Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uzorci brodske vode mogli su biti namjerno kontaminirani

Policija i DORH još istražuju jesu li slučajevi vode zagađene ugljikovodicima i ekološkog incidenta na produktovodu povezani.
19. svibnja 2018. u 19:29 7 komentara 1096 prikaza
Zagađenje vode
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Iako je od zagađenja vode za piće u Slavonskom Brodu ugljikovodicima i ekološkog incidenta na produktovodu na zapadnom ulazu u grad prošlo više od pedeset dana, još uvijek se ne znaju uzroci tih dvaju događaja. I dalje traje istraga policije i državnog odvjetništva i utvrđuje se jesu li ta dva slučaja povezana. 

Petar Bašić Odbačena prijava 'Ispalo je da su Brođani izmislili zagađenje iz Rafinerije'

Podsjetimo, brodski Stožer civilne zaštite 30. ožujka izvijestio je da je voda na brodskom vodocrpilištu onečišćena ugljikovodicima i nije za piće. Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje je povezao s ekološkim incidentom koji se dogodio dva dana prije zapadno od grada uz vodozaštitnu zonu, kada je tijekom tlačne probe produktovoda došlo do izlijevanja naftnih derivata u okoliš.

Protiv tvrtke Crodux, koju drži odgovornom, podnio je kaznenu prijavu. Građanima su stigle cisterne s pitkom vodom, a iz Croduxa su tvrdili da oni nisu krivi za zagađenje. Koncentracija ugljikovodika u vodi već nakon dva dana bila je u dopuštenim granicama, a 9. travnja Vladino Stručno povjerenstvo objavilo je da se voda može koristiti za piće. Duspara je nedavno kazao da njegovi sugrađani više ne vjeruju institucijama.

– Brođani imaju pravo znati što je s istragom, što se dogodilo u podzemlju, u bunarima, da ljudima vratimo povjerenje – rekao je Duspara. MUP i DORH pokrenuli su istragu o ekološkom incidentu, a inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike naložila je daljnje aktivnosti koje se odnose na pražnjenje produktovoda, provjeru stanja oko zaštite okoliša, nastavak istraživanja tla te uklanjanje onečišćene zemlje i vode.

Međutim, nikada nije jasno rečeno koliko je naftnih derivata iscurilo u zemlju, kolika je površina onečišćena, je li ispitana cijela trasa produktovoda i je li porozan na još nekim dijelovima ili samo ondje gdje je puknuo.

– Protekla dva tjedna građanima Slavonskog Broda isporučuje se voda s vodocrpilišta Sikirevci. Istragu provode MUP i DORH – kratko su na naše upite odgovorili iz Ministarstva zaštite okoliša. Iz brodskog ŽDO-u samo su poručili da su “izvidi još uvijek u tijeku”. A Brodom se šire brojne teorije. Svoje viđenje ponudio nam je i neovisni analitičar Zoran Grgić, koji smatra da su akcident kod produktovoda i onečišćenje bunara dva odvojena događaja koji se ne mogu povezati.

Zagađenje vode
1 / 22
Slavonski Brod: Vodu za piće građani dobivaju iz cisterni

– Zbog nelogičnosti pojavljivanja uzorka dva dana zaredom samo u trgovačkom centru Colosseum, a ne i na bunarima i krajnjim točkama sustava, logično je pretpostaviti da stvarnog zagađenja vode nije ni bilo, nego da je došlo do namjerne ili slučajne kontaminacije uzoraka – kaže Grgić.

Prema njegovim riječima, hlapljive tekućine ftalati, skupina spojeva koji su pronađeni u uzorcima, nalaze se u omekšivačima za plastiku, brtvama i otapalima kao što je nitrorazrjeđivač i WD-40. Stoga je moguća slučajna kontaminacija uzorka ili nepravilno brtvljenje, ali moguća je i namjerna kontaminacija, radi nečijeg interesa, no to se mora utvrditi istragom.

– Velika je pogreška što prvi dan nisu uzeti uzorci benzina, jer bi se onda moglo utvrditi je li taj benzin proizveden prije rata ili nedavno. Tako bi se odredilo je li cijev korištena za šverc benzinskim derivatima – ističe Grgić.

Slavonski Brod: Snimio kukurikanje pijetla pa susjede budio megafonom Slavonski Brod Smetao mu susjedov pijetao, pa smislio nevjerojatnu 'osvetu' Slavonski Brod: Nevrijeme s obilnom kišom poplavilo podvožnjak u Kumičićevoj ulici Rekordna količina kiše Voda u podvožnjaku bila je dublja od dva metra, nevrijeme rušilo stabla Slavonski Brod: Još jedan u nizu prosvjeda protiv bosanskobrodske rafinerije Ekološki problemi Vlada odgovorila Brođanima: Tražimo trajno rješenje za onečišćenja
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Aedes2017:

    Sada vodu prodaje vinkovački distributer ( na vlasti hdz ), dok je u Brodu na vlasti koalicija hsp / sdp koji sada ne prodaje vodu.Radi se o 60 miliuna kunića. Eto vam ga na !

  • karlodrago:

    Gradonačelnik Duspara sve zna o problemimaa sa vodom ,pitajte njega

  • branko.mihalic1:

    kakva smijurija to se za dva sata vidii nije neki virus koje zataskavanje a ljudi naivni