Naslovnica Vijesti Svijet

Šarec: Želimo dobre odnose s Hrvatskom, ali čuvat ćemo granicu

Donedavnog gradonačelnika male općine Kamnik i komičara poduprlo je 55 od 90 zastupnika – dobio je jedan tajni glas i iz oporbe.
18. kolovoza 2018. u 23:15 9 komentara 1062 prikaza
Mandatar Marjan Šarec
Foto: Reuters/Pixsell

Slovenski parlament izabrao je jučer Marjana Šarca za mandatara nove vlade. Donedavnog gradonačelnika male općine Kamnik i profesionalnog glumca tajnim je glasovanjem poduprlo 55 od 90 zastupnika u Državnom zboru.

slovenija Marjan Šarec - mandatar nove slovenske vlade

Trideset i jedan je bio protiv, a jedan glasački listić bio je nevažeći. Lista Marjana Šarca (LMŠ) sklopila je koaliciju sa socijaldemokratima (SD), Strankom modernog centra (SMC), Strankom umirovljenika (DESUS) te strankom SAB bivše peremijerke Alenke Bratušek.

Za Šarca su glasala i dva zastupnika manjina te stranka Ljevica (L) koja neće ulaziti u vladu, ali će njegova vladu podržavati u parlamentu. Dobio je Šarec i jednu ruku iz opozicije, ali još se ne zna od koga. Mandatar u roku od 15 dana mora slovenskom parlamentu predložiti buduće ministre o kojima bi se trebalo glasati sredinom idućeg mjeseca.

Marjan Šarec Slovenija Desni intelektualci ne žele premijera Šareca – traže veliku koaliciju

Sređivanje zdravstva

Na početku izvanrednog zasjedanja kao najvažniji prioritet svoje buduće vlade Šarec je naveo potrebu sređivanja zdravstvenog sustava, čemu je posvetio najveći dio svog 25-minutnog pripremljenog govora.

Kao jedan od prioriteta buduće vlade Šarec je naveo i pitanja iz sklopa nacionalne sigurnosti, govoreći o novim sigurnosnim izazovima u globaliziranom svijetu pri čemu je spomenuo čuvanje sigurnosti “južne schengenske granice” prema Hrvatskoj.

- Bez obzira na nešto povećani migracijski tok zadnjih mjeseci, Slovenija je svoje obveze u okviru Schengena ispunjavala uspješno, a tako će ostati i dalje bez obzira na stanje u širem susjedstvu - kazao je Šarec.

U govoru je upozorio na potrebu priprema Slovenije na moguću novu krizu jer se nastavak sada visokih stopa rasta BDP-a više ne očekuje. Prioriteti su i sređivanje stanja u vojsci i državnom aparatu, prilagođavanje socijalnog i mirovinskog sustava negativnim demografskim trendovima, stimuliranje stranih investicija, zapošljavanja mladih.

slovenska policija SLOVENIJA U prometnoj nesreći ozlijeđeno osam migranata, uhićeni vozač - hrvatski državljanin

“Tri četvrtine izmišljeno”

U vanjskoj i odnosima s EU-a Šarec je upozorio na neizvjesnosti u EU-u s obzirom na brexit i druge izazove, a zajamčio je da će njegova vlada nastaviti unapređivati “dobre odnose” sa susjednim državama. Zauzimat ćemo se za dobre odnose, te za rješavanje graničnih i drugih sporova s Hrvatskom, kazao je među ostalim.

Replicirajući nekim političkim oponentima koji osporavaju njegove sposobnosti za premijersku dužnost, Šarec je kazao da se slaže da ima ljudi koji se smatraju sposobnijim od njega, ali da je tri četvrtine onoga što je ovih dana o njemu u tom smislu bilo rečeno “izmišljeno”.

andrej plenković arbitraža Hrvatska i Slovenija u Bruxellesu zaratile i zbog Južnokineskog mora

Nadalje je rekao da on ima političko iskustvo, diplomu i da govori strane jezike, što će mu omogućiti i da komunicira u međunarodnim odnosima.

– Za položaj za koji kandidiram imam potrebnu odvažnost i ustrajnost i ne bojim se preuzeti tu odgovornost. Posla će biti na mnogim područjima, a o rezultatima će odlučivati djela, a ne riječi – zaključio je Šarec.

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • IvanLu:

    Čuvati ćemo i mi. Vatrogasci u Zaboku su spremni.

  • ing-12345:

    I mi Hrvati ćemo čuvati svoju granicu a ako bude potrebno i sa topničkim oružjem

  • VKSS:

    A što ste naivni,politicarima odgovaraju ovakvi problemi i Sanader nije dao milimetar granice domoljub hrvat