Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaća se od 125 do 400 kuna

Smanjili cijene javnobilježničkih tarifa za solemnizacije, zašto ih za moratorije - ne ukinu?

ministarstvo pravosuđa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.04.2020.
u 11:02

Prema riječima predsjednice Hrvatske javnobilježničke komore Zvijezdane Rauš Klier ova je odluka donesena u dogovoru Ministarstva pravosuđa i Hrvatske javnobilježničke komore.

Javni su bilježnici u dogovoru s Ministarstvom pravosuđa za solemnizacije tijekom trajanja pandemije koronavirusa 19 smanjili cijene tarifa - po novom pravilniku najviša je moguća javnobilježnička nagrada 400 kuna, ako iznos kredita premašuje 550.000 kuna, dok najniža nagrada iznosi 125 kuna. Isto su ih tako za moratorije mogli i - ukinuti. Zašto nisu?

Za iznos kredita u vrijednosti 75 do 100 tisuća kuna, iznos nagrade javnom bilježniku za solemnizaciju aneksa ugovora sada iznosi 156,25 kuna uz 25 posto PDV-a te pripadajuće pristojbe koja se uplaćuje u korist državnog proračuna.

Trošak solemnizacije aneksa ugovora sastoji se od nagrade javnom bilježniku, koja prema toj tarifi iznosi 25 posto redovne nagrade, pripadajućeg PDV-a i javnobilježničke pristojbe koja se naplaćuje u korist državnog proračuna.

Prema riječima predsjednice Hrvatske javnobilježničke komore Zvijezdane Rauš Klier ova je odluka donesena u dogovoru Ministarstva pravosuđa i Hrvatske javnobilježničke komore.

- Javni bilježnici u RH svjesni su situacije, ekonomskih i životnih prilika u kojima su se našli naši građani i poslovni subjekti, a uzrokovani su pandemijom virusa Covid-19. Osjećamo profesionalnu i moralnu obvezu da im koliko je to moguće olakšamo taj teret i pokažemo maksimalnu empatiju i socijalnu osjetljivost u ovom, za sve teškom razdoblju - komentira predstavnica javnih bilježnika.

Novi iznosi primjenjuju se prema izmijenjenom Pravilniku o privremenoj javnobilježničkoj tarifi i Zakonu o javnobilježničkim pristojbama, članak  16. stavak 4. Pravilniku o privremenoj javnobilježničkoj tarifi  i Tbr. 7 .i 1. Zakonu o javnobilježničkoj pristojbi.

Ključne riječi

Komentara 2

SO
Sir Oliver
20:34 20.04.2020.

Zasto bih biljeznika nagradjivao? Nisu oni zasluzili nikakvu nagradu!

HR
hr76
18:29 20.04.2020.

Treba ukinuti javne bilježnike. Kakva ovjera potpisa u digitalnom dobu? To se sve može jednostavno riješiti i bez nepotrebnih karika u lancu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije