Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOD RADARA

U HUP se vratio Vujnovac i njegove tvrtke ENNA i PPD

Plenković sudjelovao na energetskoj konferenciji Svijet energije 2022 – Energetska sigurnost u eri brze dekarbonizacije
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
21.02.2024.
u 14:00

Članstvo omogućuje i sudjelovanje u iniciranju i raspravi o zakonskim izmjenama i reformi, odnosima sa sindikatima

Prije tri godine, u najvećoj poslodavačkoj udruzi, HUP-u vladalo je kaotično, predrevolucionarno stanje. Neki od najvećih hrvatskih poslodavaca, među kojima su i njezini osnivači, iznenada su i uz mnogo pompe napustili udrugu, što je dramatično odjeknulo među gospodarstvenicima.

U isto vrijeme povukle su se, naime, tvrtke iz grupacije Fortenova, Orbico i Energia Naturalis te Adris. Udarac na ovu krovnu poslodavačku instituciju bio je žestok, s obzirom na to da veliki gospodarstvenici plaćaju i najveće financijske doprinose HUP-u te joj daju i težinu u zastupanju interesa gospodarstvenika pred Vladom i sindikatima. No, to je Udruga ipak preživjela. I ne samo to, potpuno ispod radara u HUP se vratio, i to prije pola godine, onaj najveći, Pavao Vujnovac i njegove tvrtke Energia Naturalis i PPD.

Zašto su otišli

U Vujnovčevim tvrtkama jučer nisu željeli iznositi razloge svog povratka, objasnivši da ni kod odluke o napuštanju HUP-a nisu htjeli sudjelovati u javnim raspravama. Tada su odluku kratko obrazložili činjenicom da ne žele sudjelovati u udruzi "koja se bavi sama sobom i kojoj su u fokusu interna prepucavanja umjesto da se bavi teškom situacijom s kojom se suočava hrvatsko gospodarstvo", te da je članarina velika, a koristi od članstva baš i nema.

POVEZANI ČLANCI:

No, nema sumnje da je činjenica da je HUP uspio ostati na nogama i u vremenima u kojima je bio prilično krhak i u kojemu je gospodarstvo prolazilo ozbiljne krize prevagnuo odluci da se ENNA i PPD vrate u HUP. Jer članstvo omogućuje i sudjelovanje u iniciranju i raspravi o zakonskim izmjenama i reformi, odnosima sa sindikatima, što je za velikog poslodavca svakako najbolji kanal. Već ponovnim pristupanjem HUP-u, zahvaljujući svojoj veličini i članarini koju po pravilima HUP-a uplaćuje, PPD i ENNA imaju predstavnike u glavnim tijelima, Skupštini i Vijeću članica HUP-a.

FOTOGALERIJA Ovo će biti nova zgrada Hrvatskog sabora: Preselit će se zbog obnove

Plenković sudjelovao na energetskoj konferenciji Svijet energije 2022 – Energetska sigurnost u eri brze dekarbonizacije
1/12

Iako se iz redova "pobunjenih" tvrtki u međuvremenu iniciralo novih udruga (Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji, koju je okupila Fortenova, te Udruga trgovine i logistike, iza koje je vlasnik Orbico Grupe Branko Roglić), ENNA i PPD se nisu uključile u njihove aktivnosti i po pitanju članstva u gospodarskim asocijacijama stajale su sve do nedavno posve sa strane. Kao ni Glas poduzetnika, ni ove udruge nisu (još) uspjele izgraditi infrastrukturu da bi se jače nametnule na javnoj sceni i bile priznate kao predstavnik gospodarstva. Stoga je i kod zadnjeg utvrđivanja reprezentativnosti socijalnih partnera HUP ostao jedini priznat sugovornik u ime gospodarstva.

POVEZANI ČLANCI:

Nisu se vratili Orbico, Fortenova

Za razliku od Vujnovčevih tvrtki, druge tvrtke koje su bile nezadovoljne odnosima u HUP-u i revoltirano ga napustile, nisu se vratile. Prije svega, to se odnosi na Roglićev Orbico, te Tehnomont, čija je glavna menadžerica Gordana Deranja bila i dugogodišnja predsjednica HUP-a.

Zasad se još nije odlučila vratiti ni Fortenova, nasljednica Agrokora čiji je osnivač Ivica Todorić bio i ključni u pokretanju HUP-a davne 1993. Osim Vujnovčevih tvrtki, na povratak HUP-u odlučilo se niz tvrtki, među ostalima i SPAN, dok je u jeku velikih potresa HUP-u pristupila nova generacija velikih igrača na poslovnoj sceni poput Rimac Automobila i Infobipa.

VIDEO Novi prosvjed poljoprivrednika: Traktorima izašli na ceste kraj Čakovca

Ključne riječi

Komentara 5

JA
Jatiser
12:19 24.02.2024.

Kriminal, korupcija, krimosi, lopovluk, prevaranti, kriminal, kriminal, kriminal.... Eto

VO
volimnju
21:48 21.02.2024.

suhi, kak to gledaš

DU
Deleted user
07:39 26.02.2024.

Naša najveća nada i šansa je kolesterol!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije