Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog Slovenije

Vlada razmatra sve mogućnosti i saziva izvanrednu sjednicu Sabora

Vesna Pusić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
23.07.2015.
u 19:08

– Razmatramo mogućnost odluke da se iziđe iz cijelog arbitražnog postupka ako se dokaže da je sam postupak do te mjere kompromitiran – rekla je Vesna Pusić.

Vlada saziva izvanrednu sjednicu Sabora zbog skandala sa Slovenijom, neslužbeno doznaje Večernji list.

– Konzultiramo se s našim pravnim zastupnicima. Vlada Republike Hrvatske razmatra sve mogućnosti uključujući mogućnost izlaska iz arbitraže. Razmatramo mogućnost odluke da se iziđe iz cijelog arbitražnog postupka ako se dokaže da je sam postupak do te mjere kompromitiran – rekla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić ranije u Banskim dvorima.

>>Jernej Sekolec podnio ostavku, ostavku ponudila i Simona Drenik! Sud: Imate 15 dana da nađete zamjenu

>>Jandroković: Nitko nije očekivao ovako drsko ponašanje slovenske strane

>>Hitno raskinuti Sporazum o arbitraži i pravdu tražiti na Međunarodnom sudu pravde

>>Kolinda Grabar-Kitarović: Moramo zajedno sjesti i dogovoriti se kako dalje

Ministrica Vesna Pusić rekla je kako će danas uputiti pismo Europskoj komisiji i upoznati je s novim činjenicama.

– Europskoj komisiji pišemo pismo s obzirom na to da je Komisija Hrvatskoj i Sloveniji pomogla da rješenje spora traže kroz arbitražu kao i zbog činjenice da je riječ o dvije članice Europske unije.

Komentirala je i pokušaje Slovenije da se cijela priča prikaže kao špijunska afera.

– To me iznenađuje jer ja sam očekivala da kažu da to nije istina. Važno je samo je li to istina ili nije – rekla je Pusić. Stoga je očito da ministrici Vesni Pusić nije važno kako je Večernji list došao u posjed tih kompromitirajućih snimaka, da nije najbitnije kako su te snimke uopće nastale, već da je samo pitanje je li to istina, a očito jest.

Inače, Jernej Sokolec, slovenski član Arbitražnog suda u Haagu, podnio je ostavku, a ponudila ju je i slovenska zastupnica Simona Drenik, neslužbeno doznaju RTV Slovenija i 24ur.com.

Andrej Plenković, naš eurozastupnik i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta uputio je prioritetno pitanje Europskoj komisiji u vezi s informacijom o zabrinjavajućim i nedopuštenim aktivnostima Slovenije i člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije.

 – U medijima su se 22. srpnja pojavili i transkripti razgovora prema kojima je jedan član Suda u nekoliko navrata dogovarao strategiju lobiranja u vezi s meritumom spora sa zastupnicom Slovenije. Transkripti otkrivaju otkrivanje podataka s povjerljivih rasprava Arbitražnog suda, zajedničko osmišljavanje plana utjecanja prema ostalim sucima, dodavanje memoranduma u spis nakon završetka rasprave te razna druga zaobilaženja, ali i gruba kršenja postupovnih pravila suda utvrđenih Sporazumom, Fakultativnim pravilima Stalnog arbitražnog suda te općim načelima međunarodnog prava i načela pravičnosti. Budući da su Komisija i Vijeće od samoga početka uložili značajne napore i svoj autoritet u uspjeh rješavanja spora arbitražnim postupkom, zanima me koje će mjere poduzeti ako se pokažu točnim navodi o grubom protupravnom djelovanju člana Suda i slovenske strane u sporu, čime bi cijeli arbitražni postupak bio doveden u pitanje – navodi Plenković u pismu.

OVDJE POSLUŠAJTE PRVI DIO SNIMKE RAZGOVORA

OVDJE POSLUŠAJTE DRUGI DIO

OVDJE POSLUŠAJTE TREĆI DIO

(Preuzimanje audiosnimke bez dopuštenja Večernjeg lista najstrože je zabranjeno!)

>> EKSKLUZIVNO Donosimo audiosnimku razgovora arbitra i slovenske predstavnice! Poslušajte!

>> Rudolf: Ako je sve ovo točno, onda Arbitražni sud mora sve raditi ispočetka

Komentara 142

TR
Trnjanec
12:01 23.07.2015.

Trebali ste prestati razmišljati jučer i početi djelovati danas u osam ujutro.

Avatar Vila-Velebita
Vila-Velebita
11:58 23.07.2015.

nema tu razmisljanja

DU
Deleted user
12:03 23.07.2015.

seko, manje misli vise radi (djela!)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije