Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA

Reuters: FDA želi ispitivanja o cjepivu objaviti tek za 55 godina

Ilustracija za cjepivo protiv koronavirusa
Igor Kralj/PIXSELL
20.11.2021.
u 09:17

Znanstvenici pak tvrde kako bi njihov zahtjev trebao biti prioritet i da bi trebali pustiti sve materijale do 3. ožujka 2022. godine.

Grupa znanstvenika podnijela je zahtjev američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) da objavi informacije vezane uz licencu Pfizerovog cjepiva protiv COVID-19. Prema pisanju Reutersa, dobili su odgovor u kojem stoji da će svi navedeni dokumenti biti pušteni u javnost do 2076. godine. 

Naime, FDA je zatražila mjesečno objavi manji dio materijala, a potpuna objava svih dokumenata bi bila tek za 55 godina, a to bi se moglo dogoditi ukoliko se s tim složi federalni sudac u Teksasu. 

Prema zakonu iz 1976. godine sve federalne agencije moraju u roku 20 dana odgovoriti na zahtjev, međutim dobivanje traženih dokumenata ovisi o kompleksnosti traženih dokumenata i ranijih zahtjeva koje je dobila federalna agencija. 

Odvjetnici Ministarstva pravosuđa koji predstavljaju FDA na sudu navode kako znanstvenici traže objavu čak 329 000 stranica materijala povezanih s cjepivom. Više od 30 znanstvenika koji su podnijeli tužbu redom dolaze sa sveučilišta poput Yale, Harvard, UCLA i Brown te ističu da bi objavi dokumenata razuvjerila skeptike u cjepivo i na taj način povećale povjerenje u Pfizerovo cjepivo. 

FDA ne može objaviti samo tako dokumente, već mora napraviti reviziju kako bi uklonila iz dokumenata povjerljiva podatke Pfizera i BioNTecha kao i privatne podatke pacijenata koji su sudjelovali u kliničkim ispitivanjima. 

FDA stoga predlaže da svakog mjeseca puste 500 stranica, navodeći kako podružnica koja bi radila na zahtjevu znanstvenika ima samo 10 zaposlenika i već radi na 400 drugih zahtjeva za pristup informacijama. 

Znanstvenici pak tvrde kako bi njihov zahtjev trebao biti prioritet i da bi trebali pustiti sve materijale do 3. ožujka 2022. godine. 

- Taj period od 108 dana jednak je vremenu koji je trebao FDA-u da napravi analizu dokumenata za znatno kompleksniji zadatak licenciranja Pfizerova cjepiva - stoji u sudskim dokumentima odvjetnika Aarona Siri čija tvrtka predstavlja znanstvenike, piše Reuters. 

Ključne riječi

Komentara 47

DA
dancuo
09:36 20.11.2021.

Odlično, tako sam se i ja nekako mislio cijepiti za 55 godina!

Avatar Virus.1984
Virus.1984
09:51 20.11.2021.

Ne treba nam 55 godina da bi shvatili da je cjepivo nedjelotvorno smeće i da su rezultati "istraživanja" o 98%-tnoj zaštiti bila namještena.

Avatar Nlnja
Nlnja
09:28 20.11.2021.

Nimalo sumnjivo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije