Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBROSUSJEDSKI ODNOSI

Slovenija će posuditi 40.950 doza cjepiva BioNTech/Pfizer Hrvatskoj

Cjepivo protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizer/BioNTech
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
22.11.2021.
u 11:09

Slovenija će najprije posuditi cjepivo Hrvatskoj, a potom će Hrvatska vratiti cjepivo Sloveniji najkasnije do 31. prosinca.

Slovenska vlada odobrila je posudbu 40.950 doza cjepiva BioNTech/Pfizer Republici Hrvatskoj kako bi se zadovoljile potrebe vakcinacije protiv covida-19, nakon što se u zadnje vrijeme bilježi velik porast interesa za cijepljenje među hrvatskim građanima.

Kako je u ponedjeljak objavila slovenska vlada, odluka o tome donesena je na dopisnoj sjednici. Riječ je o cjepivu koje još nije isporučeno Sloveniji, pa će operacija pomoći Hrvatskoj biti provedena u formi dvostruke donacije. To znači da će Slovenija najprije posuditi cjepivo Hrvatskoj, a potom će Hrvatska vratiti cjepivo Sloveniji najkasnije do 31. prosinca.

Za potpis ugovorne dokumentacije zaduženi su ministarstvo zdravstva i nacionalni Institut  za javno zdravlje (NIJZ), koji je zadužen i za  pripremu cjepiva za transport, dostavu preuzimatelju i sve aktivnosti vezane uz logistiku, te za obavijest proizvođača Pfizer/BioNTech o spomenutoj donaciji.

Informacija o posudbi dolazi pred popodnevni susret predsjednika dviju vlada, Janeza Janše i Andreja Plenkovića, u Otočcu na Krki, gdje su se u pripremama za osamostaljenje obiju država prije 30 godina znali susretati hrvatski i slovenski politički čelnici.

Do susreta dolazi u godini kad dvije prijateljske države obilježavaju i slave 30. obljetnicu samostalnosti, objavila je slovenska vlada. U Otočcu na Krki tom će prigodom biti postavljeno i spomen-obilježje u znak podsjećanja na intenzivnu suradnju u vrijeme osamostaljenja i nakon toga.

Otkrivanju spomen-obilježja nazočit će i Lojze Peterle i Franjo Gregorić, koji su  prije 30 godina bili predsjednici vlada Slovenije i Hrvatske.

Pogledajte video: Austrija zatvara restorane, barove i trgovine: Vlada uvodi obavezno cijepljenje od 1. veljače

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neidemdalje
neidemdalje
13:45 22.11.2021.

da nam treba nešto što vrijedi sumnjam da bi nam posudili .. ovo smeće što mu vjerovatno ističe rok zamijenit će sa friškim ... tu je poanta DOBROSUSJEDSKIH odnosa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije