Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ DIOKI

Slučaj Dioki: Ježić i Sanader neće smjeti komunicirati

robert jezic
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/4
10.12.2010.
u 11:43

- Nije nikako, kako bi se mogao osjećati kad je bezveze lišen slobode - rekao je Ježićev odvjetnik Veljko Miljević

Robertu Ježiću, prijatelju bivšega premijera Ive Sanadera, sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Erna Dražančić je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke odredila najmanje mjesec dana boravka u istražnom zatvoru u Remetincu.

Stranački prijatelji

Sutkinja je na kraćem istražnom ročištu odbila prijedlog USKOK-a da vlasniku Diokija i Novog lista istražni zatvor također odredi i zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela. Ježić je na Županijski sud doveden poslije ispitivanja u sjedištu USKOK-a u Gajevoj. Njegov odvjetnik Veljko Miljević kazao je da je pred istražiteljima aktivno iznosio obranu te je negirao počinjenje kaznenog djela.

Moćni riječki poduzetnik, podsjetimo, osumnjičen je, zajedno s nekadašnjim čelnikom Vlade i HDZ-a, u aferi HEP, i to zbog jeftine prodaje struje Diokiju i Dini, inače povlaštenim kupcima, zbog čega je prema tvrdnjama USKOK-a, HEP-u nanesena šteta od 6,3 milijuna kuna. Ježić je također osumnjičen i zbog kreditiranja Diokija novcem HEP-a. Zašto je HEP odobrio Ježiću 15 milijuna kuna kredita iako to ne smije učiniti jer nije bankarska ustanova, istražiteljima USKOK-a ljetos, kada je otvorena istraga u ovom predmetu, otvoreno je kazivao Ivan Mravak, bivši šef HEP-ove uprave, osumnjičen uz Ivana Mrljka, nekadašnjeg direktora HEP Opskrbe, također u ovom predmetu.

Mravak se tada odlučio na zaokret u obrani te istražiteljima otkrio da su inkriminirane poslove izravno dogovarali Ježić i Sanader, inače prije vrlo dobri stranački prijatelji. Bivši šef HEP-a tada je kazao istražiteljima da je njegov zadatak bio da ispuni Sanaderov nalog, što je ovaj i učinio. Riječki biznismen uhićen je inače na dan Sanaderova bijega oko 18 sati u Centru Kaptol, za opuštene šetnje u društvu prijatelja. Policija mu je diskretno prišla obavijestivši ga da je uhićen, sproveden je na ispitivanje u sjedište policijskog USKOK-a na Oranicama te je prenoćio u Jedinici za zadržavanje i prepratu. Naviknutom živjeti na visokoj nozi, Ježiću vjerojatno nije lako snaći se u novim životnim uvjetima.

– Nije mu nikako. Kako bi mu bilo kad je bez veze lišen slobode – kazao je o stanju svoga branjenika odvjetnik Veljko Miljević. Petrokemijski poduzetnik, dok je u četvrtak pratio razvoj bijega i ukidanje imuniteta svom prijatelju Sanaderu, nije ni slutio da će se i sam vrlo brzo naći iza zatvorske brave.

Procvat sa Sanaderom
Tijekom kraćeg razgovora koji smo s njim vodili uoči uhićenja djelovao je prilično potišteno, pomalo je zamuckivao te je kazao da je već razgovarao s policijom zbog HEP-a. Ježićev poslovni procvat započeo je sa Sanaderovim dolaskom na vlast, kada je ovaj postao ključni HDZ-ov čovjek u Rijeci.

Svoje prijateljstvo ni jedan ni drugi nisu nikada ni skrivali, a spletom okolnosti dane bi mogli zajedno provoditi i u zagrebačkom okružnom zatvoru. S obzirom na to da su osumnjičeni u istom predmetu, svaka će im komunikacija biti zabranjena.

Komentara 17

PI
piccolo
16:00 10.12.2010.

I ja sam loše jer nemam 6,3 bezveznih milijuna

VI
vinotok
16:44 10.12.2010.

Hoće li se otkriti kako je došao do Novog lista ? Ima li udjela u NK Rijeci ? Za svaki slučaj , pitam što je sa sudbinom ili slučajem Vrhovnika iz Rijeke ? Eppur si muove ! ( ipak je krenulo ) !

BU
buck
04:07 11.12.2010.

pa od kad mi to imamo jedinice ljudi niste u srbiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije