Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTJECAJ NA SVJEDOKE

Slučaj Mamić prelio čašu? Miljenić: Razmotrit ćemo institut jamstva

Zdravko Mamić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/10
16.07.2015.
u 11:41

Lako je moguće da već od jeseni osobe koje su u pritvoru, a za koje postoji opravdana sumnja da svojim izlaskom iz pritvora mogu utjecati na svjedoke, više neće moći izaći iz pritvora uz jamčevinu

Čini se da je slučaj Mamić, točnije, izlazak Zdravka i Zorana Mamića iz pritvora uz jamčevinu, kap koja je prelila čašu. Lako je moguće da već od jeseni osobe koje su u pritvoru, a za koje postoji opravdana sumnja da svojim izlaskom iz pritvora mogu utjecati na svjedoke, više neće moći izaći iz pritvora uz jamčevinu.

– U tijeku su izmjene Zakona o kaznenom postupku u sklopu kojih ćemo razmotriti i institut jamstva. Prvi razlog zbog kojeg ćemo to učiniti je odluka Ustavnog suda koja, kada je iščitate, dovodi u pitanje institut jamstva zbog mogućeg utjecaja na svjedoke jer, ako vi teoretski možete utjecati na svjedoka, a to nije razlog da vam se povuče jamstvo, onda je zbilja pitanje smisla te odredbe. Mnoge europske zemlje poput Austrije nemaju taj institut. Tamo ne možete dobiti jamstvo za sprečavanje utjecaja na svjedoke i to treba razmotriti - rekao je danas ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Novinari su ga pitali je li sve u redu s institutom jamčevine jer je dojam javnosti da onaj tko ima novac nije u zatvoru, a da onaj tko nema novac i dalje truli u pritvoru.

– Ovo što ste rekli je isto razlog zbog kojeg ćemo razmotriti institut jamstva jer pitanje je ne pretvaraju li se neki instituti u sredstvo u korist nekoga tko ima novaca i ne stvara li se time nejednakost građana. Ja neću govoriti o predmetima koji su u tijeku, nije dobro temeljem bilo kojeg predmeta donositi odluke. To je ipak za razgovor u stručnoj javnosti, ali to su legitimna pitanja o kojima kao društvo trebamo razgovarati i donijeti odluku. Ministarstvo će to razmotriti. Vrlo brzo u javnu raspravu ide prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku. Na jesen ćemo vidjeti rezultate javne rasprave, a onda ćemo razmotriti koju odluku donijeti – rekao je ministar Miljenić.

Naglasio je da to ne znači ukidanje jamstva kao instituta, a kao primjer je rekao da ne treba ukidati jamstvo kada je riječ o sprečavanju bijega osumnjičenika.

>> 'Mamić može nastaviti po svome koliko god hoće, a institucije će po svome'

>> Zdravko novinaru: Ti si mučki provokator! Zoran: Sve je u redu, samo me malo boli guza

Komentara 136

Avatar Mamlazac
Mamlazac
13:02 16.07.2015.

Nigdje u svijetu se ne hapsi pa onda traze dokazi , ucjenjuju i kupuju svjedoci . Iz istog razloga ce i Sanader napolje a Miljenić i njegovo pravosudje se boje EU instanci ko vrag tamjana .

RU
rudvanvart
13:18 16.07.2015.

Şramotan je način na koji je DORH-USKOK "započeo" istražne radnje. Kad nikoga od okrivljenih nema u RH. Način na koji je cijeli slučaj predstavljen medijima, u atmosferi linča, sa konstantnim curenjem informacija. Zanimljivo je da skoro nijedan medij nije uopće dao prostora pomisli da su ljudi nevini dok im se ne dokaže krivnja te da su možda radili u okviru zakona. Ministar, koji kao ne zna ništa o slučaju, daje 50 intervjua uživo i govori kako "će se već naći što treba". Ne branim nikoga, pa ni Mamiće, ali ovdje se vidi da je riječ o politički montiranom procesu. Sad se i DORH-USKOK javlja, anonimno (po prvi put) i "ogorčeno" na pazite sad - SUDSKU ODLUKU izvanraspravnog vijeća)! Znači sud je mamiće pustio bez ikakvih mjera opreza. To dovoljno govori koliko je čvrst slučaj DORH-a/USKOK-a. Pa to je katastrofa. Sramota pravne države. P.S. daj Bože da Ostojić i Miljenić te njihov šef Milanović skupljaju milijunske jamčevine nakon što spuše fotelje, molim Boga svaki dan da to doživim.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
13:11 16.07.2015.

Svi slučajevi ove komunističke vlade je prelio bokal a ne samo čaše. Dosta je takvih uništavanje Lijepe Naše i samo Hrvate, za koju smo dali zdravlje i krvi a sad ti koji su se borili protiv nas, danas su nastavili borbu protiv Hrvata i Hrvatske. Molim Vas predajte vlast i odustanite od vođenja jel čete bolje proći nego što nastavljate da nas upotavljate. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije