Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varaždinska županija

Smanjenje plaća službenicima i namještenicima, kreditni fond od pet milijuna kuna

Radimir Čačić, župan Varaždinske županije
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
10.04.2020.
u 12:50

Taj novac bit će preusmjeren u posebni fond za bespovratnu pomoć obrtnicima najpogođenijima epidemijom koronavirusa

Službenicima i namještenicima Varaždinske županije, kao i svim zaposlenicima ustanova i tvrtki u njezinu vlasništvu, plaće će biti smanjene za 20 posto. Zamjenici župana odrekli su se 20 posto neto plaće, dok se župan Radimir Čačić odrekao svoje plaće u humanitarne svrhe još na početku mandata, a sad će mu za 20 posto biti smanjena i naknada.

Taj novac bit će preusmjeren u posebni fond za bespovratnu pomoć obrtnicima najpogođenijima epidemijom koronavirusa, a uz to će Županija za njih osigurati i kreditna obrtna sredstva u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna uz preuzimanje 80 posto garancije. Sve to najavio je župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare.

- U Varaždinskoj županiji je, kad se izuzme područje Grada Varaždina, oko 360 obrtnika kojima je odlukom Vlade u potpunosti onemogućen rad. Egzistencija svih tih ljudi je ugrožena. Svi oni će imati pravo na bespovratna sredstva za troškove režija za ožujak i travanj, i to u iznosu od 3000 kuna, odnosno 5000 kuna za obrtnike s 10 i više zaposlenih. Ukupno je osigurano 1,5 milijuna, od čega milijun kuna smanjivanjem plaća 200 zaposlenika, koliko ih je u Županiji, te u sedam ustanova i tvrtki. Preostalih 500.000 kuna za obrtnike će biti osigurano iz viška prihoda iz prošle godine, točnije iz zateznih kamata koje je država morala platiti zajedno s dugom za JPP po pravomoćnoj presudi. Zahvaljujući toj njihovoj uplati, mi imamo još raspoloživih sredstava te ćemo ih koristiti bude li potrebno – rekao je župan Čačić.

Idućeg petka održat će se sjednica Županijske skupštine na kojoj će se elektroničkim putem odlučivati o rebalansu proračuna i osiguranju 1,5 milijuna kuna za pomoć obrtništvu, a istovremeno će biti smanjena sredstva na stavkama plaća i doprinosa službenika i namještenika. Druga mjera za pomoć obrtnicima je kreditna linija kakve nema u Hrvatskoj. Riječ je o kreditnoj liniji isključivo za obrtna sredstva do 50.000 kuna.

- Garancijska agencija Varaždinske županije preuzet će 80 posto garancije za navedena sredstva, obrtnici će trebati priložiti zadužnicu, a Županija će platiti kamatu za prva dva obroka kredita. Ukupni volumen kreditnih sredstava je pet milijuna kuna. Bude li interes veliki, sredstva ćemo povećati – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović

Komentara 2

KR
kronika20
13:47 10.04.2020.

Kriminalac koji je opljačkao i uništio GK Zagorje, brojne tvrtke, državu, kome je partija oprostila stotine milijuna dugova sada će sve to vratiti

DA
dam63
14:40 10.04.2020.

Jadan je narod koji bira ovakve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije