Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

HUB: banke pozivaju nadležne na smanjivanje troška solemnizacije

Banke su turističkom sektoru spremne ponuditi odgodu glavnice do sljedeće sezone. Da može i bez solemnizacije pokazuje primjer OTP-a koji je neće tražiti
10. travnja 2020. u 11:31 1 komentara 287 prikaza
Zdenko Adrović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Pozivamo nadležne institucije da razmotre mogućnost snižavanja troškova solemnizacije dodataka ugovora o kreditu u trenutačnim okolnostima, kako bi se ukupni trošak za građane dodatno smanjio – zatražili su iz Hrvatske udruge banaka koja pojašnjava da je solemnizacija aneksa ugovora kojim se regulira odgoda plaćanja kredita zbog pandemije koronavirusa nužni korak koji se mora provesti samo u onim slučajevima kada je inicijalni ugovor solemniziran, najčešće kod stambenih kredita.

Zagreb: Premijer Andrej Plenković predstavio novi paket mjera za gospodarstvo VLADA Za očuvanje radnih mjesta 1,87 milijardi kuna

- Banke u ovom trenutku fizičkim i pravnim osobama nude modele odgoda plaćanja kreditnih obveza u trajanju do šest mjeseci, što je u skladu sa standardima većine europskih zemalja, dok u nekim elementima hrvatski model predstavlja i višu razinu pomoći. Primjerice, vrlo slični modeli moratorija na otplatu kredita razvijeni su Češkoj i Slovačkoj, dok banke u Austriji u ovom trenutku nude sličan model odgode plaćanja u trajanju od tri mjeseca – tvrdi direktor HUB-a, Zdenko Adrović.

VIDEO: Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

No, tih šest mjeseci je maksimalan rok koji u ovom trenutku ne nude sve banke, a posebno ne svim klijentima. U HUB-u pak kažu da su osnovni elementi moratorija fleksibilni s obzirom na situaciju u kojoj nije moguće predvidjeti sve učinke i trajanje krize pa su pojedinim sektorima, poput turističkog, banke spremne odgoditi otplatu glavnice do sljedeće turističke sezone.

- Važno je naglasiti kako za vrijeme trajanja odgode plaćanja kredita banke neće naplaćivati glavnicu i kamate kredita te će obračunavati isključivo redovnu kamatu bez zateznih kamata i drugih troškova – kažu u HUB-u.

Radnici na gradilištu Hrvatski BDP past će 6,2 posto Svjetska banka: Povratnici iz inozemstva napravit će pritisak na tržište rada

No, dok interveniraju da se smanji trošak solemnizacije aneksa ugovora, ipak inzistiraju na njoj, iako primjer OTP banke koja je objavila da neće tražiti solemnizaciju pokazuje da  - može i bez nje. Na kamatama će, zbog produljene otplate, banke i dodatno zaraditi pa im je dobit samo odgođena. Naravno, ondje gdje klijenti ne bankrotiraju.  

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

GOTOVO JE!
Izdržavanje kazne: Otkriveno kada se Mamić mora javiti sucu, može se i žaliti
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • fakin2012:

    Kolike milijune kuna su javni bilježnici naplatili kod kredita s CHF, da pojasne rizike kredita u CHF a u tužbi za štetu dužnicima ih nema. Čemu se plaća jane bilježnike ako nisu odgovorni za slučaj CHF?