Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Erjavec demantirao svog premijera Cerara: Da, tajno smo razgovarali s Hrvatskom

Miro Cerar i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.01.2018.
u 20:17

Nikakav sporazum nije postignut, kazao je Cerar, ali Večernji nije ni tvrdio da su dvije strane finalizirale protokol

Informacija koju je Večernji list danas objavio, da su se na stručnoj i političkoj razini odvijali razgovori hrvatske i slovenske strane o rješavanju bilateralnog problema granice te da je iz tih razgovora proizašao okvir koji je formalizirala hrvatska strana, a za koji su Slovenci rekli da je dobar i solidan, a onda se naglo povukli, a da ga nisu finalizirali, potpisali ili konačno se suglasili s njim, očekivano je naišla na oštre reakcije u Sloveniji.

Slovenski premijer Miro Cerar u svojoj je izjavi pokušao demantirati nešto što Večernji list nikada nije tvrdio i napisao – da je postignut sporazum dviju država.

Premijer Republike Slovenije Miro Cerar rekao je da se vodio dijalog s Hrvatskom dodavši da se to odvijalo na dvije razine, na političkoj između njega i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića te na razini stručnjaka.

– Nikad nije došlo do toga da bismo se o bilo čemu dogovorili, ništa nije bilo dogovoreno – kazao je slovenski premijer.

O tekstu se prvo oglasio na Twitteru gdje je napisao da su “navodi Večernjeg o dogovoru s Hrvatskom potpuno neistiniti”.

Slovenija se u proteklom šestomjesečnom razdoblju za pripremu provedbe jako trudila za dijalog. Na žalost, Hrvatska još uvijek odbija provedbu arbitražne odluke, i to unatoč tomu što je to njezina međunarodnopravna obveza, napisao je premijer Cerar na Twitteru. Kasnije je Cerar za medije dodatno objasnio da su tvrdnje “obmanjujuće i neistinite” i da s Hrvatskom “ni na jednoj razini” nije postignut dogovor o rješenju granice, nego da je bila riječ o dijalogu da se primijeni arbitraža, na čemu Slovenija i dalje ustraje.

No s druge strane slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji je Cerara nakon sastanka s političkim čelnicima koje je informirao o aktivnostima s Hrvatskom, dan prije Cerarova dolaska u Zagreb 19. prosinca, kad je i propao pokušaj dogovora, upozorio da “ništa ne potpisuje”, daje drukčiju sliku.

– Da, odvijala se tiha diplomacija, ali za tihu diplomaciju trebaš vjerodostojnog partnera. S Hrvatskom nije moguće voditi tihu diplomaciju, što se pokazalo i u ovom slučaju – kazao je Erjavec.

Erjavec je dodao da će o tome da je Večernji objavio o čemu su dvije strane povjerljivo razgovarale obavijestiti i Europsku komisiju, iako je zapravo šturu informaciju o tome dao i sam hrvatski premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije nakon sastanka s Cerarom u Zagrebu.

– Hrvatska je na svaki način željela nametnuti svoje stajalište da bi se u okviru nekog protokola došlo do dogovora gdje teče međudržavna granica – kazao je Erjavec.

Pogledajte galeriju u lučici Savudrija na dan kad je Slovenija počela primjenjivati arbitražu:

Miro Cerar i Andrej Plenković
1/18

Komentara 26

Avatar southman
southman
20:59 17.01.2018.

Ni pedlja preko polovine vale nećete dobiti,..,sada ili za 5 godina, nama svejedno !

IL
ilijan1a
20:22 17.01.2018.

Herjavec je neko spadalo

DU
Deleted user
20:22 17.01.2018.

Treba prolongirat rjesenje 100 godina, mozda ce tada biti normalne generacije. Ako i tada bude ovako onda jos 100 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije