Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arbitraža o granici

Slovenski ministar Erjavec: Ovo je pobjeda struke nad politikom

karl erjavec,vesna pusić portal (1)
Tomislav Krasnec/VLM
04.02.2013.
u 22:37

Ovo je pobjeda struke nad politikom, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nakon sedmosatne zatvorene sjednice parlamenta.

Ovo je pobjeda struke nad politikom, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nakon sedmosatne zatvorene sjednice parlamenta na kojoj je većina zastupnika, osim onih iz Janšinog SDS-a, podržala podnesak (dokument kojim se definira predmet spora u arbitražnom postupku o granici s Hrvatskom i koji na sud u Den Haag treba poslati do 11. veljače) koji su pripremili strani i domaći pravni stručnjaci, povjesničari te geografi i koji bi se mogao nazvati umjerenim jer se koncentrira na utvrđivanje doticaja ili veze s otvorenim morem.

Istovremeno su odbili nadopune, što je želio premijer Janez Janša, o utvrđivanju granica na kopnu, sa zahtjevom da Sloveniji pripadnu zaseoci na sjevernoj strani Dragonje i Mure kod Hotize, ali i cijeli Piranski zaljev, odnosno Savudrijska vala.

Sloveniju je dosad arbitražni postupak stajao 2,3 milijuna eura, podaci su koje je objavila tamošnja vlada. Hrvatska je pak dosad za troškove arbitraže iz proračunskih rezervi izdvojila najmanje 967 tisuća eura. Lani je u tu svrhu izdvojila 4, 4 milijuna kuna (586 tisuća eura), a početkom ove godine 2,86 milijuna kuna (otprilike 381 tisuća eura).

U Sloveniji je najviši honorar, 981.138 eura, isplaćen stranim odvjetnicima, predvođenih Allainom Pelletom, koji su pripremali memorandum. Hrvatska je odabrala dvije ugledne odvjetničke tvrtke Matrix i Foley Hoag. Procjenjuje se da radni sat odvjetnika tako renomiranih tvrtki stoji i do 800 eura.

Vasilka Sancin, također članica tima, dobila je 36.870 eura, a zastupnice pred sudom Simona Drenik i Mirjam Škrk podijelile su 73 tisuća eura. Procjenjuje da će konačni ceh arbitraže svaku državu stajati između četiri i pet milijuna eura, odnosno ukupno 10 milijuna eura.

>>'Državni vrh želi Sloveniji darovati 1,5 milijardi eura'

>>Stajališta o sporu Hrvatska i Slovenija predat će 11. veljače

Komentara 37

SS
.smijmo se.
19:41 05.02.2013.

Pobjednik će se znati poslije arbitraže!

P1
profesorzag 1
23:03 04.02.2013.

Vesna prodala SAVUDRIJU dala stednju gradjana ljubljanske banke za zamjenu da Slovenija ratificira sporazum o prijemu Hrvatske u EU-u jasno i gluhim i coravim!!!!

Avatar Aristarh
Aristarh
11:57 05.02.2013.

Iza strogo zatvorenih vrata se ne dogovaraju takve stvari kao što iznose Slovenci i ovaj Erjavec. Oni su tamo dogovorali (usaglašavali) nešto drugo, nešto od čega bi se Hrvatskoj digao tlak. Vjerujem da je Vesna Pusić umiješana. Ako ikad uđemo u EU to će biti šansa da zauvijek izbjegavamo Slovence u svim kombinacijama koje nam oni predlažu. Druge, osim rata, nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije