Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob interesa

Smiju li zastupnici "zarađivati sa strane"?

peer
AFP/Pixsell
29.10.2012.
u 13:30

Svaki treći zastupnik u Njemačkoj zarađuje sa strane, a ukupno su zaradili najmanje 22,5 milijuna eura.

U Njemačkoj se nedavno ponovno rasplamsala rasprava o tome smiju li zastupnici u parlamentu i uopće političari koji obnašaju funkcije za koje dobivaju plaću zarađivati i "sa strane"? I, ako da, koliko? Iskra koja je potaknula raspravu bila je informacija o visokim dodatnim prihodima novoga kancelarskoga kandidata njemačkih socijaldemokrata Peera Steinbrücka koji je sa strane zaradio najmanje 700.000 eura, piše Deutsche Welle.

Norbert Schindler, zastupnik Kršćansko-demokratske unije u njemačkom parlamentu, u ovom je mandatu sa strane zaradio 211.000 eura. On se još bavi i poljoprivredom, potpredsjednik je njemačke udruge poljoprivrednika te član nadzornog odbora jednog poljoprivrednog poduzeća.

– To je vrlo naporno, ali izvedivo. I to znači 90 radnih sati tjedno pa morate raditi s velikom strašću.

S druge strane ekonomistica Kerstin Andreae (Stranka zelenih), također zastupnica u njemačkom parlamentu, smatra da osobi koja ozbiljno shvaća posao u parlamentu ne ostaje vremena da bi radila sa strane.

– Odbori, klubovi zastupnika, plenumi pa onda i izbori. Sve to oduzima previše vremena. No najveći problem s dodatnim poslovima jesu sukobi interesa koji su gotovo neizbježni – smatra zastupnica te dodaje:

– Najvažnije je ispitati jesu li zahtjevi pojedinaca, tvrtke ili neke institucije od općeg interesa, a to je teško ako se nalazite na platnoj listi neke tvrtke.

Schindler na to dodaje da naravno da može doći do sukoba interesa, no na kraju odlučuju birači, a oni vrlo dobro znaju tko je on.

Svaki treći zastupnik u Njemačkoj zarađuje sa strane, a ukupno su u ovom mandatu zaradili najmanje 22,5 milijuna eura.

>>U saborskoj mirovini i milijunaši i osuđenici

Komentara 3

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:39 29.10.2012.

Hm Pa fuš je njemačka riječ. što se čudite. Samo što švapski fuš nije ovako crn kao kod nas, gdje se u fušu zarađuju milijarde.

JA
james49
14:08 29.10.2012.

Pa naravno da kraj takvih mizernih primanja i još mizernijih privilegija moraju vloviti nekej u fušu!

IV
Ivekivek
14:20 29.10.2012.

Neka prvo zarade u saboru...kako mog uzaraditi sa strane kada nisu ni u saboru ništa zaradili isplaćeno im?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije