Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDBINE Prodajući slike, dječak Robert Alispahić privređuje za život i liječenje

Slikarski talent mora u kuhare jer za Primijenjenu nema novca

otvor.jpg
import
26.08.2008.
u 23:38

Neobično se sudbina poigrala s mladim Robertom Alispahićem (14), koji sa samohranom majkom živi u Sisku. Ne sjeća se Robert oca Hasiba, koji je kao hrvatski branitelj neposredno nakon oslobodilačke Oluje podlegao teškim ratnim ozljedama. Majka Zvjezdana još se bori s krutom državnom birokracijom kako bi izborila pravo na mirovinu poginulog branitelja jer joj suprug za Domovinskog rata nije bio hrvatski, već državljanin BiH.

Astma - novi udarac
Nema adrese na koju se nije obratila, od lokalnih do državnih institucija i ministarstava, ali i nakon brojnih obećanja sa sinom još živi od skromne socijalne pomoći. Mama je ogorčena što sinu ne može pružiti školovanje kakvo zaslužuje i odrastanje kakvo imaju njegovi vršnjaci. Posebno ju smeta što pokojnog supruga ne tretiraju kao hrvatskog branitelja, iako je dao život za Hrvatsku.

– Kada je pristupio Hrvatskoj vojsci, nitko ga nije pitao za državljanstvo. Sve je dao za Hrvatsku, ali problemi su nastali tek kada smo pokušali ostvariti neka naša prava – kaže ogorčena supruga Zvjezdana.

A kako nesreća obično ne ide sama, Robert je obolio od astme, što mu je dodatno otežalo život. Stalne kontrole, terapije i liječenje bili su novi udarac i trošak za malu obitelj. Iako se sve činilo crno, kao da mu je gotovo sve oduzeo, život je ipak nešto i dao malom Robertu. Neobičan crtački talent zapažen je još u nižim razredima, koje je polazio u Kninu, a potvrđen u završnim razredima sisačke Osnovne škole “Braća Ribar”. Robert je slikarski talnet, slažu se svi koju su vidjeli njegove radove.

Danas su slike u olovci, akvarelu pa i ulju mladog Roberta postale dragocjen obiteljski izvor prihoda. Mnoge karikature, portreti i pejzaži već se našli svoje vlasnike i nalaze se u privatnim zbirkama. Robert i njegova majka ponose se tim talentom i željeli bi da ga dječak ne zapusti. Crtački talent predstavlja i mogućnost da se Robert oduži liječnicima i drugim pojedincima koji su mu pružili ruku pomoći. Spominje prof. Blaženku Ožvald-Pegan iz zagrebačkog Zdravstvenog centra dr. Wohlmanna, koja ga besplatno liječi, ali i druge dobrotvore koji su im svojim humanim gestama i toplom ljudskom riječi olakšali život.

Nakon što su vijest o teškoj sudbini Roberta objavili neki mediji, javilo se više budućih kupaca njegovih slika. Među njima bio je i zagrebački Rom Ramo Dedić, koji je organizirao obiteljsku akciju prikupljanja novca za otkup jedne slike.

Nogometni turnir
Naručio je portret predsjednika Stjepana Mesića, koji je želio darovati predsjedniku kako bi se iskupio za raniju aferu kada se ustanovilo da je darovana slika ukradena. Ne želeći ništa prepustiti slučaju, u zagrebačkom je restoranu Pauk ugostio Roberta i njegovu majku kako bi se primopredaja slike ovjekovječila.

– I sam sam imao nekoliko operacija srca i znam što znači biti bolestan. Potresla me Robertova priča i odlučili smo kupiti jednu sliku. Čak su i unuci Tilen i Tina dali svoj prilog. Zadovoljstvo mi je kupiti sliku i darovati je predsjedniku Mesiću, kojeg već dugo poznajem i na ovaj ga način informirati o Robertovoj sudbini – rekao je Ramo.

Slika je već predana u predsjednikov ured i dočekat će ga nakon godišnjeg odmora. Ramo najavljuje i humanitarni nogometni turnir u organizaciji reprezentacije Roma, čiji će prihod biti namijenjen za Robertovo liječenje. A državne bi se instuticije trebale pobrinuti da se takav talent školuje i razvija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije