Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POMICANJE KAZALJKI'

Sljedeći vikend počinje ljetno računanje vremena, nekima može poremetiti ritam sna

Foto: Pixabay
23.03.2023.
u 11:30

Iako su zemlje EU-a još 2021. odlučile kako će prestati s ljetnim i zimskim računanjem vremena, to se nije dogodilo jer nije postignut dogovor o tome koje će računanje postati standard

Ove godine satove pomičemo na ljetno računanje vremena u noći sa subote na nedjelju 26. ožujka. Te noći satovi se pomiću jedan sat unaprijed, što znači da ćemo spavati sat vremena kraće.

Jedan od razloga za uvođenje ljetnog računanja vremena 1980. godine donijela je naftna kriza 70-ih godina prošloga stoljeća, kada je bilo nužno uštediti električnu energiju. Time se željelo bolje iskoristiti dnevno svijetlo, no niti danas nije jasno je li računica dala rezultate tijekom više od 40 godina koliko se koristi.

Mnogo je lakše primijetiti osobne i negativne utjecaje pomicanja sata, na primjer neispavanost i povećanu razdražljivost te zbunjenost iznenadnom promjenom.

- Pomicanje satova na ljetno ljetno računanje vremena ponekad može uzrokovati privremeni poremećaj našeg obrasca spavanja dok se naša tijela prilagođavaju novom rasporedu. Ovo se može pogoršati za one koji su osjetljivi na promjene u svom rasporedu spavanja ili koji imaju postojeće poremećaje spavanja. Nekima može proći nekoliko dana dok se razina melatonina ne prilagodi novom ciklusu svjetla i tame - rekla je Dr. Sue Peacock, savjetnica za zdravstvenu psihologinju Well a Head koja se specijalizirala za poremećaje spavanja za Metro.

Ona preporuča da u krevet odlazite 10-ak minuta ranije svakog dana otprilike tjedan dana prije 25. ožujka kako biste nadoknadili taj jedan sat manje, no upozorava da zaspati sat vremena ranije u subotu neće imati jednak pozitivni rezultat. Ključ je u postepenoj promjeni. 

Iako su zemlje EU-a još 2021. odlučile kako će prestati s ljetnim i zimskim računanjem vremena, to se nije dogodilo jer nije postignut dogovor o tome koje će računanje postati standard. Zbog toga nas, izgleda, čeka još najmanje jedno pomicanje sata.

VIDEO Pripremite se na vrijeme! Na Veliki petak nema međubankovnih transakcija

Ključne riječi

Komentara 3

MZ
mzapresic
12:45 23.03.2023.

ma daaa....to ce mi poremetiti san....ne tjedne smjene 3 2 1 nego pomicanje jednog sata sim tam ....i da...radim u subotu na nedjelju nocnu smjenu...jel radim 8 ili 9 sati? jel radim od 22 do 6 tj 9 sati ili od 22 do 5 8 sati ????

BR
Brankko
12:19 23.03.2023.

Oni koji žele "jedinstven sat" za cijelu EU -- ne primjećuju kolika je razlika na primjer između Lisabona na zapadu i Varne na istoku. Zemlja je okrugla, opseg joj je oko 40.000 km, pa podijelite to na 24 kriške! Jedna "zona" -- gotovo 1700 km! A ako to podijelite još i na minute -- gotovo 28 km! Pogledajte bolje koliko je sati za izlazak sunca u Iloku i Umagu.

BR
Brankko
12:16 23.03.2023.

Narativ o opasnostima promjene za računanje vremena nemaju nikakve znanstvene osnove. Računanje sata samo je dogovor -- ono što se zove "u dvanaest sati" i ono što se zove "u trinaest sati" i ono što se zove "u jedanaest sati" -- to su samo dogovorni opisi. Onaj koji se godinama budi "po satu" jer mu radno vrijeme počinje uvijek na primjer u osam sati -- on se mora malo prilagoditi, i to traje dva-tri dana. Onaj koji se budi po danu (izlazak sunca i dr.), njemu je svejedno. A da bi promjena računanja vremena bila opasna za krave, svinje i kokoši... Ma hajde!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije