Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavak spora

Slovenija promijenila odvjetnike - nova ekipa pravnika priprema tužbu protiv RH

Andrej Plenković i Miro Cerar
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/3
19.06.2018.
u 13:57

Sloveniju više neće zastupati odvjetnička kancelarija Allaina Pelleta, koji je slovensku vladu zastupao na arbitraži i savjetovao u postupku nakon donošenja arbitražne presude, nego nova ekipa mladih francuskih pravnika iz odvjetničkog ureda Sygna&Partners

U tužbu protiv Hrvatske, koju zbog arbitražnog spora namjerava sredinom srpnja predati sudu  EU-a u Luksemburgu, Slovenija će ući s novom odvjetničkom ekipom iz Francuske, koju sastavljaju mladi ali iskusni pravni stručnjaci, piše u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Sloveniju više neće zastupati odvjetnička kancelarija Allaina Pelleta, koji je slovensku vladu zastupao na arbitraži i savjetovao u postupku nakon donošenja arbitražne presude, nego nova ekipa mladih francuskih pravnika iz odvjetničkog ureda Sygna&Partners, koji je osnovan 2004. godine, tvrdi list dodajući da se nova ekipa pravnika, koju je izabrao premijer Miro Cerar, već priprema na zahtjevni pravni postupak u Luksemburgu koji bi, kako navode, mogao trajati i do dvije godine.

Cerar je u ponedjeljak, nakon što se Europska komisija nije odlučila podržati najavljenu slovensku tužbu zbog neimplementiranja arbitražnog rješenja, izrazio razočarenje takvim stavom koji smatra političkim i pristranim, ali je najavio da će Slovenija u tužbu svejedno ići sama.

O tome namjerava u srijedu obavijestiti sve stranke koje su dobile zastupnike u parlamentu izabranom 3. lipnja, dok će njegova vlada konačnu odluku o tužbi donijeti na svojoj redovnoj sjednici u četvrtak. U razgovoru za Slovensku televiziju Cerar je u ponedjeljak navečer kazao kako je uvjeren da će sud EU-a donijeti presudu u korist Slovenije, jer se neprimjenjivanjem arbitraže krši europsko pravo te pravila Schengena i zajedničke ribolovne politike EU-a. Nakon toga bi Hrvatsku na primjenu arbitražnog rješenja trebala primorati nova Europska komisija.

Cerar je izrazio očekivanje da sudski postupak neće negativno djelovati na općenite odnose s Hrvatskom u smislu ekonomske, turističke i druge suradnje, koja je obostrano korisna, te na dobre odnose stanovništva s obje strane granice.

Andrej Plenković i Miro Cerar
1/19

Komentara 11

MA
majmudin
14:11 19.06.2018.

janezi...dosadni se...i odite u p ic ku mat erinu vise...

DU
Deleted user
16:25 19.06.2018.

E baš su naporni ti janezu Bože ih se sačuvaj.

IJ
I ja tebi
16:36 19.06.2018.

Pa šta je više sa Slovenijom jesu li skroz otkačili ili je postalo tijesno ? Gori su od komaraca .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije