Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razvoj visokog školstva

Slavonski Brod postat će moderan sveučilišni grad

Mirko Duspara
Ivica Galovic/PIXSELL
28.09.2015.
u 12:05

- Slavonski Brod od danas se razvija u smjeru modernog sveučilišnog grada. Ova odluka dovest će i do bržeg gospodarskog razvoja – rekao je Duspara.

U Slavonskom Brodu ne skrivaju zadovoljstvo odlukom Hrvatskog sabora da usvoji Zakon o osnivanju devetog javnog sveučilišta u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Mirko Duspara (na slici) drži kako će se osnivanjem brodskog sveučilišta značajno povećati dostupnost visokog obrazovanja mladim ljudima u ovom dijelu Slavonije, kojima su često upravo visoki popratni troškovi studiranja predstavljali prepreku za daljnje obrazovanje. Kao temelj za stvaranje sveučilišta, Grad je u posljednjih deset godina izdvojio preko 50 milijuna kuna za visoko školstvo, kroz različite mjere, oblike pomoći te stipendije za studente s područja grada.

- Slavonski Brod od danas se razvija u smjeru modernog sveučilišnog grada. Ova odluka dovest će i do bržeg gospodarskog razvoja – rekao je Duspara.

Ministar znanosti Vedran Mornar obrazložio je kako će brodsko sveučilište nastati spajanjem visokoškolskih ustanova koje ovdje već postoje te samim tim neće predstavljati dodatni teret državnom proračunu. Kao najbitniji razlog osnivanja navedena je činjenica kako će se njime pokrenuti porast broja visokoobrazovanih ljudi, kojih je u brodskoj regiji trenutno 15 posto, u odnosu na ostatak Hrvatske, gdje oni čine 26 posto stanovništva. Brođani vjeruju kako će mogućnost studiranja u ovom pograničnom gradu privući i studente iz susjedne Bosne i Hercegovine.

>> 'Sveučilište nije projekt ni HDZ-a, ni SDP-a, nego svih u brodskoj županiji'

>> Mornar najavio osnivanje osmog hrvatskog sveučilišta u S. Brodu

Komentara 5

MV
Mijat vrdoljak
12:33 28.09.2015.

Sve lijepo, još samo da bar sve gradske mjesne zajednice dobiju kanalizaciju i internet. Unaprijed hvala gospodine Duspara

JB
jbt...
13:29 28.09.2015.

...super, mozda se nesto i promijeni, jer ovako je dno od grada....uzas !!!

Avatar vitez
vitez
14:04 28.09.2015.

Čestitke Brodu i gradonačelniku, ovo je veeliki korak za sve građane Broda i okolice. Ovo pokazuje kako je važno imati ljude koji promišljaju za budućnost grada i mladih, sve pohvale i neka nam živi i razvija se grad Slavonski Brod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije