Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još se ne zna uzrok

Uzorci brodske vode mogli su biti namjerno kontaminirani

Zagađenje vode
Ivica Galovic/PIXSELL
19.05.2018.
u 19:29

Policija i DORH još istražuju jesu li slučajevi vode zagađene ugljikovodicima i ekološkog incidenta na produktovodu povezani.

Iako je od zagađenja vode za piće u Slavonskom Brodu ugljikovodicima i ekološkog incidenta na produktovodu na zapadnom ulazu u grad prošlo više od pedeset dana, još uvijek se ne znaju uzroci tih dvaju događaja. I dalje traje istraga policije i državnog odvjetništva i utvrđuje se jesu li ta dva slučaja povezana. 

Podsjetimo, brodski Stožer civilne zaštite 30. ožujka izvijestio je da je voda na brodskom vodocrpilištu onečišćena ugljikovodicima i nije za piće. Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje je povezao s ekološkim incidentom koji se dogodio dva dana prije zapadno od grada uz vodozaštitnu zonu, kada je tijekom tlačne probe produktovoda došlo do izlijevanja naftnih derivata u okoliš.

Protiv tvrtke Crodux, koju drži odgovornom, podnio je kaznenu prijavu. Građanima su stigle cisterne s pitkom vodom, a iz Croduxa su tvrdili da oni nisu krivi za zagađenje. Koncentracija ugljikovodika u vodi već nakon dva dana bila je u dopuštenim granicama, a 9. travnja Vladino Stručno povjerenstvo objavilo je da se voda može koristiti za piće. Duspara je nedavno kazao da njegovi sugrađani više ne vjeruju institucijama.

– Brođani imaju pravo znati što je s istragom, što se dogodilo u podzemlju, u bunarima, da ljudima vratimo povjerenje – rekao je Duspara. MUP i DORH pokrenuli su istragu o ekološkom incidentu, a inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike naložila je daljnje aktivnosti koje se odnose na pražnjenje produktovoda, provjeru stanja oko zaštite okoliša, nastavak istraživanja tla te uklanjanje onečišćene zemlje i vode.

Međutim, nikada nije jasno rečeno koliko je naftnih derivata iscurilo u zemlju, kolika je površina onečišćena, je li ispitana cijela trasa produktovoda i je li porozan na još nekim dijelovima ili samo ondje gdje je puknuo.

– Protekla dva tjedna građanima Slavonskog Broda isporučuje se voda s vodocrpilišta Sikirevci. Istragu provode MUP i DORH – kratko su na naše upite odgovorili iz Ministarstva zaštite okoliša. Iz brodskog ŽDO-u samo su poručili da su “izvidi još uvijek u tijeku”. A Brodom se šire brojne teorije. Svoje viđenje ponudio nam je i neovisni analitičar Zoran Grgić, koji smatra da su akcident kod produktovoda i onečišćenje bunara dva odvojena događaja koji se ne mogu povezati.

Zagađenje vode
1/22

– Zbog nelogičnosti pojavljivanja uzorka dva dana zaredom samo u trgovačkom centru Colosseum, a ne i na bunarima i krajnjim točkama sustava, logično je pretpostaviti da stvarnog zagađenja vode nije ni bilo, nego da je došlo do namjerne ili slučajne kontaminacije uzoraka – kaže Grgić.

Prema njegovim riječima, hlapljive tekućine ftalati, skupina spojeva koji su pronađeni u uzorcima, nalaze se u omekšivačima za plastiku, brtvama i otapalima kao što je nitrorazrjeđivač i WD-40. Stoga je moguća slučajna kontaminacija uzorka ili nepravilno brtvljenje, ali moguća je i namjerna kontaminacija, radi nečijeg interesa, no to se mora utvrditi istragom.

– Velika je pogreška što prvi dan nisu uzeti uzorci benzina, jer bi se onda moglo utvrditi je li taj benzin proizveden prije rata ili nedavno. Tako bi se odredilo je li cijev korištena za šverc benzinskim derivatima – ističe Grgić.

Komentara 7

AE
Aedes2017
20:08 19.05.2018.

Sada vodu prodaje vinkovački distributer ( na vlasti hdz ), dok je u Brodu na vlasti koalicija hsp / sdp koji sada ne prodaje vodu.Radi se o 60 miliuna kunića. Eto vam ga na !

KA
karlodrago
19:45 19.05.2018.

Gradonačelnik Duspara sve zna o problemimaa sa vodom ,pitajte njega

BM
branko.mihalic1
20:40 19.05.2018.

kakva smijurija to se za dva sata vidii nije neki virus koje zataskavanje a ljudi naivni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije