Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA ZAŠTITA

Slovenija zaštitne maske od salveta i kuhinjskih gumica platila skoro milijun eura

Ilustracija
Foto: LINDSEY WASSON/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.04.2020.
u 17:57

Slovenski proizvođači proizveli maske od salveta kojima nisu svi zadovoljni

Čelnici brojnih slovenskih općina nisu skrivali iznenađenje kada su im od državne Uprave za zaštitu i spašavanje stigle toliko potrebne zaštitne maske. Kako javlja Slovenska televizija, riječ je o zaštitnim maskama slovenskog proizvođača napravljenim od kvalitetnijih salveta, koje se iza uha učvršćuju običnim kuhinjskim gumicama.

Gradonačelnik Dravograda Tone Preksavec na društvenim je mrežama cinično komentirao kako je riječ o "svemirskoj tehnologiji" i kako će tamošnji krizni štab 2300 maski napravljenih od salveta i gumica vratiti pošiljatelju. Njegov primjer, javljaju slovenski mediji, slijedit će još neki lokalni čelnici.

Slovenski portal 24ur doznaje još jedan zanimljiv detalj. Slovenske vlasti platile su cijelu pošiljku takvih maski čak 860 tisuća eura, odnosno od 76 do 80 centi po maski, što je za 20-tak centi skuplje od cijene troslojne kirurške maske, koja danas košta oko 60 centi (oko šest kuna), dok se prije pandemije u ljekarnama prodavala za samo nekoliko centi.

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek odbacuje prigovore i podsmjeh što su ih maske izazvale na društvenim mrežama, tvrdeći da su maske prošle stručnu provjeru u ljubljanskom Kliničkom centru, iz kojeg pak poručuju da su takve maske primjerene za zaštitu stanovništva, ali ne i za korištenje u zdravstvu.

I u poduzećima Korez-Sorting i Zaštiti Lukač, koja proizvode maske, ne dovode u pitanje njihovu kvalitetu, a niti cijenu, tvrdeći da su napravljene od kvalitetnih materijala, koji su u međuvremenu poskupili. Međutim, proizvođači ipak nisu htjeli otkriti koliko su na ovom poslu zaradili.

Slovenija posljednjih tjedana ima puno problema sa zaštitnim maskama. Slovenski policajci nedavno su zabunom umjesto medicinskih dobili kuhinjske maske nabavljene prije pandemije koronavirusa, zbog čega je prosvjedovao policijski sindikat. Na početku krize Slovenija je ostala bez tri milijuna zaštitnih maski koje je naručila, a ministar obrane Matej Tonin objasnio je tada kako je Slovenija u tom slučaju bila žrtva "klasične prevare".

Komentara 12

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
18:09 16.04.2020.

Jel Slovenci uopće smiju koristiti maske s elastičnim gumicama? Ako gumica pukne može pogoditi nekog preko granice.

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
17:40 16.04.2020.

di je janez sa komentarom??salvete vam uvalili za milju eura!bravo!

Avatar majkuvam
majkuvam
20:55 16.04.2020.

Made by Bosančero?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije