Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručna pomoć

Otvara se bolnica za kornjače na Malom Lošinju

kornjače, plavi svijet (1)
Foto: www.plavisvijet.hr
1/5
17.07.2013.
u 12:28

Biit će to prava bolnica, gdje će ozlijeđenim i bolesnim životinjama biti pružena stručna pomoć

"Plavi svijet", Institut za istraživanje i zaštitu mora, koji je poznat i po obrazovnim programima i zaštiti morske biološke raznolikosti, kreće u novi projekt. U petak će u Malom Lošinju njihovo oporavilište za morske kornjače otvoriti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Oporavilište je osnovano kao dio projekta "Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu (NETCET)" koji sufinancira Europska unija IPA – Jadranski prekogranični program suradnje, a dio mreže bit će i oporavilišta za morske kornjače u Jadranu. Jedina bolnica za kornjače u Hrvatskoj do sada je bila ona u Puli, koja postoji već sedam godina.

Smješteno je u rekreacijskoj zoni hotela Vespera u Sunčanoj uvali i bit će to prava bolnica, mjesto gdje će ozlijeđenim i bolesnim životinjama biti pružena stručna pomoć i njega osposobljenih veterinara i biologa. Opremljeno je prostorijama za operacije, zasebnim bazenom za intenzivnu njegu te bazenima za dugotrajni oporavak kornjača u kontroliranim uvjetima.

Osim toga, Institut "Plavi svijet" u prostorijama oporavilišta educirat će posjetitelje o morskim kornjačama putem interaktivnih računalnih aplikacija, prezentacija i predavanja, a posjetitelji će imati priliku vidjeti kornjače u fazi oporavka. Uz to, organizirati će se i puštanje oporavljenih morskih kornjača u more. Neke od njih dobiti će i uređaj za satelitsko praćenje i tako će se omogućiti kontrola uspješnosti oporavka te proučavati život morskih kornjača.

Najveća prijetnja morskim kornjačama u Jadranu je slučajni ulov u ribarsku opremu. Kada se kornjače zapetljaju u mreže ili su ulovljene kočom, nisu u mogućnosti izroniti pa ugibaju zbog utapanja. Tako nekoliko tisuća kornjača u Jadranu svake godine ugiba u mrežama. Ulovljene životinje često su u stanju kome ili šoka, ali ako im se pravilno pruži pomoć, mogu se oporaviti i vratiti natrag u more. Osim u mreže, kornjače se često ulove i na parangal. Nakon što progutaju udicu i plastičnu strunu, neke životinje ugibaju dok se druge uz pruženu pomoć mogu oporaviti. Isto tako, brodovi koji se kreću velikim brzinama udarcem pri sudaru ili brodskim propelerom mogu životinji nanijeti teške i ozbiljne ozljede te uzrokovati smrt, a neke su životinje bolesne i iscrpljene i potrebna im je pomoć.

>> Kornjače jače od aviona: Krenule na parenje pa zaustavile letove!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije