Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arbitraža

Slovenci već lobiraju kod sudaca koji odlučuju u tužbi protiv Hrvatske

Miro Cerar
Foto: Reuters/PIXSELL
25.08.2018.
u 10:08

Predstavnici slovenskog ministarstva pravosuđa i ministarstva vanjskih poslova jako su se trudili doznati imena sudaca

Europski sud na kojem je Slovenija pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog neprimjene arbitražne odluke o granici počeo je sastavljati sudsko vijeće koje će se baviti tužbom, doznajemo iz diplomatskih izvora iz Bruxellesa i Luxembourga. Prema istim izvorima, Slovenija, odnosno njezini predstavnici iz ministarstva pravosuđa i ministarstva vanjskih poslova, u razgovorima s raznim osobama sa suda uspjeli su doznati imena troje ili četvero vrlo mogućih sudaca te su odmah kod njih započeli s kontaktima i lobiranjem za svoje ciljeve.

Još bez datuma

Datum početka postupka u Luxembourgu nije još određen, tek se provode pripremne radnje, no kad postupak jednom počne, sudsko će vijeće od najvjerojatnije pet članova donijeti odluku jesu li nadležni za tužbu te, ako odluče da jesu, krši li Hrvatska europske zakone za što ju je optužila Slovenija.

U skladu s tim, službenom Zagrebu još ništa nije dostavljeno pa u odnosu na Hrvatsku postupak još nije pokrenut.


Europski sud, jednu od institucija Suda EU, čini po jedan sudac iz svake zemlje članice te 11 nezavisnih odvjetnika. Sudsko vijeće na pojedinačnim slučajevima čine najčešće trojica ili petorica sudaca. Ako sudsko vijeće to zatraži, neovisni odvjetnik može dati svoje mišljenje o slučaju, no ono je neobvezujuće.


Slovensku tužbu podnijela je tehnička vlada odlazećeg premijera Mire Cerara nakon što je u posljednji tren, u prosincu, propao pokušaj dogovora dviju država i prihvaćanja protokola o granici čiji su sadržaj dvije države na ekspertnoj i političkoj razini brusile na sedam sastanaka. Hrvatska inzistira i dalje na bilateralnom dogovoru, što je mogućnost koju nudi i sam Arbitražni sporazum. Razgovor kao rješenje želi i Europska komisija koja je odbila podržati slovensku tužbu protiv Hrvatske. Sama se tužba pak temelji na četiri točke. Prva točka – ribarstvo – uporište nalazi u okviru Zajedničke ribarske politike.

Ta je uredba uvrštena u aneks Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU, gdje se određuje režim ribolova kod granica Slovenije i Hrvatske koji bi stupio na snagu nakon potpune provedbe arbitražne odluke. Hrvatska odbacuje taj argument jer smatra da potpune provedbe odluke nema, pa onda nema ni režima, jer je Hrvatska, nakon što je otkrivena slovenska kontaminacija arbitražnog postupka izašla iz sporazuma i procesa.

Druga se točka tiče prostornog planiranja na moru, a treća Schengena. Slovenija ima obvezu čuvati schengensku granicu, ali joj je to onemogućeno jer nema kontrolu nad cijelim teritorijem, odnosno ne može je provoditi na dijelu koji je po arbitražnoj odluci pripao Sloveniji, ali u stvarnosti ga “drži” Hrvatska, smatraju.

Novi mandatar

Pitanje zaštite schengenskih granica jest važno, posebice iz sigurnosnih razloga, a i politički se može preliti na odluku o hrvatskom pridruživanju Schengenu. No s druge strane, legitimno je postaviti pitanje kako je Slovenija 2007. ušla u Schengen s “neuređenim” granicama budući da Ljubljana tvrdi da su granice Hrvatske i Slovenije tek određene arbitražnom odlukom. Četvrta pak točka govori o hrvatskom kršenju Temeljnih ugovora o funkcioniranju Unije, odnosno članka 4 (3) koji se tiče suradnje država članica.

Mandatar slovenske vlade Marjan Šarec kazao je kako će se zalagati za dobre odnose te za rješavanje graničnih i drugih sporova s Hrvatskom, ne precizirajući stav o tužbi. 

Točke slovenske tužbe o kojima će odlučivati sud

1. Ribarstvo i režim za slovenske i hrvatske ribare 

Uporište nalazi u okviru Zajedničke ribarske politike. Ta je uredba uvrštena u aneks Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU, gdje se određuje režim ribolova kod granice dviju država

2. Prostorno planiranje na moru

Slovenija tvrdi da joj je zbog nemogućnosti pristupa cijelom teritoriju koji joj je dodijelio Arbitražni sud ne može provoditi obavezno prostorno planiranje na moru

3. Ne mogu čuvati schengensku granicu

Slovenija ima obvezu čuvati schengensku granicu i zbog sigurnosnih ugroza, ali da joj je to onemogućeno jer nema kontrolu nad cijelim svojim teritorijem jer dio drži Hrvatska

4. Kršenje Temeljnih ugovora Europske unije

Ljubljana optužuje Zagreb za kršenje Temeljnih ugovora o funkcioniranju Unije, odnosno članka 4 (3) koji se tiče suradnje članica i zajedničkog djelovanja u ostvarivanju njezinih ciljeva

Slovenija promijenila odvjetnike - nova ekipa pravnika priprema tužbu protiv RH

Miro Cerar
1/3
Ključne riječi

Komentara 112

Avatar Matija22
Matija22
10:40 25.08.2018.

janezi snimke kupovanja sudaca su spremne da se još više osramotite u europi ,trebate se ispričati hrvatskoj radi potplaćivanja sudaca vi ste sramota europe smiju vam se svi tamo

DA
DarthVader
10:23 25.08.2018.

Fantje, mozete zaboraviti.

DO
dopizdilomi
10:28 25.08.2018.

Slovenija? Slovenija? Da li je to onaj veliki, brdoviti parking između Hrvatske i Austrije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije