji se jučer nije javljao na pozive. Čim je na stranici Ministarstva pročitala izjavu novinarke Lekšić Vesna Roller zatražila je raspravu Vijeća. Rečeno joj je da nikakva prijava vezana uz sredstva Fonda nije stigla. Roller objašnjava da je do ovakvih zloporaba moglo doći zbog nepreciznih ugovora koji su se prije sklapali s nakladnicima, što ubuduće neće biti moguće.

>> Milanović ministrima: Pazite na sukob interesa! Da ne bi bilo...

Godišnje se lokalnim postajama 
i

Godišnje se lokalnim postajama 
iz Fonda podijele 32 milijuna kuna

Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti puni se tako što Hrvatska radio-televizija u njega izdvaja tri posto prihoda od RTV pristojbe. Sredstvima Fonda raspolaže Vijeće za elektroničke medije, koje ih dodjeljuje lokalnim i regionalnim radijskim i TV postajama u svrhu poticanja proizvodnje i objavljivanja sadržaja od javnog interesa. Godišnje se u Fondu prikupi, pa onda i podijeli, 32 milijuna kuna, po 16 milijuna kuna lokalnim i regionalnim radijskim i televizijskim postajama.

Elipso

 • Avatar žič
  žič:

  pa kaj je došlo ovoj ženski da,,grize,,ruku koja ju je hranila,pa nije vrag da joj je proradila savjest.......

 • -obrisani-:

  zbog kakvih prijetnji ivana? sudjelovala si u kriminalu da zaradiš plaću, i sad trebal platiti zajedno sa njima misliš da diler droge ne bi trebao biti kažnjen samo zato što ima iznad šefove koji bi ga ubili da ih odcinka?

 • Avatar Forrest Gump
  Forrest Gump:

  Ono što nisu mogli ukrasti jer je bilo vezano "lancem z narod" prodali su za proviziju strancima iako nije bilo njihovo, kao što je to telekom i telefonska infrastruktura koju je narod platio i izgradio, ina i sl....pa ćemu se ... prikaži još! onda čuditi, u zemlji gdje je gotovo sve ukradeno ili lažno, lažnoj emisji "uživo"..