Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJOPRIVREDA

Smanjenje proračuna ugrožava 200 tisuća OPG-a!

poljoprivreda, vrt
Marija Lovrenc/VLM
30.01.2012.
u 13:40

– Dodatnim smanjenjem od milijardu kuna direktno bi se ugrozilo dvije stotine tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – upozorava Miroslav Filipović, predsjednik saveza.

VIROVITICA – Savez poljoprivrednih udruga Hrvatske reagirao je na najavljeno smanjenje poljoprivrednih subvencija za milijardu kuna te umanjenje potpora za oko 40 posto. Ovi potezi Vlade, smatra najveći savez poljoprivrednika u Hrvatskoj, koji u jedanaest županija okuplja više od pet tisuća članova, udar je na cijelu agrarnu proizvodnju za ovu godinu.

– Dodatnim smanjenjem od milijardu kuna direktno bi se ugrozilo dvije stotine tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, cijela prerađivačka i prehrambena industrija, sjemenarstvo i rasadničarstvo kao i poljoprivredna trgovina i usluge – upozorava Miroslav Filipović, predsjednik saveza.

On ističe da će se posljedice ovih odluka odraziti i na radna mjesta u agraru, u kojem danas radi oko 450.000 ljudi. Savez upozorava da će nove odluke utjecati na veći uvoz hrane, smanjenje dodane vrijednosti i negativne posljedice na dohodovnu stranu proračuna koja sada iznosi oko osam milijardi kuna.

– Ne podržavamo ovakav stav Vlade prema poljoprivredi. Dvadeset dana pokušavamo doći do ministra Tihomira Jakovine kako bismo otvoreno razgovarali o gorućim problemima u poljoprivredi. Ovaj potez prelio je čašu strpljenja – ogorčen je M. Filipović.

Svaki dan, dodaje, u savez se javljaju deseci nezadovoljnih poljoprivrednika.

– Na potezu od Varaždina do Vukovara organiziraju se sastanci udruga poljoprivrednika na kojima će se uskoro donijeti konkretan odgovor poljoprivrednika na mjere Vlade. U slučaju da nas ministarstvo i Vlada i dalje ne doživljavaju ozbiljno, predlažu se i prosvjedi. To nije isključeno ako ne budemo imali drugog načina – upozorio je M. Filipović koji je dodao da poljoprivrednicima nije želja pritiscima i prosvjedima nego komunikacijom s nadležnima rješavati probleme.

 

Komentara 4

VO
vorda27
14:18 30.01.2012.

hmmm. problem OPG - prodaja izravnom prodajom (izbjegava se plaćanje PDV ili bilo kakvog poreza) problem poljoprivrednika - previše \"kukolja\" među \"žitom\" (mislim da ima previše tzv. poljoprivrednika koji iskorištavaju poticaje uzalud); mehanizacija koju nabavljaju preskupa (čemu forsiranje ogromnih ii skupih poljoprivrednih strojeva kad se uz mrvicu više rada može postići isti rezultat uz jeftinije strojeve - govorim iz iskustva. nije valjda dasamo John Deer kao stroj valja????); osnujte zadruge jer će te kao zadruga biti konkurentniji; zašto uvijek iste kulture (kukuruz, pšenica,ječam, raž...?) - procijenite čega će nedostajat na tržištu problem države - utjecati na otkupljivače (nek se i oni odreknu svog dijela kolača) ili neka sama bude otkupljivač i time diktira cijenu; okrupnjivanje posjeda; isplata poticaja na vrijeme i u dogovorenim rokovima; stroža kontrola (iskoristiti arkod za kontrolu za to je i ustanovljen); stisnuti jače otkupljivače u pogledu plaćanja nisam protiv poticaja, ali smatram da su pogrešni modaliteti davanja i kontrole korištenja istih

MO
mali od nužde
15:45 30.01.2012.

e ovaj sdp je zlo i hrpa crvenih bandita

Avatar tontica1
tontica1
21:15 30.01.2012.

U EU če vam uzeti još 40%,tražili ste gledajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije