Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARBITRAŽNI SPORAZUM

Slovenski parlament u ponedjeljak odlučuje o referendumu

pahor
Pixsell
26.04.2010.
u 10:06

Predsjednik Državnog zbora Pavel Gantar kazao je da referendumska kampanja počinje 5. svibnja, a referendum će se održati 6. lipnja.

LJUBLJANA - Slovenski će parlament na izvanrednom zasjedanju idući ponedjeljak, 3. svibnja, odlučivati o raspisivanju naknadnoga zakonodavnog referenduma o hrvatsko-slovenskom arbitražnom sporazumu o granici, objavio je danas predsjednik Državnog zbora Pavel Gantar dodavši da referendumska kampanja počinje 5. svibnja, a referendum će se održati 6. lipnja.

Gantar je to objasnio nakon što su zastupnici slovenskog parlamenta danas podnijeli zahtjev za raspisivanje referenduma o hrvatsko-slovenskom arbitražnom sporazumu o granici koji je Državni zbor ratificirao prošli ponedjeljak.

Zahtjev za raspisivanje referenduma potpisalo je 86 od 90 zastupnika slovenskog Državnog zbora, a za arbitražni je sporazum glasovalo 48 od 90 zastupnika vladajuće koalicije lijevog centra. Glasovanje su tada opstruirali zastupnici oporbenih stranaka desnog centra.

Gantar drži da takav referendum ima opravdanje jer se time konačno rješava važno pitanje dviju susjednih država. Komentirajući ustaljenu naviku slovenskih birača da na referendume izlaze u malom broju, Gantar je kazao da to nije pitanje legalnosti već legitimnosti referenduma, a ta bi bila upitna ako bi na referendum izišlo manje od 30 posto birača.

- Budu li Slovenci većinom glasovali protiv arbitražnog sporazuma, bit će to udarac ugledu vlade lijevog centra Boruta Pahora, a takav bi rezultat u većoj mjeri poljuljao i međunarodni ugled Slovenije i njezine vlade - kazao je Gantar.

Komentara 12

NE
neuništivi
11:08 26.04.2010.

Recite ne arbitražnom sporazumu jer arbitraža nebu delala pravično nego po međunarodnom pomorskom pravu.

DU
Deleted user
11:52 26.04.2010.

Nadajmo se da je tako ali koliko sam ja skuzio slovenci misle da su uvjerili svijet da imaju povjesno pravo na nase more. Bit cu tu jos zanimljivih stvari u buducnosti.

BR
brathrvat
13:25 26.04.2010.

Istra je povijesno i danas slovenska, jer Rvati nisu imali nikada dostup do Jadrana. Dalmacija je bila austrijska znači i slovenska, Kvarner ugarski, dok sa Istrom Rvati veze nisu imali!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije