Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na svim punktovima

U Zagrebu dostupna sva cjepiva, Pfizer i za prvu dozu

Bjelovar: Organiziran prvi punkt za docjepljivanje trećom booster dozom cjepiva Pfeizer
Damir Spehar/PIXSELL
21.11.2021.
u 07:30

Europska agencija za lijekove i prije formalnog odobrenja preporučila je lijek Lagevrio za liječenje najtežih oblika COVID-19

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” (NZJZ) jučer je izvijestio da će idući tjedan na svim cjepnim punktovima u Zagrebu biti dostupno cijepljenje svim dozama i dostupnim vrstama cjepiva – Pfizerovim, Johnson&Johnsonovim, Moderninim i AstraZenecinim. Pojavila se, naime, informacija da će Pfizer biti dostupan samo za cijepljenje drugom i trećom dozom do normalizacije dostave, no jučer je HZJZ ipak osigurao dovoljno tog cjepiva i za prvu dozu.

Europska agencija za lijekove (EMA) izdala je pak preporuku za primjenu lijeka Lagevrio (molnupiravir) protiv COVID-19 koji je proizvela farmaceutska kompanija Merck, i to za hitnu upotrebu prije formalnog odobrenja zbog rastuće stope obolijevanja i smrtnosti. Lijek još nema odobrenje za stavljanje u promet u EU, ali može se primjenjivati u liječenju COVID-19 kod odraslih osoba kojima nije potrebna terapija kisikom i kod kojih je rizik od razvoja teškog oblika bolesti povećan. Dostupan je u obliku kapsula koje se uzimaju dva puta dnevno pet dana. Lijek se ne preporučuje trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću.

Razvio ga je Merck s Riddgeback Biotherapeuticsom, a EMA je preporuke donijela na temelju ocjene dostupnih podataka o kakvoći te rezultata dobivenih iz završenih i kliničkih ispitivanja koja su u tijeku. Lijek primijenjen u dozi od 800 mg dva puta dnevno smanjio je rizik od hospitalizacije i smrti kad se počeo uzimati u pet dana od pojave simptoma. U skupini pacijenata koji su primili Lagevrio nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, u usporedbi s osam smrtnih slučajeva pacijenata koji su primili placebo, izvijestila je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Riječ je o inhibitoru virusne RNA polimeraze koji ometa proizvodnju genetskog materijala (RNA) virusa. EMA je izvijestila i da provodi ocjenu dostupnih podataka o primjeni Paxlovida, još jednog lijeka za liječenje COVID-19, koji je razvio Pfizer. Preliminarni rezultati ispitivanja pokazuju da je Paxlovid smanjio rizik od hospitalizacije ili smrti u usporedbi s placebom, kad se s primjenom započelo tri do pet dana od pojave simptoma.

“Iako se očekuje da sveobuhvatnija postupna ocjena lijeka započne prije mogućeg podnošenja zahtjeva za davanje odobrenja za stavljanje u promet, ovaj će postupak u najkraćem mogućem roku pružiti usklađeno stručno mišljenje na razini EU kao potporu nacionalnim regulatornim tijelima pri donošenju znanstveno utemeljene odluke o ranijem pristupu lijeku”, navode u HALMED-u.

Paxlovid je antivirusni lijek koji se također primjenjuje kroz usta i smanjuje sposobnost virusa SARS-CoV-2 da se umnožava u stanicama organizma. EMA je započela i ocjenu zahtjeva za davanje odobrenja lijeku Xevudy kompanije GlaxoSmithKline Trading Services Limited, koja ga razvila s tvrtkom Vir Biotechnology. 

Video - Veliki prosvjed u Zagrebu protiv COVID potvrda okupio tisuće prosvjednika

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
08:00 21.11.2021.

od kad se cjepiva reklamiraju u novinama. stvara se prividna potražnja da požurimo prije nego nestane. pfizer je sad brend, stvar prestiža očito. kao nekad mercedes, nike ili ljetovanje na havajima. svi se moramo ubosti da ne budemo primitivni i osuđivani od okoline.

BA
batman
08:38 21.11.2021.

😀😀😀😀😀😀 ubojice pred sud.

WT
WTF!
08:49 21.11.2021.

....lijek još nema odobrenje za stavljanje u promet u EU,ali može se primjenjivati....Hokus-pokus ide dalje,na vlastitu odgovornost kao i za 1.+2.+3. dozu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije