Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKAZUJU KLOPKE

Slavoniju ove godine očekuje velika najezda komaraca? Stručnjak: 'Više je razloga za to'

Veliki komarac
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/2
12.05.2023.
u 11:25

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije objavio je kako je u CDC klopkama uzorkovanima prije šest dana, 6. svibnja, komaraca najviše uhvaćeno u Kopačkom ritu, i to njih 69

Iako je Slavonija prošle godine ljeto provela u relativnom miru i bez napasnih komaraca koji im remete svakodnevicu, čini se kako isto ove godine neće biti. Redoviti profesor Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Branimir Hackenberger Kutuzović tako je kazao za Glas Slavonije zbog čega se ove godine očekuje intenzivnija invazija.

- Razlozi tome su dvojaki. U prvom redu, prošle godine velik broj jajašaca nije se izlegao. Na žalost, jajašca pojedinih vrsta tzv. šumskih komaraca u nepovoljnim (sušnim) uvjetima mogu preživjeti više godina. Prema nekim podatcima ta neizležena jajašca mogu preživjeti i više od šest godina. U drugom redu, kako je prošla bila ‘godina bez komaraca‘, tako su i aktivnosti oko kontrole komaraca i njihovo tretiranje bili manje intenzivni, pa je pogotovo pretkraj sezone egzistirao velik broj fertilnih ženki - tvrdi profesor, dodajući kako bi se ove godine, uz jajašca položena krajem prošlogodišnje sezone mogla izleći i ona iz 2021.

Inače, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije objavio je kako je u CDC klopkama uzorkovanima prije šest dana, 6. svibnja, komaraca najviše uhvaćeno u Kopačkom ritu, i to njih 69. U Tenji ih je uhvaćeno 36, dok ih je u Tikvešu uhvaćeno 29. Najmanje ih je bilo u Podravlju, Sarvašu i Jugu 2, gdje ih je uhvaćeno po tek 5. Usporedbe radi, u lani ih je u isto vrijeme, tek četiri dana kasnije u svibnju, uhvaćeno nekoliko puta manje. Na čak devet lokacija nijedan komarac nije bio uhvaćen, dok ih je najviše uhvaćeno u Klisi, i to njih devet. 

Inače, prošle je godine i krajem kolovoza 'harala' groznica Zapadnog Nila, kada su zabilježana dva slučaja zaraze u Osječko-baranjskoj županiji. Slučajevi zaraze potvrđeni su u Vladislavcima i Karancu, a provedenim monitoringom odraslih komaraca metodom CDC klopki, tijekom 12 sati izbrojen je povećan broj jedinki (49), objavio je tada Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. 

>> VIDEO Kraj pandemije i u Hrvatskoj: Vlada prihvatila Berošev prijedlog

Komentara 2

Avatar HajdukLika
HajdukLika
12:55 12.05.2023.

Ljudi, ne samo da svake godine imaju najezdu komaraca, nego su i toliko veliki da ti svuku pokrivač dok pokušavaš spavati. Za nas Ličane ni medvjed, ni vuk, a ni poskok nisu opasni k’o slavonski moskitosi.

ŽU
ŽuŽu
11:20 13.05.2023.

Zar nije klimatska promjena isušila jezera i rijeke?? Spaljena zemlja, toplinski valovi, suša, kataklizma.... Gdje su u toj priči komarci, života ti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije