Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jernej Sekolec podnio ostavku, ostavku ponudila i Simona Drenik! Sud: Imate 15 dana da nađete zamjenu

Predsjednika Arbitražnog suda Gilberta Guillaumea Sekolec je pismeno obavijestio da odstupa s dužnosti slovenskog člana suda
23. srpnja 2015. u 11:56 156 komentara 23313 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Jernej Sekolec, slovenski član Arbitražnog suda u Haagu podnio je ostavku, a ponudila ju je i slovenska zastupnica Simona Drenik, RTV Slovenija i 24ur.com.

Predsjednika Arbitražnog suda Gilberta Guillaumea Sekolec je pismeno obavijestio da odstupa s dužnosti slovenskog člana suda. Sa suda su poručili da Slovenija ima 15 dana da mu pronađe zamjenu.

A ostavku je ponudila i Simona Drenik, slovenska zastupnica.

Taj potez je, prema pisanju RTV Slovenije, očekivao slovenski premijer Miro Cerar koji je uoči sjednice vlade kazao da su razgovori Sekolca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik bili neprimjereni pa očekuje da oboje preuzmu odgovornost.

Ostavke su uslijedile samo dan nakon što je Večernji list objavio audiosnimku razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

  | Autor :

Jernej Sekolec (prvi slijeva) bio je ravnatelj Odjela za međunarodno gospodarsko pravo UN-a i tajnik Povjerenstva za međunarodno trgovinsko pravo

Inače, slovenski premijer Cerar komentirao je kako ni on ni slovenska vlada nisu bili upoznati s njihovim razgovorima te je, kako prenose slovenski mediji, očito da netko tko je povezan s hrvatskom stranom upotrebljava špijunske metode kako bi se utjecalo na arbitražu.

To je nevjerojatno – kazao je Cerar i dodao kako sud nastavlja s radom te će Slovenija zamijeniti Sekolca novim arbitrom.

Premijer Miro Cerar najavio je sjednicu parlamentarnog odbora za kontrolu obavještajnih službi koja će se održati poslijepodne, a iz oporbe se sve češće čuje da zbog ovog skandala ostavku moraju dati i premijer i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, analiziraju slovenski mediji.

OVDJE POSLUŠAJTE PRVI DIO SNIMKE RAZGOVORA

OVDJE POSLUŠAJTE DRUGI DIO

OVDJE POSLUŠAJTE TREĆI DIO

(Preuzimanje audio snimke bez dopuštenja Večernjeg lista najstrože je zabranjeno!)

>> Slovenska stručnjakinja: Šokirana sam! Vjerojatno je da su pravila arbitraže bila kršena

>> EKSKLUZIVNO Donosimo audiosnimku razgovora arbitra i slovenske predstavnice! Poslušajte!

>> Pusić: Razmišljamo i o izlasku iz arbitražnog postupka!

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • mikrogrizzly:

    Za RH se nije promijenilo stanje ni za jotu - u pogledu opasnosti gubitka ozemlja i mora via arbitraža jer, pučki rečeno, sjaši Kurta da uzjaši Murta (u fotelju slov. arbitra). Te ostavke su dragocjene samo u smislu da se ... prikaži još! ne može više podbacivati hr. strani da "glupara" - što je učinio Erjavec jučer, onako besprizorno. Što prije odmagliti iz te arbitraže! Ne čekati jesen nego donijeti rezoluciju u Saboru... Ako je Rupel svojedobno slavodobitni govorio po LJ da ako SLO ne bude zadovoljna, da će odbaciti arbitražni zaključak preko referenduma - e nama nema druge nego se povući jer i u slučaju za RH povoljnog razgraničavanja, opet SLO ima skrivenu fintu. Slušajte Rupela! On je bio prorok još 2007. godine kad je u whisky omaglici na nekom partiju u Ljubljani govorio da "arbitre bomo najedli, napili in €€€€€€ - šele potem bodo Hrvati ugotovili kje bo potekala mejna črta"... Jesu ih vodali i na večere!? Jesu ... Jesu li pali i kuferići s gotovinom, e to ne znamo, ali ako je Rupel bio prorok - zaključak donesite sami.

  • hegedus:

    E ne ide to tako dragi susjedi. Samo zamijenite s novim arbitrom, i kao da se ništa nije desilo? Ako je ovo procurilo, što se sve još radili? I kad se možda i neke nove stvari otkriju, samo ćete opet ... prikaži još! zamijeniti ljudi i idemo dalje? Tko više vama vjeruje? Osim toga, ove radnje koje su poduzimali 'vaši' neupitno su ostavile traga u postupku arbitraže, i upitan je legitimitet dosadašnjeg rada. MIslim da je nama najpametnije odmah odbaciti arbitražu, i krenuti ispočetka. Od nule.

  • Ben Juda Talmudan:

    Mene zanimaju ostavke ostalih sudaca,Brune Simma i Gilbert Guillaume- a npr.