Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održavaju se izbori

Smanjenje troškova rada imperativ je obojici mogućih šefova HUP-a

Foto: Marko Prpic/Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
22.02.2024.
u 19:00

Balen zagovara snažniji angažman HUP-a oko politika EU, Furjanu prioritet porezno i neporezno rasterećenje poduzetnika i osiguravanje stručnjaka

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca ponovno se održavaju izbori. Vijeće članica danas će saslušati prezentacije programa dvojice kandidata koji su se prijavili na natječaju za novog predsjednika HUP-a – predsjednika Uprave Plive, ujedno i aktualnog predsjednika HUP-a, Mihaela Furjana i suosnivača i člana Upravnog vijeća Algebre Hrvoja Balena.

Prije tri godine izbore predstavnika poslodavačke zajednice u Hrvatskoj obilježila je dramatična atmosfera i podjela među članicama, no ovaj put oni se održavaju u redovnom postupku i bez velike pompe. Unutar HUP-a za obojicu kandidata će reći da je riječ o vrhunskim gospodarstvenicima, koji se u razmišljanjima u suštini ne razlikuju i koji su u vrijeme kada je došlo do velikih konflikata i podjela, a što je rezultiralo i odlaskom nekih najvećih članica, bili na istim pozicijama. Kakav, pak, smjer namjeravaju dati HUP-u dobiju li povjerenje članica za idući trogodišnji mandat, što vide kao prioritete?

Iz odgovora koje je Poslovni dnevnik dobio od oba kandidata, može se zaključiti kako je Furjan skloniji nastaviti tempom i zadacima koje HUP već dobro odrađuje, dok će Balen imati nešto zanimljiviju prezentaciju s novim idejama.

"Postojeći i budući prioriteti HUP-a su porezno i neporezno rasterećenje poduzetnika, unapređenje radnih odnosa i osiguravanje stručnjaka potrebnih hrvatskom gospodarstvu, te izazovi rastućih troškova", ističe Furjan. On je ponosan na postignuća HUP-a u posljednje tri godine, a koje je obilježila stabilizacija rada, te po njemu puno veća vidljivost HUP-a kao reprezentativnog predstavnika poslodavaca, kao i značajno veći broj aktivnosti u odnosu na prethodno razdoblje. Kao dobar primjer Furjan izdvaja sveobuhvatni prijedlog porezne reforme, doprinos na izradi NPOO-a, inicijative vezano uz održivost cijena energije, pa i suprotstavljanja uvođenju poreza na ekstra dobit, koji je na kraju ipak uveden.

VEZANI ČLANCI:

Balen smatra da je HUP-u potrebno ojačati granske udruge i regionalne urede kako bi se jače štitilo interese pojedinih industrijskih grana. Jedna od promjena koju zagovara je snažniji angažman HUP-a oko EU politika. On to vidi nužnim u uvjetima kada uloga Europskog parlamenta i EK postaje sve jača.

"Ne zaboravimo da nas ove godine očekuju i izbori na toj razini, a već sada se velik dio našeg zakonodavstva odnosi na uredbe i direktive koje su došle s EU razine. Na njih je potrebno djelovati puno prije nego postanu obveza za poslodavce, kaže Balen.

Smanjenje troškova rada, na kojemu su već postignuti pomaci, za oba predsjednička kandidata ostaje imperativ.

I dalje imamo nisku stopu udjela privatnih investicija u BDP-u, što nas koči u razvoju, ističe Balen.

– HUP će nastaviti raditi na boljem korištenju EU fondova, sustavnom rješavanju demografskih problema kao i unapređenju obrazovnog i pravnog sustava – kaže, pak, Furjan.

GALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije