Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anketa

Slovence strah od izbjeglica, skoro 80 posto za postavljanje žice

žica
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/5
23.11.2015.
u 11:06

Da je ograda na slovensko-hrvatskoj granici potrebna najviše su uuvjereni pristaše dviju najvećih stranaka, Stranke modernog centra (SMC) premijera Mire Cerara i oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša

Osjećaj nesigurnosti kod Slovenaca nije se bitno povećao zbog terorističkih napada u Europi, ali kao prijetnju svojoj sigurnosti oni vide rijeku izbjeglica koja zadnjih mjesec dana ide kroz Sloveniju prema Austriji, zbog čega ih skoro 80 posto podupire postavljanje zaštitne ograde na granici s Hrvatskom, pokazuju u ponedjeljak objavljene ankete.

S odlukom svoje vlade da se postavi takva ograda radi odvraćanja izbjegličkog vala slaže se njih 79 posto, dok je 21 posto protiv, pokazalo je ispitivanje mišljenja javnosti što ga je danas objavio ljubljanski list "Dnevnik".

Anketa provedena prošlog tjedna, nekoliko dana nakon terorističkog napada u Parizu, pokazala je da 58 posto ispitanika smatra da se stupanj sigurnosti u Sloveniji zbog toga nije smanjio, dok 37 posto smatra suprotno. Da je ograda na slovensko-hrvatskoj granici potrebna najviše su uuvjereni pristaše dviju najvećih stranaka, Stranke modernog centra (SMC) premijera Mire Cerara i oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, pokazalo je ispitivanje.

Na pitanje treba li Slovenija dati vojnu pomoć Francuskoj u napadu na terorističku organizaciju Islamska država (IS) pozitivno je odgovorilo 40 posto ispitanika u ispitivanju javnog mnijenja što ga je provelo ljubljansko "Delo", dok ih suprotno misli 39 posto. Vojnu intervenciju EU-a u Siriji poduprlo bi 13 posto ispitanika, a 44 posto je na pitanje podržavaju li napade na IS odgovorilo negativno i zalažu se za druge načine rješavanja sigurnosne krize i terorističkih izazova. 

Slovenska vlada u nedjelju je, na poziv Francuske zemljama EU-a za vojnu pomoć ,izrazila spremnost na veću razmjenu obavještajnih informacija te na povećanje broja slovenskih vojnika koji sudjeluju u operaciji u Maliju pod vodstvom Francuske sa sadašnja tri na najviše 10.

Među ispitanicima njih 59 posto navelo je da se zbog napada u Parizu ne osjećaju ugroženima, a 19 da sada više strahuju za svoju sigurnost, ali velika većina smatra kako će se europska politika prema izbjeglicama sada promijeniti.

Da prema njima valja zadržati politiku "otvorenih vrata" jer oni i sami bježe od terorista smatra 12 posto ispitanika, a da imigrantsku politiku treba zaoštriti smatra njih 65 posto.

>> Slovenci bi arbitražu, a krše je

Komentara 4

DU
Deleted user
11:54 23.11.2015.

Uzimajući u obzir terorističke napade u Europi i ubijene, to je normalna reakcija. Samo kod nas ne postoji opasnosti 🙈, kaže Milanović.

Avatar Oneill
Oneill
12:26 23.11.2015.

Sigurno da je opasnost ali ne od ovih sto dolaze. A cjeloj Europi sada je pronadjen novi krivac da bih skoro 30% svoih fasista sakrilo a oni su nam u Briselu u Eu sjede u klupama i kroje buducnost Europe koja frasa!! Gledam sinoc na tv Njemce kako su se okomili na Asilante a njihovi na utakmicama kod minute sutnje zvizde i prave nemire kao da se nisto u Parizu desilo a nisam vidio nijednog Asilanta na stadionu a u drugim drzavama je isto. Europa je jedan slucajni kontinent postao.

IM
Immanuell
13:02 23.11.2015.

Ma neće na male, oni idu na velike, danas je Francuska, sutra tko zna..... Ne vjerujem u neke napade ovog tipa kao u Parizu, to je moguće u svjetskim centrima..... Što vrijedi ako u mom selu eksplodira bomba? Kakav je efekt od toga u svjetskim razmjerima? To se radi u svjetskim središtima.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije