Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenija promijenila odvjetnike - nova ekipa pravnika priprema tužbu protiv RH

Sloveniju više neće zastupati odvjetnička kancelarija Allaina Pelleta, koji je slovensku vladu zastupao na arbitraži i savjetovao u postupku nakon donošenja arbitražne presude, nego nova ekipa mladih francuskih pravnika iz odvjetničkog ureda Sygna&Partners
19. lipnja 2018. u 13:57 11 komentara 754 prikaza
Andrej Plenković i Miro Cerar
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U tužbu protiv Hrvatske, koju zbog arbitražnog spora namjerava sredinom srpnja predati sudu  EU-a u Luksemburgu, Slovenija će ući s novom odvjetničkom ekipom iz Francuske, koju sastavljaju mladi ali iskusni pravni stručnjaci, piše u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Andrej Plenković i Miro Cerar Bruxelles odlučio EK odbio Sloveniju i poručio – nađite prijateljsko rješenje

Sloveniju više neće zastupati odvjetnička kancelarija Allaina Pelleta, koji je slovensku vladu zastupao na arbitraži i savjetovao u postupku nakon donošenja arbitražne presude, nego nova ekipa mladih francuskih pravnika iz odvjetničkog ureda Sygna&Partners, koji je osnovan 2004. godine, tvrdi list dodajući da se nova ekipa pravnika, koju je izabrao premijer Miro Cerar, već priprema na zahtjevni pravni postupak u Luksemburgu koji bi, kako navode, mogao trajati i do dvije godine.

Cerar je u ponedjeljak, nakon što se Europska komisija nije odlučila podržati najavljenu slovensku tužbu zbog neimplementiranja arbitražnog rješenja, izrazio razočarenje takvim stavom koji smatra političkim i pristranim, ali je najavio da će Slovenija u tužbu svejedno ići sama.

Andrej Plenković i Miro Cerar Danas odluka Pravnici podržali Sloveniju, a na strani Hrvatske je Europska komisija

O tome namjerava u srijedu obavijestiti sve stranke koje su dobile zastupnike u parlamentu izabranom 3. lipnja, dok će njegova vlada konačnu odluku o tužbi donijeti na svojoj redovnoj sjednici u četvrtak. U razgovoru za Slovensku televiziju Cerar je u ponedjeljak navečer kazao kako je uvjeren da će sud EU-a donijeti presudu u korist Slovenije, jer se neprimjenjivanjem arbitraže krši europsko pravo te pravila Schengena i zajedničke ribolovne politike EU-a. Nakon toga bi Hrvatsku na primjenu arbitražnog rješenja trebala primorati nova Europska komisija.

Cerar je izrazio očekivanje da sudski postupak neće negativno djelovati na općenite odnose s Hrvatskom u smislu ekonomske, turističke i druge suradnje, koja je obostrano korisna, te na dobre odnose stanovništva s obje strane granice.

Andrej Plenković i Miro Cerar
1 / 19
Andrej Plenković i Miro Cerar
Zagreb: Proslava 29. obljetnice osnutka HDZ-a u prostorijama NK Jarun HDZ-ova obljetnica Plenković: Neće uspjeti oni koji žele fragmentirati i destabilizirati HDZ
INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

 • majmudin:

  janezi...dosadni se...i odite u p ic ku mat erinu vise...

 • Avatar gospar
  gospar:

  E baš su naporni ti janezu Bože ih se sačuvaj.

 • Čunga Lunga:

  Pa šta je više sa Slovenijom jesu li skroz otkačili ili je postalo tijesno ? Gori su od komaraca .