Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJEŠOVITI RAZREDI

Slučaj Macinec ne ponavlja se u drugim međimurskim školama

romi (1)
Pixsell
27.08.2010.
u 17:58

U OŠ Kuršanec prijašnjih je godina bilo upisa djece u okolne škole, uglavnom u Varaždin, a ove ih je godine nešto više

– Zasad imam neslužbene informacije da je ispisano šestero učenika. Točan broj znat će se tek kad počne školska godina i kad škole razmijene svjedodžbe prijevodnice, koje se izdaju učenicima koji prelaze u drugu školu – kaže Marija Tepalović, ravnateljica OŠ Kuršanec u kojoj je više od polovice učenika djeca romske nacionalnosti.

>>Međimurje: Zbog Roma djecu upisuju u druge škole

Početak školske godine u međimurskim osnovnim školama koje pohađa veći broj učenika romske nacionalnosti prati se pod povećalom nakon presude Europskog suda za ljudska prava koji je Hrvatsku u ožujku osudio zbog diskriminacije u formiranju razrednih odjela. Sud je u predmetu Oršuš i dr. protiv Hrvatske ocijenio da je 14 učenika u školama u Macincu i Podturnu zbog svoje romske pripadnosti smješteno u tzv. romske razrede, čime im je uskraćeno pravo na obrazovanje kakvo imaju druga djeca. Ravnatelji su se nakon toga našli na mukama pod pritiskom suda i ministarstva s jedne te roditelja hrvatske djece s druge strane.

U Macincu su roditelji Hrvati najavili ispis desetero djece i upis u okolne škole. Istražili smo što se događa u ostalim školama koje polazi velik broj romske djece. U OŠ Kuršanec prijašnjih je godina bilo upisa djece u okolne škole, uglavnom u Varaždin, a ove je godine takvih slučajeva malo više, no službenih informacija još nema. Ravnateljica Tepalović ne zna razlog upisa u druge škole jer joj se roditelji nisu javili. U Pribislavcu, u kojem su na kraju prošle školske godine roditelji Hrvati prosvjedovali zbog vršnjačkog nasilja koje je provodila skupina romske djece, masovnijeg seljenja u druge škole nema.

– Govorilo se da će veći broj djece roditelji upisati u škole u Čakovcu i Belici, ali službeno imam informacije o dvoje djece. Točan broj vidjet će se prvog dana škole – kaže ravnateljica Sandra Herman. Škola u Pribislavcu ima 350 učenika, od kojih polovicu romske nacionalnosti. Razredi su uglavnom mješoviti. U nižim razredima tri su čista romska razreda. Iz Ministarstva znanosti još nije stigla suglasnost na sastav odjela.

Komentara 44

IJ
ijurin14
19:09 27.08.2010.

...legionar! nije- regulisano(srpski) več -regulirano(hrvatski).....a čim ti smeta nacionalizam-sve je jasno!

IJ
ijurin14
19:20 27.08.2010.

...jedino rješenje je u romskim naseljima otvoriti za romsku djecu četverorazredne područne škole(1.-4 razred) gdje bi stekli uvjete (hrvatskli jezik higijenske navike ,kultura ponašanja)za upis u 5. razred matične škole s mješovitim odjelima.Mislim da onda nitko od roditelja nebi imaoo imao ništa protiv tih mješovitih odjela.

SA
sargu123
18:12 27.08.2010.

Sarkozy-ev način je jako dobar i trebao bi se primjeniti i u Hrvatskoj. Oni koji se ne mogu ili ne žele uklopiti u društvo treba odstraniti, na human način , znači u zemlju EU !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije