Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles odlučio

EK odbio Sloveniju i poručio – nađite prijateljsko rješenje

Andrej Plenković i Miro Cerar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
18.06.2018.
u 21:58

Stručnjaci predviđaju da bi Slovenija tužbu protiv Hrvatske na sud EU mogla poslati do kraja godine

Europska komisija ostaje neutralna i neće se pridružiti Sloveniji u najavljenoj tužbi protiv Hrvatske pred Sudom EU zbog neprovođenja arbitražne presude o granici, potvrdio je glasnogovornik EK Margaritis Schinas u Bruxellesu. Drugim riječima, pokušaj Slovenije da pozivanjem na članak 259. europskog ugovora natjera Komisiju da joj se pridruži u tužbi protiv Hrvatske definitivno nije urodio plodom..

Bez objave izvještaja

– Komisija će nastaviti djelovati kao pošten posrednik u pronalaženju prijateljskog rješenja. Ostajemo pri stavu da se rješenje treba pronaći u razgovoru dviju država članica. Komisija neće objavljivati nikakvo izvješće u povodu slovenskog pisma utemeljenog na članku 259. – rekao je glasnogovornik EK Margaritis Schinas te dodao da članak 259. ne nalaže Europskoj komisiji zakonsku obvezu da objavi svoje izvješće. U prethodnih osam takvih slučajeva, Komisija je samo u četiri objavila izvješće. Ostajemo pri našoj već poznatoj poziciji da rješenje treba pronaći u našim dvjema članicama i Europska komisija ostaje spremna pomoći u tome.
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković prokomentirao je vijest iz Bruxellesa.

– Europska komisija je ispravno postupila. RH je kvalitetno predstavila svoje stajalište. Na svojoj sam razini obavio sve potrebne razgovore – kazao je premijer Andrej Plenković.

Odluka Europske komisije da se ne miješaju u hrvatsko-slovenski spor dijametralno je suprotna od stava koji je EK imao kad je izbio skandal s arbitražom, prije tri godine, u srpnju 2015. Tada je - a to je bio stav dugo vremena - Komisija, posebice njezin potpredsjednik Frans Timmermans pa i šef Komisije Jean Claude Juncker, inzistirao da arbitraža nema alternativu te da, usprkos svim dokazanim malverzacijama slovenske strane, Hrvatska mora ostati u procesu. Isti je stav Komisija ponavljala i nakon što je Arbitražni sud sam za sebe zaključio da nije korumpiran i nastavio rad i donio odluku.

Hrvatska je pak u pozadini, posebno od početka mandata Andreja Plenkovića, radila na tome, daleko od očiju javnosti, da uvjeri sugovornike i dokaže da je spor oko granice bilateralni problem, a nikako ne europski problem kojim bi se uopće trebala, ali i po ovlastima, smjela baviti Europska komisija. Istovremeno, Hrvatska je neprestano nudila Sloveniji razgovor i dogovor. Da je spor bilateralni, a ne europski problem, jučer je potvrdila i Komisija. U Ljubljani već neko vrijeme primjećuju odmak Komisije od “njihovog” stava, a jučer je tehnički premijer Miro Cerar kazao kako je Slovenija započela postupak jer je bila uvjerena da Hrvatska krši ne samo međunarodno, već i pravo EU te najavio sazivanje koalicije već ovog tjedna kako bi ih obavijestio o slanju tužbe na Sud EU. – Muči me šutnja EK. Komisija ne obavlja svoju dužnost. EK je čuvarica ugovora. U ovom je primjeru prevladala politika nad pravom - objavio je Cerar.

Otvorena vrata

Na odluku EK reagirao je slovenski predsjednik Borut Pahor te je poručio kako je EK propustila priliku da svojim mišljenjem politički i pravno ojača napore za provedbu odluke suda. Do zaključenja broja nije se oglasio relativni pobjednik izbora Janez Janša.

– Komisija se izuzetno trudi da ostavi otvorena vrata bilateralnom dogovoru o implementaciji. Odluka da ne objavi izjavu bio je jedini način da se barem za sada izbjegne sudski postupak. No odluka se Komisije može protumačiti i u širem kontekstu. Juncker ne voli pravno-tehničke procedure. On se i povukao od predlaganja sankcija protiv Francuske zbog proračunskog deficita – kaže nam Thomas Bickl, stručnjak za slovensko-hrvatski spor s njemačkog sveučilišta Duisburg-Essen. Nepoznanica ostaje sastav nove slovenske vlade, o čemu i ovise špekulacije o mogućem rješenju pitanja. Čak i da želi, Hrvatska će vlada imati problema sakupiti podršku za implementaciju arbitražne odluke. Ako je pokušaju predočiti u obliku memoranduma, koji ne treba proći parlament, i s malim izmjenama, taj je scenarij neprihvatljiv za Sloveniju.

– Slovenija će, vjerujem, slučaj poslati izravno na Sud EU do kraja godine, a na odluku bi se moglo čekati do proljeća 2020. – zaključuje.

 

Komentara 122

RZ
Rob Zidovi
12:36 18.06.2018.

@Ivo Hrvatina (ex EU Janez) Europskoj uniji je dosta vaših sranja i plakanja, ne žele vas više ni oni. Sada se možeš vratiti u Bosnu bez mirisa mora....

SO
SoloHan
13:07 18.06.2018.

Zašto se na ovaj članak o sukobu Slovenije i Hrvatske javljaju Srbi iz Bosne, meni je to čudno

DU
Deleted user
13:06 18.06.2018.

Nije iznenađujuće. Slovenija sada kreće u "politiku" ucjene - njezin provjereni scenario. Ucjena je ulazak u Šengenski prostor i biti će jako velikih problema na granici za vrijeme turističke sezone. To pak je jedno pitanje koje bi se i te kako moglo naći na tapeti EK. Budu li išli na sud EU - mislim da njihova tužba neće biti uzeta u razmatranje. Hrvatska nakon svih ovih pokušaja ne treba više vjerovati u nekakv dogovor jer takav se nije uspio dogoditi u gotovo 30 godina - mislim da je jedini ispravan put ka Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu. Takav proces može trajati godina - do tada je granica ista kao i prije podmićene arbitraže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije