Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Smanjili cijene javnobilježničkih tarifa za solemnizacije, zašto ih za moratorije - ne ukinu?

Prema riječima predsjednice Hrvatske javnobilježničke komore Zvijezdane Rauš Klier ova je odluka donesena u dogovoru Ministarstva pravosuđa i Hrvatske javnobilježničke komore.
20. travnja 2020. u 11:02 2 komentara 1980 prikaza
ministarstvo pravosuđa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Javni su bilježnici u dogovoru s Ministarstvom pravosuđa za solemnizacije tijekom trajanja pandemije koronavirusa 19 smanjili cijene tarifa - po novom pravilniku najviša je moguća javnobilježnička nagrada 400 kuna, ako iznos kredita premašuje 550.000 kuna, dok najniža nagrada iznosi 125 kuna. Isto su ih tako za moratorije mogli i - ukinuti. Zašto nisu?

Predsjednik Milanović o epidemiji koronavirusa Traži 12 mjeseci bez kamata Milanović: Moratorij kakav banke sada nude nije nikakvo olakšanje za dužnike

Za iznos kredita u vrijednosti 75 do 100 tisuća kuna, iznos nagrade javnom bilježniku za solemnizaciju aneksa ugovora sada iznosi 156,25 kuna uz 25 posto PDV-a te pripadajuće pristojbe koja se uplaćuje u korist državnog proračuna.

Trošak solemnizacije aneksa ugovora sastoji se od nagrade javnom bilježniku, koja prema toj tarifi iznosi 25 posto redovne nagrade, pripadajućeg PDV-a i javnobilježničke pristojbe koja se naplaćuje u korist državnog proračuna.

Zdenko Adrović Cijena odgode plaćanja kredita HUB: banke pozivaju nadležne na smanjivanje troška solemnizacije

Prema riječima predsjednice Hrvatske javnobilježničke komore Zvijezdane Rauš Klier ova je odluka donesena u dogovoru Ministarstva pravosuđa i Hrvatske javnobilježničke komore.

- Javni bilježnici u RH svjesni su situacije, ekonomskih i životnih prilika u kojima su se našli naši građani i poslovni subjekti, a uzrokovani su pandemijom virusa Covid-19. Osjećamo profesionalnu i moralnu obvezu da im koliko je to moguće olakšamo taj teret i pokažemo maksimalnu empatiju i socijalnu osjetljivost u ovom, za sve teškom razdoblju - komentira predstavnica javnih bilježnika.

Rijeka: Građani čekaju u redu ispred banke sociologinja Rodik: 'Banke bi trebale zaustaviti otplatu svih kredita'

Novi iznosi primjenjuju se prema izmijenjenom Pravilniku o privremenoj javnobilježničkoj tarifi i Zakonu o javnobilježničkim pristojbama, članak  16. stavak 4. Pravilniku o privremenoj javnobilježničkoj tarifi  i Tbr. 7 .i 1. Zakonu o javnobilježničkoj pristojbi.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića
DVOSTRUKA MJERILA
Otto Barić revoltiran Bandićevim sprovodom: Jadnici, sram me gdje živim
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Beny:

    Zasto bih biljeznika nagradjivao? Nisu oni zasluzili nikakvu nagradu!

  • hr76:

    Treba ukinuti javne bilježnike. Kakva ovjera potpisa u digitalnom dobu? To se sve može jednostavno riješiti i bez nepotrebnih karika u lancu.