Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Erjavec: čudim se Junckerovoj izjavi

Karl Erjavec
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
06.02.2018.
u 23:44

Hrvatska ne poštuje arbitražnu presudu i ne želi ju implementirati, čime krši pravila EU-a, kazao je Erjavec

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je u utorak čuđenje stajalištem predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, koji je u Europskom parlamentu granični prijepor Slovenije s Hrvatskom proglasio bilateralnim pitanjem, te izjavio da će Slovenija, ako Hrvatska ne promjeni stajalište kojim odbija arbitražnu presudu, posegnuti za pravnim sredstvima.

"Čudi me što je Juncker kazao da je to bilateralno pitanje jer je to zapravo problem Europske unije i vladavine prava", kazao je Erjavec u utorak kasno navečer u razgovoru za Slovensku televiziju, komentirajući nastup Junckera u Europskom parlamentu, kad je kazao da je granični spor dviju članica EU-a njihovo bilateralno pitanje koje one trebaju riješiti i da EU više neće uvoziti neriješene sporove država iz regije koje su kandidatkinje za članstvo ili o tome već pregovaraju s Unijom.

Karl Erjavec
1/7

Hrvatska ne poštuje arbitražnu presudu i ne želi ju implementirati, čime krši pravila EU-a, kazao je Erjavec, najavljujući da će Ljubljana ako ne dođe do promjene tog stajališta uskoro tužiti Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu.

Ako Komisija ne može primorati Hrvatsku da poštuje i implementira arbitražnu presudu, onda će to učiniti sud EU-a, kazao je Erjavec, dodavši da rješavanje spora Slovenije i Hrvatske arbitražom može biti model za rješavanje graničnih prijepora na Balkanu, tijekom pristupnih pregovora s tim državama.

Slovenski šef diplomacije i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), koji je od 2004. godine na različitim ministarskim položajima u više vlada, po ocjeni slovenskih analitičara svoj "odlučni stav" prema Hrvatskoj tempira prema približavanju parlamentarnih izbora koji će se održati u lipnju, a čini se da je naglašenija retorika koju u tom pogledu ima u odnosu na premijera Cerara i dio Erjavčeve predizborne strategije u kojoj se oslanja i na obećanja umirovljenicima da će im osigurati "demografski fond" za isplatu penzija u budućnosti i ove godine dva puta povećati mirovinsku osnovicu.

Erjavec je za Slovensku televiziju kazao da Hrvatska ima neriješena granična pitanja sa svim susjednim državama, osim s Mađarskom, dok Slovenija ima samo s Hrvatskom.

Karl Erjavec
1/18

Komentara 66

GE
genex
00:52 07.02.2018.

nije ovo ništa kako ćeš se ti još načuditi.i ne samo ti, nego i cijela slovenija.

MA
marsovac
00:36 07.02.2018.

lopove slovenski,...ako ga podrzava penzionerska stranka,...onda si mozete misliti sto su i tko su slovenci,.......vec za yugo vremena su stalno pokusavali prevariti iznuditi i ucijenitim Hrvate,...naprimjer vas cijenjeni lopov kardelj. S srbi sa jedne strane - S slovenci sa druge strane........Tu slovensku ekspanziju trebali bi zavrsiti kao i sa srpskom.

TO
tom
07:45 07.02.2018.

nevjerojatno kako se ovaj tip pravi da je sve u redu a osobno je vodio i usmjeravao prijevaru koju su izveli njegovi ljudi u arbitražnom postupku. on misli da mu nitko ništa ne može i stalno lupeta besmislice kako bi zamaglio kriminal koji je počinio. da je hrvatska pravna država DORH bi ga već gonio i raspisao međunarodnu tjeralicu za njim. pa zar pokušaj prijevare nije kazneno djelo? naše tajne službe trebale bi ga potražiti u sloveniji i privesti pred sud u zagreb asap!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije