Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POMICANJE KAZALJKI'
Povratak na članak

Sljedeći vikend počinje ljetno računanje vremena, nekima može poremetiti ritam sna

Iako su zemlje EU-a još 2021. odlučile kako će prestati s ljetnim i zimskim računanjem vremena, to se nije dogodilo jer nije postignut dogovor o tome koje će računanje postati standard

Komentari 3

MZ
mzapresic
12:45 23.03.2023.

ma daaa....to ce mi poremetiti san....ne tjedne smjene 3 2 1 nego pomicanje jednog sata sim tam ....i da...radim u subotu na nedjelju nocnu smjenu...jel radim 8 ili 9 sati? jel radim od 22 do 6 tj 9 sati ili od 22 do 5 8 sati ????

VL
BR
Brankko
12:19 23.03.2023.

Oni koji žele "jedinstven sat" za cijelu EU -- ne primjećuju kolika je razlika na primjer između Lisabona na zapadu i Varne na istoku. Zemlja je okrugla, opseg joj je oko 40.000 km, pa podijelite to na 24 kriške! Jedna "zona" -- gotovo 1700 km! A ako to podijelite još i na minute -- gotovo 28 km! Pogledajte bolje koliko je sati za izlazak sunca u Iloku i Umagu.

VL
BR
Brankko
12:16 23.03.2023.

Narativ o opasnostima promjene za računanje vremena nemaju nikakve znanstvene osnove. Računanje sata samo je dogovor -- ono što se zove "u dvanaest sati" i ono što se zove "u trinaest sati" i ono što se zove "u jedanaest sati" -- to su samo dogovorni opisi. Onaj koji se godinama budi "po satu" jer mu radno vrijeme počinje uvijek na primjer u osam sati -- on se mora malo prilagoditi, i to traje dva-tri dana. Onaj koji se budi po danu (izlazak sunca i dr.), njemu je svejedno. A da bi promjena računanja vremena bila opasna za krave, svinje i kokoši... Ma hajde!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.