Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi izborni sustav


Smerdel: Trebalo bi neke formulacije ugraditi u Ustav

Branko Smerdel
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
25.06.2014.
u 20:00

O inicijativi Ž. Markić - Važno je kako će biti sročeno referendumsko pitanje, kažu stručnjaci

Nakon inicijative članice udruge “U ime obitelji” Željke Markić da na referendumu u Ustav ugradi preferencijsko glasanje i ukine prag unutar lista, postavilo se pitanje je li takav referendum ustavan. Povod je za dilemu činjenica da je izborni sustav u Hrvatskoj reguliran zakonima.

Stručnjaci za ova pitanja, pravnici i politolozi, vanjski članovi saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, odgovaraju kako nema formalne zapreke da se način glasanja ugradi u Ustav, ali upozoravaju da nisu dobra parcijalna rješenja. Za konkretniji stav o samoj inicijativi Ž. Markić kažu da valja pričekati formulaciju referendumskog pitanja.

Vremena ima dovoljno

Naši se sugovornici slažu da bi preferencijsko glasanje bilo dobro, ali upozoravaju da valja urediti cijelo izborno zakonodavstvo i da ima daleko važnijih problema koje bi trebalo riješiti. Kažu i da predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) nema pravo kada tvrdi da više nema vremena za rješavanje izbornog zakonodavstva. – Rok je 20. veljače 2015. do kada se može mijenjati izborno zakonodavstvo (ne smije se u izbornoj godini nap. a.) – kaže Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Prvo bi trebalo urediti izborne jedinice jer su one, upozorava, preko ruba ustavnosti. U izbornim se jedinicama bira isti broj zastupnika, a nisu sve jednake. Trebalo bi, navodi, i ukinuti mogućnosti da zastupnik istodobno bude i gradonačelnik.

– Nije dobro referendumom rješavati pitanja izbornog zakonodavstva niti tu materiju treba definirati Ustavom – mišljenja je Nenad Zakošek, dekan Fakulteta političkih znanosti.

Bilo bi bolje u Saboru

Upozorava i na problem nedostatne pravne regulacije referenduma zbog koje bi, ostvari li Ž. Markić svoju namjeru, potencijalno mogli nastati ozbiljni problemi. Naime, ako se dio izborne problematike definira Ustavom, kako će se ona mijenjati? Nadalje, može li se zakonom mijenjati nešto što je narodna volja izražena referendumom? Koliko bi vremena trebalo proći da se promijeni nešto što je usvojeno na referendumu? To su neke dileme.

Prof. Barić kaže da bi bilo daleko bolje da se izborno zakonodavstvo riješi u Saboru, ali ako to nije moguće te ako političke stranke za to nemaju dovoljno volje, onda će se rješavati referendumom. A kako bi to ispalo, sve ovisi, kaže, od formulacije referendumskog pitanja. Ono može biti sročeno jako dobro i može poboljšati pravnu regulativu, može biti dobro postavljeno, ali ne ponuditi nikakvo rješenje nego dugoročno biti smetnja ili pak može biti loše i sama formulacija može biti protuustavna.

Dr. Branko Smerdel, predstojnik Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, kaže da se Ustavom ne može propisati izborno zakonodavstvo, ali se mogu dati neka ograničenja. – Neke formulacije o izbornom sustavu trebale bi se ugraditi u Ustav – kaže dr. Smerdel koji će u tome pravcu dati sugestije predsjedniku Republike Ivi Josipoviću kao član njegove radne skupine za prijedlog ustavnih promjena.

>>Svi žele moderniji izborni sustav, ali ne po metodi Željke Markić

>>Sudionici okruglog stola u Saboru: Izmjene izbornog zakonodavstva su neophodne

>>GONG i lijevi tabor civilnog društva trebaju poduprijeti referendum Željke Markić

Komentara 8

KA
kajinx
20:42 25.06.2014.

Treba ovo, treba ono, ne može ovo, ne može ono, ima vremena, nema vremena, Sabor, Ustav, zakon, protiv zakona, koja pitanja, kriva pitanja. Što više smutnje, to bolje. U mutnom se lovi! Željka samo naprijed! Jedini način da se ovaa zavrzlama riješi je šakom u čelo.

DU
Deleted user
21:09 25.06.2014.

Meni jedan od najdrazih crtica je Pobuna u kokosinjcu, ovaj put perje leti cim je se najavio referendum na temu izbora.....

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
22:28 25.06.2014.

Kako se odmah nude rješenja, da treba više demokracije, da su birači važni, da sada nije dobro... čak se i Josipović zabrinuo... Jasno je: Željka Markić zabija ove jeseni protiv partije Milanović-Josipović 2:0

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije