Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slavonski Brod dobivat će 250 litara vode u sekundi iz Sikirevaca

Hrvatske vode za povećanje kapaciteta sa 100 na 250 litara vode u sekundi uložit će 12 milijuna kuna, a već je uloženo pet milijuna kuna
05. lipnja 2018. u 08:39 3 komentara 267 prikaza
Sporazum kojim se osigurava dovod vode u vodoopskrbni sustav Sl. Broda
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Vodovoda Slavonski Brod Stjepan Aščić i direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Dražen Milinković jučer su potpisali sporazum kojim se osigurava dovod vode u vodoopskrbni sustav Slavonskog Broda iz vodocrpilišta Sikirevci. Time će se omogućiti potrebna količina vode za ljudsku potrošnju i dugoročno se rješava pitanje vodoopskrbe na području tog grada i susjednih općina.

Slavonski Brod: Još jedan u nizu prosvjeda protiv bosanskobrodske rafinerije Ekološki problemi Vlada odgovorila Brođanima: Tražimo trajno rješenje za onečišćenja

Spajanje Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima koje je na području Brodsko-posavske županije, a kojim upravlja vinkovački vodovod aktualiziralo se nedavno kad je došlo do onečišćenja ugljikovodicima slavonsko-brodskog vodovoda koji se napaja iz Jelasa. S obzirom na to da je Brod zbog toga danima bio bez pitke vode, Hrvatske su vode interventnim radovima, vrijednim pet milijuna kuna, sagradile potrebnih 150 metara vodovoda kako bi se slavonsko-brodski vodovod spojio na Sikirevce. Time je omogućen dovod 100 litara vode u sekundi u vodoopskrbni sustav Slavonskog Broda.

Vodovod za Sikirevce

No kako bi se kapaciteti dovoda povećali, a da se ne ugrozi opskrba vodom Vinkovaca i susjednih općina, potrebno je opremiti dodatne zdence i postaviti još cjevovoda. Tako se jučer potpisanim sporazumom definira osposobljavanje triju novih zdenaca na crpilištu Sikirevci, koji bi omogućili dovod 250 litara vode u sekundi, te gradnja spojnog magistralnog cjevovoda od crpilišta Sikirevci na postojeći magistralni cjevovod Sikirevci – Slavonski Brod, a za što je osigurano 12 milijuna kuna.

Regionalni vodovodni sustav istočne Slavonije s centralnom crpnom stanicom u Sikirevcima, naime, trenutačno ima osam izbušenih bunara od kojih su samo četiri opremljena, a ostali nisi u funkciji.

Sikirevci pak, iako bogati vodom, nisu još spojeni na vodovod pa se sporazumom definira i dovršenje javnog vodoopskrbnog sustava na području te općine te priključenje kućanstava na javni vodoopskrbni sustav.

– Ovime dobivamo veliku sigurnost Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije što se tiče vodoopskrbe. Grad Slavonski Brod moći će primati vodu s više strana, znamo da može dolaziti i s Vodovoda zapadna Slavonija, postoji crpilište Jelas, a isto tako potpisanim sporazumom otvaraju se velike mogućnosti za dodatne kapacitete s crpilišta Sikirevci – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Dražen Milinković, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, istaknuo je pak da je napokon riješen problem koji traje cijelo jedno desetljeće te da će se sada zajedno okrenuti europskim fondovima i završiti prvu fazu, a to znači da sva naselja u županiji dobiju dovoljne količine vode i budu priključena na regionalni vodoopskrbni sustav istočne Slavonije.

Projekt EU Brod 3

– Ono što je važno spomenuti da se zajedno s Hrvatskim vodama obvezujemo provesti projekt EU Brod 3 koji znači konačnu zaštitu izvorišta, gradnju sustava odvodnje i sustava pročišćavanja te da ćemo u konačnici riješiti problem priključenja kućanstava na vodoopskrbni sustav u općini Sikirevci – naglasio je direktor Vodovoda d.o.o. Slavonski Brod Stjepan Aščić. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i načelnik općine Sikirevci Josip Nikolić.

Sporazum kojim se osigurava dovod vode u vodoopskrbni sustav Sl. Broda
1 / 12
Slavonski Brod
Petar Bašić Odbačena prijava 'Ispalo je da su Brođani izmislili zagađenje iz Rafinerije' Zagađenje vode još se ne zna uzrok Uzorci brodske vode mogli su biti namjerno kontaminirani Voda iz Slavonskog Broda Zabrinjavajuće Brođanka: Natočila sam vodu i na površini se pojavila masna mrlja
Koronavirus Italija
NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI
‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
 • Aedes2017:

  Vinkovački HDZ prodaje vodu brodskoj koaliciji HSP SDP. To se znalo prvog dana tzv.zagađenja vode. Slavonijo crveni se !Zagadili te primitivna došla !!!

 • Aedes2017:

  Vinkovački HDZ prodaje vodu brodskoj koaliciji HSP SDP .To se znalo prvi dan tzv. zagađenja vode . Slavonijo crveni se ! Zagadili te došla primitivna !!!

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  zašto bi država davala naše pare brođanima?! rješavanje problema vodoopskrbe je u isključivoj ingerenciji lokalne samouprave, znači grada sl broda, a ne države! svi koji su ulagali svoje novce u gradnju vodovoda, samodoprinosom, ili višom cijenom vode, su budale. jer ... prikaži još! vidimo da se može to drugačije. iz cijene usluge se vraćaju ulaganja, što nisu uzeli kredit ti brođani i sagradili što oni trebaju?! baš nekog iz varaždina ili pazina, briga kakvu vodu i kolko je mogu piti u sl brodu.