Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žetva

"Slovenci nam nude bolju cijenu za pšenicu"

'11.07.2013., Cakovec - Cakovecki mlinovi poceli su otkupljivati psenicu po cijeni od 1.05 kn za kilogram zrna standardne kvalitete.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
15.07.2013.
u 10:36

– Kuna i pet lipa sramotno je niska cijena zbog koje veći proizvođači čekaju s prodajom pšenice i kalkuliraju – kaže Stjepan Jurinec iz Ivanovca


– Ne sjećam se da je ikad cijena ječma bila veća od cijene pšenice. Jučer se ječam otkupljivao po 1,15 kuna, a Čakovečki mlinovi za pšenicu nude 1,05 kuna. To je sramotno niska cijena zbog koje veći proizvođači čekaju s prodajom pšenice i kalkuliraju. Jedna od opcija je i prodaja pšenice Slovencima koji već daju oglase na radijskim postajama – kaže Stjepan Jurinec iz Ivanovca pokraj Čakovca, predsjednik Udruge ratara Međimurske županije.

Prenosi nezadovoljstvo članova koji su, kaže, ogorčeni ponuđenom otkupnom cijenom.

– Kad pribrojimo i poticaje, mi bismo sad zapravo trebali još dati svoj novac da pokrijemo troškove proizvodnje pšenice, od repromaterijala do amortizacije strojeva – ističe Jurinec. Proizvođači su se raspitali kakve su cijene u susjednim zemljama i zaključili da je u Hrvatskoj trenutačno najniža. U Sloveniji za tonu prvoklasne pšenice nude 195 eura, što je oko 1,45 kuna za kilogram.

– Ispada da nam se više isplati prodati pšenicu Slovencima sad kad smo dio Europske unije, a ne bismo se iznenadili da onda za tri ili četiri mjeseca Hrvatska tu pšenicu uveze po znatno višoj cijeni – dodaje Jurinec. Proizvođači bi bili zadovoljni cijenom od 1,35 do 1,40 kuna za kilogram.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije