Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komisija konačno usvojila delegirani akt o teranu

"Komisija je danas usvojila delegirani akt u kojem su navedeni uvjeti pod kojima se ime sorte teran može staviti na etiketama vina pod zaštićenom oznakom izvornosti 'Hrvatska Istra'"
19. svibnja 2017. u 14:45 0 komentara 406 prikaza
teran
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Europska komisija danas je konačno usvojila delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, koje je Slovenija na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla.

Vino odluka Europske komisije Hrvatski teran konačno može na europske police

"Komisija je danas usvojila delegirani akt u kojem su navedeni uvjeti pod kojima se ime sorte teran može staviti na etiketama vina pod zaštićenom oznakom izvornosti 'Hrvatska Istra'", kaže se u priopćenju Komisije.

Komisija navodi da "Teran" i dalje ostaje slovensko vino zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU-a.

Delegirani akt se sada šalje u Europski parlament i Vijeće EU-a, gdje će proći uobičajenu proceduru prije nego što se objavi u službenom glasilu EU-a i tako stupi na snagu.

Ivan Jakovčić OŠTRE KRITIKE VIDEO Slovenci: Hrvatska je izmislila teran 2010. Jakovčić: U Istri ga proizvodimo 200-300 godina!

Delegiranim se aktom za istarski teran  prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije koje je ta zemlja zaštitila oznakom geografskog podrijetla, uz određene uvjete.

Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra - teran oba će dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Europska komisija morati biti u istom vidnom polju, s time da će riječ 'teran' biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra).

vino čaša Poruka Skoplja: Ne ukinete li barijere za vina, uvest ćemo iste ‘kontramjere’ jean claude juncker TKO ĆE SE OSRAMOTITI Slovenci optužuju Hrvatsku za falsifikat oko terana, Juncker obećao da će provjeriti teran teran Eurozastupnica Slovenija izgubila bitku za teran zbog arogancije ministra
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.