Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deutsche Welle

Slučaj Perković u njemačkim medijima: 'Hrvatski krimić'

Josip Perković
Foto: Boris Ščitar
05.01.2014.
u 09:47

Josip Perković ovih je dana tema i njemačkih medija, a mnogi od njih njegovo puštanje na slobodu komentiraju njegovom "dobrom povezanošću" sa strukturama u Hrvatskoj.

Josip Perković ovih je dana tema i njemačkih medija, a mnogi od njih njegovo puštanje na slobodu komentiraju njegovom "dobrom povezanošću" sa strukturama u Hrvatskoj. "Samo nekoliko dana je Josip Perković bio zatvoren. Taj bivši obavještajac, za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, je nakon njegovog uhićenja u Zagrebu na Novu godinu, ponovno na slobodi", piše Spiegel Online, prenosi Deutsche Welle.

Potsdamer Neue Nachrichten ističe da zbog slučaja Perković njemačko-hrvatski odnosi, koji su se pred ulazak Hrvatske u EU vidno ohladili, ponovno idu na provjeru.

"Sve sada ovisi o tome hoće li Vrhovni sud u Hrvatskoj potvrditi izručenje Njemačkoj. Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo argumentira da je taj slučaj u Hrvatskoj već 1998. godine zastario", piše Potsdamer Neue Nachrichten u svome članku "Hrvatski krimić".

List dalje navodi da se u Hrvatskoj unatoč tim pravnim "peripetijama" računa s tim da bi 68-godišnji Perković mogao sljedećeg tjedna biti izručen Njemačkoj: "Jer, Vrhovni sud je već prošlog ljeta stvorio presedan kada je jedan hrvatski državljanin izručen Sloveniji, iako je slučaj prema hrvatskom pravu bio zastario. Sud je presudio da je moguće pozvati se na slovensko zakonodavstvo upravo zbog toga što je riječ o teškom kaznenom djelu.

Do sličnog raspleta bi moglo doći i u slučaju Perković, kojemu se na teret stavlja ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu 1983. godine. Hrvatski suci bi se ovoga puta mogli pozvati na njemačko zakonodavstvo, gdje taj slučaj nije zastario."

Bavarski javni medijski servis Bayerischer Rundfunk, koji, s obzirom na činjenicu da se ubojstvo Đurekovića dogodilo u ovoj saveznoj pokrajini, ponovno iznosi detalje brutalnog ubojstva i navodi da je osumnjičeni organizator ovog ubojstva još na slobodi. Bayerischer Rundfunk ističe kako Perković u Hrvatskoj još uvijek dobro umrežen. "U Hrvatskoj Perković raspolaže mnogim vezama. Njegov sin je savjetnik predsjednika Hrvatske za sigurnosna pitanja".

Dnevnik "Rheinische Post" iz Düsseldorfa dvoji oko toga hoće li Perković ikada biti isporučen Njemačkoj unatoč činjenici da je ovaj slučaj priskrbio zahlađenja odnosa između dvije države. "Mir u kući između dva EU partnera Njemačke i Hrvatske je ozbiljno poljuljan i potpuno je neizvjesno hoće li se to popraviti u dogledno vrijeme", piše Rheinische Post.

>> Osuđuje me se samo na temelju pisanja beogradskog tiska (Prvi dio)

>> Volio bih da svi dokazi i svjedočenja budu javno objavljeni (Drugi dio)

>> Ja sa smrću Đurekovića apsolutno nemam nikakav dodir (treći dio)

>> Ja sam za postupak u Hrvatskoj i njemu ću se prepustiti (Četvrti dio)

>> Nakon 1. općeg sabora HDZ-a osvanuli su naslovi: 'Tko je pustio ustaše u Zagreb' (Peti dio)

>> Osigurao sam 136 transfera oružja i nisam izgubio ni metak (6. dio)

>> Kako sam generalu Rašeti uzeo sedam kilograma zlata iz sefa vojne bolnice (7. dio)

>> Bozanić me proziva, a ja sam spasio kalež i dnevnike Alojzija Stepinca (8. dio)

Komentara 104

CV
crna vrana
10:16 05.01.2014.

Možete samo zamisliti kakav ugled uživa ova Kukuriku vlast u njemačkom društvu. Asociramo ih na premreženost ex DDR-a zloglasnim tajnim komunističkim službama. Posebice kad kažu da je sin ovog udbaša savjetnik predsjednika države za sigurnosna pitanja . Strava ! Jadnoo da ne može biti jadnije !

Avatar R & I
R & I
10:00 05.01.2014.

Kakava sramota od Drzave Hrvatske, kada politicka elita sa milanovicem i Josipovicem dopusta da cijela Hrvatska i njezini gradjani ispastaju zbog jednog hladnokrvnog ubice. Slijedeci put dobro razmislite koga ce te birati za Bnaske Dvore i Pantovcak, jer bi vamm se to svma skupa moglo razbiti o glavu sa strasnim posljedicama.

Avatar darkkati
darkkati
10:11 05.01.2014.

na vlasti su nam kriminalci koji podržavaju ubojice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije