Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preokret

Janšin prigovor stručnjacima: Do otvorenog mora možemo i sada

'Janez Jansa , leadar of SDS (Slovene democratic party) speaks during an interview in Ljubljana October 17, 2011. Slovenia should cut spending, relax some key taxes, encourage bank lending and speed u
Reuters/PIXSELL
04.02.2013.
u 10:15

Prijedlog nije u skladu s odlukom parlamenta iz 2009. da se ne prihvaćaju “hrvatski pokušaji kršenja teritorijalne cjelovitosti Slovenije”

Prijedlog koji je pripremilo Ministarstvo vanjskih poslova 99 posto jamči da se Slovenija odriče cjelovitosti Piranskog zaljeva i doticaja s međunarodnim vodama. Time Slovenija prestaje biti pomorska država.

Stav je to Instituta 25. lipnja, nazvanog po danu osamostaljenja Slovenije, prema memorandumu (dokumentu kojim se određuje predmet spora) koji bi do 11. veljače trebali poslati na Arbitražni sud. Stav Instituta, koji u razgraničenju s Hrvatskom zastupa maksimalističke težnje moru, ali i na kopnu, simptomatičan je. Kako se neslužbeno doznaje, upravo bi njihovi zahtjevi mogli biti ukomponirani u memorandum.

Slovenska strana već desetak dana igra ping-pong prebacujući lopticu na odbor za vanjsku politiku, na pravne stručnjake (plaćene 2,2 milijuna eura) i Ministarstvo vanjskih poslova da bi naposljetku predsjednik Vlade Janez Janša odredio da će danas zastupnici u parlamentu odlučiti hoće li proći memorandum koji su pripremili MVP i pravni stručnjaci ili njegova dopuna, koja bi se vodila smjernicama Instituta 25. lipnja.

Janša nije odobrio prijedlog stručne skupine objašnjavajući da nije u skladu s odlukom parlamenta iz 2009. da se ne prihvaćaju “hrvatski pokušaji kršenja teritorijalne cjelovitosti Slovenije na lijevoj obali Dragonje, na lijevoj obali Mure kod Hotize, izdvajanje jurisdikcije nad cijelim Piranskim zaljevom te ukidanje doticaja s otvorenim morem”.

Institut traži da se u memorandum uključe maksimalistički zahtjevi za granicu od mora do Mađarske, odnosno stanje koje je vrijedilo u trenu osamostaljenja 1991. te teritoriji koje je “Hrvatska zaposjedala, dok je Slovenija samo slala prosvjedne note”. Memorandumu stručnjaka prigovaraju da traži samo “doticaj s otvorenim morem, na što ionako imaju pravo prema međunarodnom zakonu”.

Konkretno, Hrvatska je, kažu, 1993. u Bujama promijenila zemljišne knjige za 113 hektara zemljišta na lijevoj obali Dragonje. Prema Institutu, ta zemljišta pripadaju katastarskoj općini Sečovlje. Hrvatska je postavila uzgajalište školjki u Piranskom zaljevu. Nadalje tvrde kako je Hrvatska jednostrano promijenila propise o iskorištavanju morskih dobara, zaseocima na lijevoj obali Dragonje telefonske priključke prebacili su na hrvatske mreže, postavili su prepreke na pristupnim putevima do slovenskih kuća, samovoljno su izgradili most preko Mure iako granica nije definirana, zauzeli su lijevu obalu Mure kod Hotize... Za Institut granica ide južno od Dragonje, a Savudrija nikad nije pripadala Hrvatskoj.

Hrvatski memorandum MVEP na vrijeme će poslati na Arbitražni sud.

>>Stajališta o sporu Hrvatska i Slovenija predat će 11. veljače

Komentara 37

ZA
zagi55
12:39 04.02.2013.

kada če Hrvatska pokrenuti tužbu protiv Slovenije ,za ucjenjivanje i nezakonitog blokiranja ulaska HR u EU?????????

BA
balic
10:26 04.02.2013.

Ako stanes u lavor jedri do mile volje... Tko ti brani...Kod nas ces platit ako oces jedrit... :-)

BI
bigred1
17:54 04.02.2013.

koji to slovenski stručnjak kaže da savudrija nikad nije bila hrvatska? ja sam od 68. do 91.svake godine ljetovao po 10 ili 20 dana i kada smo prošli dragonju sve je pisalo na hrvatskom i talijanskom. naime putovali smo iz iz zagorja kroz klanjec,čatež,ljubljana.vrhnika,postojna.,črni kal,koper,izola piran portorož.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije