Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Dobri uvjeti'

Slavonski Brod preplavili oglasi za 'kredite s ulice'

krediti (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
06.09.2013.
u 09:49

Umirovljenicima se nudi gotovinski kredit od čak 35 tisuća eura sa rokom otplate 15 godina, a za malo vremešnije, od 80 godina, brzi umirovljenički kredit u iznosu od četiri i pol tisuće eura

Zaista je teško pronaći oglasni pano na kojem je dozvoljeno plakatiranje, rasvjetni stup, ili pak drvo u centru Slavonskog Broda, a da nije izlijepljeno šarolikom ponudom gotovinskih kredita što ih nude razne bankovne i novčarske agencije za kreditna posredovanja, koje očito niču kao gljive poslije kiše.

Brođanima se ispod krošnji lipa ili u hladovini kestena nudi \"keš\", brz novac, u prvi mah ugovori po relativno povoljnim uvjetima iza kojih se, vrlo je izgledno, u sitnim slovima krije zamka mogućeg \"kreditnog robstva\", pa lakovjerni i neoprezni prihvaćanjem sumnjivih uvjeta financiranja ubrzo mogu postati žrtvom kaznenog djela lihvarskog ugovora, ili pak kaznenih djela poput protupravne naplate, prijetnje, ucjene i sl.

Sredinom kolovoza ove godine Ministarstvo financija upozorilo je sve hrvatske građane da se prije sklapanja bilo kojeg ugovora o kreditu dobro informiraju posjeduje li navedena institucija odobrenje za rad, te da Ministarstvu financija prijave sve sumnjive pojave, u koje spadaju i zalijepljeni oglasi za brzo odobravanje kredita i zajmova. Ministarstvo je dalo i obećanje da će na svaku prijavu njihovi inspektori i nadzorne službe hitro reagirati, obzirom da svi oni koji se bave uslugama potrošačkog kreditiranja, kao i njihovi posrednici moraju imati odobrenje za rad koje izdaju jedino Ministarstva financija, HNB-a ili HANFA-e. Kriza je, posla i novca nema, pa banke nerijetko zbog neispunjenja osnovnih uvjeta odbiju klijente koji od njih zatraže kredit. Mnogi su u financijski bezizlaznoj situaciji, pa zadnju slamku spasa i svjetlo u mraku ugledaju u oglasu na plotu.

Oglasi su su najčešće izrađeni nezgrapno, nemaštovito i u jeftinom dvobojnom tisku, a svojim eventualnim klijentima u startu ne nude povoljnije javljanje na fiksni telefon, već je za prvi kontakt u većini slučajeva naveden broj mobilnog telefona. Gotovo u svim oglasima osim jednoga koje smo danas uočili, prava adresa možebitnog središta agencije je -nepoznanica, skrivena tajna ili pak samo mail adresa. Građani bi trebali biti vrlo oprezni, osobito stoga jer se radi o njihovu novcu i ne bi trebali nasjedati na \"dobre uvjete\" iza kojih se obično krije \"neka kvaka\".

-Ljude sila natjera na svašta, teško da bi se odlučio na taj način dizati kredit. Ugledna banka se ne reklamirla tako i svoje usluge ne nudi na svim stupovima ili mjestima gdje se nešto može zalijepiti, ili to možda radi preko svojih posrednika ne bi li sačuvala ugled, gledajući u jedan od oglasa kratko je prokomentirao stariji Brođanin.

Oglasa je raznih.

Tako se primjerice na staroj lipi umirovljenicima nudi gotovinski kredit od čak 35 tisuća eura sa rokom otplate 15 godina, a za malo vremešnije, od 80 godina, brzi umirovljenički kredit u iznosu od četiri i pol tisuće eura. Na čeličnom stupu pješačkog mosta krediti su- na akciji. (?) Iz ponude izdvajaju brze gotovinske kredite, zatvaraju crne liste, ovrhe preko FINA-e, sudska utuženja. Kredit može trajnim nalogom, može kredit na ostatak plaće i opterećenje veće od jedne trećine plaće i mirovine. Na stupu nasuprot crveni oglas, lakše ga se primjeti. Ovlaštena agencija za kreditno posredovanje, a koja ispod navodi da je svoje poslovanje uskladila sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju, sa plakata propitkuje imate li financijskih problema? Mučite li se pronalaženjem odgovarajuće banke? Izgubljenima nudi i pravi put kamo da krenu. Prema brzim, gotovinskim i hipotekarnim kreditima (kreditima piše veeeelikim slovima). Ispod crvenog oglasa je plavi sličnog sadržaja, pa ispod plavog bijeli, bijeli je nalijepljen na bež, bež na zeleni......itd. Neki su već i pokidani, jer konkurencija je zaista velika.

>> Ilegalni krediti: Vidite li zalijepljeni oglas, prijavite ga Ministarstvu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije