Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Nobilove žalbe

Josip Perković izašao iz Remetinca! Ne smije napustiti Zagreb

Josip Perković
Foto: Boris Ščitar
1/24
03.01.2014.
u 17:42

Perkoviću ne smije biti izdana nova putovnica, a stara mu je istekla prije godinu dana

Josip Perković, bivši čelnik jugoslavenske tajne službe, čije izručenje na temelju europskog uhidbenog naloga traži Njemačka zbog sumnje da je bio umiješan u likvidaciju Stjepana Đurekovića 1983. u Münchenu, pušten je oko 16.30 sati iz istražnog zatvora u Remetincu, u kojem je bio od uhićenja 1. siječnja.

To konkretno znači da će Perković odluku o tome hoće li ili neće biti izručen Njemačkoj dočekati na slobodi, a ta će sloboda odlukom izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda imati i neka ograničenja.

Mjere opreza

Naime, izvanraspravno vijeće koje je odlučilo da se Perkovića pusti iz istražnog zatvora odredilo mu je mjere opreza, pa on tako ne smije napuštati prebivalište, oduzete su mu osobna iskaznica i putovnica te mu se ne smije izdati nova putovnica, s obzirom na to da mu je postojeća istekla prije godinu dana. Perković je pušten iz Remetinca jer je izvanraspravno vijeće zauzelo stav da se na njega ne treba primjenjivati najstroža mjera (istražni zatvor) kada se mogu primijeniti blaže mjere (mjere opreza).

Inače, ukidanje istražnog zatvora u žalbi tražio je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo. Žalio se zbog bitnih povreda kaznenog postupka jer, kako se navodi u njegovoj žalbi, Perkoviću je određen istražni zatvor radi predaje, a svoju odluku sudac istrage nije obrazložio. Po Nobilovu mišljenju, to je bila bitna povreda odredbi kaznenog postupka, jer se istražni zatvor u slučaju europskog uhidbenog naloga mora određivati u skladu s domaćim pravom. A prema domaćem pravu, odnosno Zakonu o kaznenom postupku (ZKP), istražni zatvor može se odrediti zbog opasnosti od bijega, opasnosti od ponavljanja djela ili opasnosti od utjecaja na svjedoke. Kako ZKP ne poznaje formulaciju “istražni zatvor radi predaje” te kako je u rješenju o određivanju istražnog zatvora navedeno da je “određivanje istražnog zatvora svrhovito”, Nobilo je u žalbi naveo da takvo obrazloženje suca istrage nema uporište u zakonu. Naveo je i da je to uvod u pravnu nesigurnost, da je utemeljeno na načelu oportuniteta što je neprihvatljivo u kaznenom postupku. Tu je Nobilovu argumentaciju očito uvažilo i izvanraspravno vijeće, koje će sredinom idućeg tjedna na novoj sjednici odlučivati i o najvažnijoj stvari u ovom slučaju, a to je njemački zahtjev za izručenje Perkovića. Na sjednici će osim Nobila biti i tužiteljstvo, koje u ovom slučaju zastupa Njemačku.

Sve na Vrhovnom sudu

Što god da sud odluči, stranke će imati pravo žalbe, a konačnu točku na slučaj Perković u tom bi slučaju, barem za sada, stavio Vrhovni sud.

I dok je Perković danas napustio Remetinec, Zdravko Mustač, njegov nadređeni iz vremena bivše Jugoslavije, kojeg Nijemci traže zbog istog razloga kao i Perkovića, ostaje u Remetincu. Njegov odvjetnik Tomislav Antolin danas je Županijskom sudu u Velikoj Gorici podnio žalbu na rješenje o određivanju istražnog zatvora. O toj žalbi izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici raspravljat će na sjednici 7. siječnja, a dan poslije raspravljat će i o njemačkom zahtjevu za izručenje Mustača. On, inače, ima ozbiljnih zdravstvenih problema, pa je tako danas trebao ići na manji operativni zahvat u KB-u "Sestre milosrdnice", nakon kojeg je, neslužbeno doznajemo, vraćen u Remetinec.

>>'Srbija i Crna Gora odgovorne su za ubojstvo Đurekovića'

Komentara 253

AN
Antiudbas
13:48 03.01.2014.

Znao sam. Zahtjevam od EU da odmah uvede sankcije za Republiku Hrvatsku

OT
Otto11
13:55 03.01.2014.

Kakva sprdačina od države. Udbaški rezervat!

BA
barbaizamerike
13:52 03.01.2014.

nema druge nego se organizirati i kidnapirati ga i izruciti njemcima i to sve snimiti i postaviti da citav svit vidi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije