Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tipkovnica za sve

Slaže se po želji i poboljšana je do najsitnijeg detalja

'tipjkovnica2_nnn_sis_200910'
Foto: ''
1/4
13.10.2010.
u 06:05

Inovacija 38-godišnjeg sisačkog arhitekta Gorana Bobinca

Nesvakidašnju, ergonomsku modularnu tipkovnicu za računalo, koja se, uz ostalo, može slagati u različite konfiguracije te se tako prilagođavati korisnicima, odnosno programima koje koriste, osmislio je Goran Bobinac, 38-godišnji arhitekt iz Siska.

– Volim arhitekturu, ali zanimljiv mi je i produkt-dizajn. Uvijek razmišljam kako stvari učiniti boljima, pa je tako bilo i u ovom slučaju. Sve su tipkovnice koje danas postoje manje-više slične. I uglavnom se fokusiraju na samo jedan aspekt; dizajn, ergonomiju ili funkcionalnost. U svojoj sam tipkovnici pokušao do maksimuma razviti sva tri aspekta. Nije, dakle, riječ o nekom revolucionarnom otkriću, već o evoluciji jednog proizvoda. Ona je poboljšana u mnogo sitnih detalja – objašnjava Bobinac. Tipkovnica se sastoji od tri odvojiva dijela; dva simetrična sa slovnim tipkama i jednog središnjeg, numeričkog. Glavna "enter" tipka najveća je i smještena u sredini, na najkraćoj udaljenosti od obje ruke, dvije veće "space" tipke točno su ispod palca, a "escape" i "backspace" tipke su veće i u gornjim kutovima, gdje ih je lako pritisnuti. Ima 109 tipki, odnosno više nego većina tipkovnica. Njezin numerički dio sastoji se od 25 tipki, a svaki od slovnih dijelova od njih 42.

Jedna je od prednosti to što se tri odvojiva dijela tipkovnice mogu pakirati složeni jedan na drugi u bitno manje kutije, što je čini iznimno praktičnom za transport.

Tipkovnicu je ovaj Siščanin osmislio još prije tri godine, no ona i dalje postoji samo na papiru. Kako kaže mladi arhitekt, jedna je stvar proizvod osmisliti, a sasvim druga proizvesti ga i plasirati na tržište.

– Kontaktirao sam s raznim tvrtkama. Microsoft, Apple, Logitech, Genius, ali se ni s jednom do sada nisam uspio dogovoriti. Nije da im se proizvod ne sviđa, nego jednostavno nevoljko primaju tuđe radove iz raznih razloga, a jedan je što se boje da ih kasnije autor ne tuži – ističe Bobinac. Radi na realizaciji još nekih ideja, ali, kaže, o njima ne smije previše pričati, jer ih još nije zaštitio.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar klimavi
klimavi
11:11 13.10.2010.

Bravo Gorane svaka ti čast :-D

Avatar guten_tag
guten_tag
22:10 13.10.2010.

treba naći partnere i proizvesti tipkovnicu u hr . omogućiti kupovinu u maloprodaji sa još malim dodatkom sa našom , već legendarnom , kockicom . npr. ubaciti \"kockastu\" tipku enter . inače čestitka goranu .

JM
jedna mama
11:41 13.10.2010.

Čestitam ti Gorane, sjajan uspjeh za ovog skromnog i pametnog dečka. Susjedi su ponosni na tebe, samo nastavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije