Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog promjena

Svi žele moderniji izborni sustav, ali ne po metodi Željke Markić

Željka Markić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
23.06.2014.
u 17:30

Ukidanjem praga unutar lista samo bi se učinio ustupak političkim avanturistima, poručuju iz HDZ-a

Inicijativa Željke Markić, članice udruge “U ime obitelji”, da se referendumom u Ustav ugrade neki postulati izbornog sustava, a to je preferencijalno glasanje i rušenje izbornog praga, ni na jednoj relevantnoj adresi nije naišla na podršku.

U dvije najveće stranke, vladajućem SDP-u i oporbenom HDZ-u smatraju da bi trebalo modernizirati izborni sustav, ali ne na način i metodama kojima bi to učinila Markić.

– Ukidanjem praga unutar lista samo bi se učinio ustupak pojedincima, političkim avanturistima – rekao nam je sugovornik iz samog vrha HDZ-a napominjući kako njegova stranka ne može podržati referendum koji najavljuje Ž. Markić.

Ne lomiti preko koljena

U SDP-u govore o potrebi izmjene cijelog izbornog sustava, ali će to pričekati. – Sad je kasno da bi se provela izborna reforma. Za to je potrebna široka javna rasprava i konsenzus političkih opcija – kaže predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) napominjući da se izborno zakonodavstvo ne smije mijenjati u godini izbora, što znači da je krajnji rok 30. prosinca ove godine. Ostalo je šest mjeseci u kojima bi se stvari mogle prelomiti preko koljena, a to nije dobro – kaže Grbin.

U intervjuu Večernjem listu Markić je rekla da bi putem referenduma u Ustav unijela odredbu po kojoj bi izborne liste bile otvorene, dakle, zastupnika bi se biralo imenom i prezimenom i ne bi postojao prag, kao što je u izborima za Europski parlament, gdje preferencijalni glasovi moraju činiti 10 posto ukupnih glasova liste da bi mijenjali poredak.

– Referendumom će se osigurati da poredak kandidata koji ulaze u parlament određuju birači, a ne šefovi stranaka – poentira Markić, koja bi i prag za ulazak stranke u Sabor spustila na 3 posto.

– Hrvatskoj treba sveobuhvatna izborna reforma, a ne samo parcijalno glasanje. Osim toga, izbornu materiju valja rješavati zakonom, a ne Ustavom – kaže Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a.

Objašnjavajući što misli pod sveobuhvatnom reformom, Zelić je pobrojio potrebu za izmjenom izbornih jedinica, promjenom medijskog praćenja kampanja, uređivanje referendumskih pravila.

– Bitno je i uvođenje preferencijalnog glasanja, a ima razloga za ublažavanje praga unutar liste, da ne bude 10 posto kao za Europski parlament, nego možda 5 posto – kaže Zelić i navodi da je potrebno ojačati utjecaj birača na izborni proces, a da izborni sustav treba urediti tako da on posluži kao početak demokratizacije unutar samih političkih stranka.

Šest izbornih jedinica

GONG, kaže njegov izvršni direktor, pune dvije godine radi na prijedlogu reforme izbornog sustava i upravo ga predstavlja političkim strankama i javnosti. Predlažu, među ostalim, formiranje šest izbornih jedinica s logičnim teritorijalnim ustrojem, pa bi tako Zagreb bio u jednoj jedinci. Ne bi se u svakoj jedinici birao isti broj zastupnika, a gdje bi ih se biralo više, birači bi imali pravo na više glasova unutar liste. Ograničilo bi se pasivno biračko pravo pa se kandidirati ne bi mogli osuđenici za teška kaznena djela.

Govoreći o inicijativi Ž. Markić, Zelić iz GONG-a pita se što je motiv za referendum i koliko će stajati. Grbin, koji također smatra da izborni sustav ne treba definirati Ustavom, o najavi Ž. Markić kaže da tek valja vidjeti kako će biti formulirana pitanja.

>> One koji ulaze u parlament neće birati samo šef stranke

Komentara 53

CL
ClinOr
17:46 23.06.2014.

Vidjet ćete vi "elito" relevantnu adresu gdje će se ovo podržati - među običnim ljudima. To je najvažnije. Sad maske padaju, dosta je bilo, sad će se znati tko je za pravu demokraciju, a tko za glumljenje demokracije i pričanje o njoj.

KA
kajinx
17:48 23.06.2014.

…ni na jednoj relevantnoj adresi nije naišla na podršku. Niste tu uzeli u obzir što hrvatski narod podržava. Rezultati referenduma će vas dozvati svijesti.

MI
miso
17:09 23.06.2014.

Željka je pravi borac za prava građana. Ostali zbog svoji interesa pričaju drugačije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije