Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenski političari posvađali se oko provedbe arbitraže: 'Cerar zvecka oružjem...'

"Proučit ćemo sve nove prijedloge, ali je slovensko stajalište i dalje da arbitražnu presudu treba implementirati", kazao je Miro Cerar.
14. rujna 2017. u 21:30 52 komentara 9834 prikaza
Miro Cerar
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Slovenski premijer Miro Cerar pozdravio je u Kopru, na margini sastanka s gospodarstvenicima tog dijela zemlje, najnovije "pomirljivije tonove" hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o arbitraži, ali i naglasio da stajalište njegove vlade ostaje jednako a to je da je potreban dijalog o implementaciji arbitražne presude.

Žan Mahnič Odbor za obranu Slovenac Žan Mahnić (zasad) nije uspio. Zbog nedostatka kvoruma sjednica nije održana

"To da je premijer Plenković izrazio potrebu za dijalogom shvaćam kao pomirljiviji stav hrvatske strane i smirivanje nakon ranijih vrlo radikalnih izjava. To me veseli. Mi jesmo za dijalog, ali takav koji će dovesti do implementacije presude", kazao je Cerar novinarima, reagirajući na današnji sastanak Plenkovića s političkim strankama i njegove izjave. Prema Cerarovim riječima, sve o čemu bude riječi tijekom dijaloga njega i premijera Plenkovića  mora biti usmjereno na to "kako zajednički provesti odluku arbitražnog suda", i to bez obzira bude li se govorilo o pitanju ribara, granici na kopnu ili čemu drugom.

"Za nas je ključan i jedini moguć samo dijalog  o tome kako provesti arbitražnu presudu", ponovio je Cerar, dodajući da je to više puta naglašavao od samog proglašenja arbitražne odluke.

Miro Cerar
1 / 16
Savudrijska vala

 "Arbitražnu presudu treba implementirati"

Govoreći o nagađanjima da bi Hrvatska za Savudrijsku valu, odnosno Piranski zaljev mogla predložiti kondominij, zajedničko upravljanje i mogućnost da u njemu love i slovenski i hrvatski ribari, Cerar je kazao: "Proučit ćemo sve nove prijedloge, ali je slovensko stajalište i dalje da arbitražnu presudu treba implementirati".

"Na moru su granice već sasvim jasne, tamo ni ne treba nešto više učiniti osim to da ih jednostavno počnemo poštovati i provoditi odgovarajuće postupke u cijelosti. S druge strane, na kopnu će biti potrebno, vjerojatno i preko nekog mješovitog povjerenstva, sasvim precizno  na terenu postaviti one granične oznake koje su odlukom arbitara u osnovi ionako već određene", kazao je Cerar.

Krešo Beljak i Davor Bernardić Krešo Beljak: 'Ovo je čudna situacija. Nadam se da ćemo se barem s jednim susjedom u miru dogovoriti...'

Slovenski je premijer dodao da se slaže s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem da je poseban bilateralni sporazum s Hrvatskom o granici nepotreban, odnosno neprihvatljiv. "O tome smo u vladi cijelo vrijeme na jasnom stajalištu. Od toga ne odstupa ni vlada ni ja osobno", kazao je Cerar u Kopru.

"Onaj koji zvecka oružjem je premijer Cerar"

Sjednica odbora za obranu koji je u slovenskom parlamentu sazvala oporba trajala je samo 20 minuta i završila bez zaključaka jer su je bojkotirali članovi vlade i zastupnici koalicijskih stranaka, nakon neuspješnih poziva premijera Mire Cerara da se ona opozove.

Miro Cerar
1 / 16
Andrej Plenković i Miro Cerar

Da sjednica nije imala kvoruma jer su joj prisustvovali samo zastupnici oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) priznali su sazivač sjednice i predsjednik odbora za obranu Žan Mahnič, te predsjednik stranke, bivši premijer Janez Janša, koji su ponašanje vlade i premijera u odnosu na saziv sjednice nazvali skandaloznim, a isto tako medijsku sliku koja je prema njima stvorena.

Vlada se prema parlamentarnom odboru čija je zadaća civilna kontrola vojske ponijela arogantno, kazao je Mahnič, rekavši da je stvorena netočna slika kako je sazivom sjednice simbolično "zveckao oružjem", a zapravo je cilj bio da se vladi postave ozbiljna pitanja o tome kako namjerava implementirati arbitražnu presudu o granici, kad Hrvatska naglašava da arbitražu ne priznaje. "Onaj koji zvecka oružjem je premijer Cerar, a mi smo htjeli legitimno postaviti pitanja kakve scenarije on ima u slučaju da hoće jednostrano implementirati arbitražu", kazao je nakon sjednice Mahnič.

Anka Mrak-Taritaš glas 'Sve ovo rezultat je katastrofalne politike Vlade premijera Plenkovića'

"Hrvatska politika u sporu oko arbitraže djeluje pametnije od slovenske"

Janša je izjavio kako je atmosfera koja je u Sloveniji stvorena oko sazivanja sjednice tipičan primjer stvaranja "lažnih vijesti", te da su zastupnici njegove stranke sjednicu koja se trebala održati iza zatvorenih vrata sazvali nakon što je premijer Cerar izjavio da gubi strpljenje i da će Slovenija jednostrano implementirati sporazum  iako Hrvatska to ne želi dopustiti. Drugi zveckaju oružjem, a ne mi, kazao je Janša.

To što je vlada zabranila dolazak na sjednicu parlamentarnog odbora za obranu svojim članovima, Janša je nazvao skandalom i neviđenim presedanom u povijesti slovenske demokracije. Također je ocijenio da hrvatska politika u sporu oko arbitraže djeluje pametnije od slovenske.

Uz ostalo, Janša je ponovio i stajališta koja je izrekao u javnosti odmah nakon proglašenja arbitražne presude prije dva mjeseca, odnosno da ta odluka ne zadovoljava slovenske nacionalne interese i da cilj zbog kojega je Slovenija prije osam godina blokirala hrvatske pristupne pregovore presudom nije postignut. "Rezultat arbitraže sadržajno je loš za Sloveniju", kazao je Janša koji je dodao da slovenskla strana nije postupila mudro što je unaprijed izjavila da će arbitražnu presudu bezuvjetno poštovati.

Andrej Plenković PITANJE ARBITRAŽE Plenković održao sastanak s čelnicima stranaka: 'Nastavljamo bilateralne razgovore'

"Slovenija u arbitraži nije dobila ono bitno što je željela"

"Hrvatska je pak kad je vidjela što piše u presudi arbitara uvidjela da je za nju rezultat izuzetno dobar, samo što joj ne odgovara način kako je došlo do tog rezultata", kazao je Janša, te dodao da Hrvatska ne bi željela da se arbitražom po modelu Slovenije rješavaju njena neriješena teritorijalna pitanja sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

"Hrvatska zato traži način kako odbiti metodologiju, znači arbitražu kao takvu, a s druge strane prihvatiti sadržaj koji je za nju dobar. Slovenija sa svoje strane u arbitraži nije dobila ono bitno što je željela i što joj pripada, a to je teritorijalni pristup do otvorenog mora", kazao je Janša novinarima.

Krešo Beljak Krešo Beljak: 'Plenković vjerojatno želi poništenje izlaska iz arbitraže. A to ne bu išlo' Jean-Claude Juncker u Europskom parlamentu NE ŽELE SE MIJEŠATI Juncker o arbitraži: 'Pitanje prijepora druge članice EU ne zanima' Davor Domazet Lošo i Bojan Glavašević Polemika Domazet Lošo: Za 48 sati možemo ući u Ljubljanu. Glavašević: Odj...

VIP izdvaja za Vas

 • bambi:

  neki dan sam cijelu sloveniju sa rezervom prosao:)....plenkovic je previse pomirljiv....treba pokazati zube i lupiti sakom o stol....niti slovenci imaju koridor niti imaju drugu polovicu zaljeva a o njima najvise govori ne vracanje duga ljubljanske banke....uvijek bili i uvijek ostali sitni lopovi:)

 • navijeke:

  Pri meni se veli "dobar je strah kom ga je Bog dal". A to je sažetak slovenskog stava nakon što su skužili da su se malo previše zaigrali i da im zveckanje oružjem baš i nije najmudrija ideja.

 • Avatar Kolo-Tg
  Kolo-Tg:

  Zlovenci su cirkusanti, treba ih ismijavat i nista vise