Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIDENOVA POTPREDSJEDNICA?

Slovenki Klobuchar zamjeraju ponižavajući mobing zaposlenika

Amy Klobuchar i Joe Biden
Foto: Eric Thayer/REUTERS/PIXSELL
1/7
20.03.2020.
u 00:30

Amy Klobuchar odustala je od utrke i podržala Bidena, a on bi je možda zbog toga mogao imenovati svojim odabirom za potpredsjednicu

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden došao je na korak do nominacije unutar svoje Demokratske stranke za predsjedničkog kandidata na izborima 3. studenog protiv Donalda Trumpa. U noći s utorka na srijedu lagano je pobijedio svog rivala, krajnje lijevog senatora Bernieja Sandersa u tri savezne države i time povećao svoje vodstvo u delegatskim glasovima. Većina se rasprava svela na pitanje opravdanosti održavanja unutarstranačkih izbora u doba borbe protiv epidemije koronavirusa, ali jučerašnja je uvjerljiva Bidenova pobjeda Sandersa ostavila praktički bez ikakvih šansi.

Sanders hvalio Castra

Predizbori su se održavali u Floridi, Illinoisu i Arizoni i Biden je u trenutku pisanja ovog teksta u utorak osvojio 249, a Sanders 116 delegatskih glasova. Ukupno bivši potpredsjednik u dva mandata pod Barackom Obamom ima gotovo 300 delegatskih glasova više i Sandersovu nominaciju izglednom više ne tretiraju ni njegovi najveći pristaše. U Floridi je Biden osvojio 62 posto glasova, gotovo 40 postotnih poena više od svog protukandidata.

U toj saveznoj državi socijalistu Sandersu nisu pomogle ni svojedobne razvodnjene pohvale edukacijskim dosezima kubanskog režima Fidela Castra. Naime, u Floridi žive mnogi ljudi kubanskog podrijetla koji su iz svoje zemlje izbjegli zbog represije komunista.

Sandersova se kampanja našla pred zidom zbog slabih rezultata pa su demokrati na njega počeli vršiti pritisak da odustane od nominacije kako bi se ujedinili protiv Trumpa. Zbog izbijanja koronavirusa odgođeni su predizbori u više zemalja (Ohio, Kentucky, Louisiana...) i nije sigurno kada će se održati iduće unutarstranačko natjecanje u demokrata. Zbog toga su se pritisci na Sandersa da odustane od daljnje kampanje još više povećali. No, nakon što su objavljene vijesti da je izgubio izbore u sve tri savezne države, Sanders se videoporukom obratio javnosti u kojoj je najmanje govorio o izborima, umjesto toga zatraživši donošenje mjere da se svakom američkom kućanstvu do kraja krize isplaćuje mjesečno dvije tisuće dolara.

Kako većina američkih medija Bidenovu nominaciju za Trumpova izazivača tretira kao gotovu stvar, fokus se javnost pomaknuo na najizglednije kandidatkinje za Bidenovu potpredsjednicu. Naime, on je na nedjeljnoj debati rekao da će se uz njega za mjesto potpredsjednika sigurno natjecati žena. S obzirom na Bidenovu dob, mnogi su analitičari u SAD-u istaknuli da će izbor potpredsjednika, a sada je izgledno potpredsjednice, biti neobično važan. Nekoliko je imena isplivalo na vrh.

“Nevjerojatna žena”

Među njima hrvatskim čitateljima najzanimljivija kandidatkinja svakako je senatorica Amy Klobuchar zbog svog slovenskog podrijetla. Ona se još do prije nekoliko tjedana natjecala za predsjednicu, da bi odustala od utrke i podržala Bidena što mu je donijelo vjetar u leđa. Klobuchar je poznata po svojim centrističkim stavovima, a Bidenu bi mogla biti važna zbog svoje popularnosti na američkom ruralnom srednjem zapadu. Isto je tako bila sposobna privući i glasove mnogih republikanskih birača što bi u natjecanju protiv Trumpa moglo biti presudno.

– Kakva nevjerojatna žena – rekla je Jill Biden, političarova supruga, o senatorici Klobuchar.

Najveći je skandal ove slovensko-američke senatorice dosad bio medijski izvještaj o ozbiljnom maltretiranju osoblja zaposlenog u njezinu senatorskom uredu.

Jednom je, kako je pisao New York Times, njezin pomoćnik zaboravio plastični pribor za jelo prilikom ukrcavanja na avion. Senatorica je izvadila češalj iz svoje torbe, koristila ga u avionu umjesto vilice kako bi pojela salatu, a kad je završila, predala je češalj pomoćniku i naredila mu: “Sad ga očisti!” S druge strane, neki smatraju da bi odabir senatorice Kamale Harris ili pak bivše kandidatkinje za guvernericu Georgie Stacey Abrams, koje su obje Afroamerikanke, bile bolji odabir zbog poticanja rasne raznolikosti što je u SAD-u još uvijek tema broj jedan.

Odabir Harris, poznate političarke u cijeloj zemlji, mogao bi pomoći Bidenu da učvrsti veze s afroameričkim biračima kojima se ne sviđa što su dvojica kandidata ostalih u utrci bijeli muškarci. Čak je 94 posto Afroamerikanki glasalo za Hillary Clinton 2016. i Harris bi im mogla pomoći da zadrže naklonost tog biračkog tijela.

Isto tako, postoji mogućnost da će Biden za potpredsjednicu odabrati senatoricu Elizabeth Warren koja bi mu mogla donijeti ljevičarske birače koji su većinom zaobilazili zaokružiti Bidena.

Ključne riječi

Komentara 2

VL
vlaser
06:09 20.03.2020.

otkad su klobucari slovenci? to vam je isto kao sto su rakitici svicarci

Avatar southman
southman
08:23 20.03.2020.

Ništa njima ne može pomoći. Trump još 4 g.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije