Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antikorupcijska strategija

Slabiji imunitet ministara, jača zaštita zviždača...

22.09.2020.
u 18:08

Nova antikorupcijska strategija više bi pozornosti trebala posvetiti i borbi protiv korupcije na lokalnoj razini

Nakon najave ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice da bi Hrvatska vrlo brzo mogla dobiti novu antikorupcijsku strategiju, iz njegova ministarstva stižu i naznake u kojem bi se smjeru moglo krenuti. Neslužbeno se zasad govori o mjerama koje su već najavljene kroz program nove Plenkovićeve Vlade, poput izmjena Zakona o Vladi kojima bi se precizirala odredba na temelju koje ministri uživaju imunitet od kaznenog progona za djela za koja je zapriječena kazna do pet godina zatvora.

Ministre se u takvim slučajevima sada ne može goniti bez odobrenja Vlade, a ubuduće bi se imunitet ukinuo i za korupcijska kaznena djela za koja se postupak vodi po službenoj dužnosti, dakle za kaznena djela iz nadležnosti USKOK-a. Spominje se i jača zaštita zviždača, no u Ministarstvu zasad ne preciziraju kako je namjeravaju postići. Napominju samo da je na temelju važeće antikorupcijske strategije donesen novi zakon, a sada će, kažu, vidjeti na koji bi se način mogla poboljšati pravna zaštita zviždača i potaknuti ljude da prijavljuju nepravilnosti.

>> VIDEO Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

Revizija kaznenog zakona

U planu je i revizija Zakona o kaznenom postupku, koji je od donošenja 2008. godine doživio niz izmjena, neke i na intervenciju Ustavnog suda, no ni u tom slučaju nije jasno planira li Ministarstvo pisati novi zakon, mijenjati postojeći ili nešto treće. Naši izvori u Ministarstvu sigurni su tek da će se formirati široka radna skupina, koja će moći meritorno ukazati na ključne probleme u praksi, a konačni je cilj stvaranje uvjeta da se kazneni postupci okončaju u razumnom roku, umjesto beskrajnih postupaka kakvima godinama svjedočimo.

S druge strane, struka je u niz navrata upozorila na neke neuralgične točke u kaznenim postupcima. Veljko Miljević, odvjetnik specijalist za kazneno pravo, uvjeren je da velik dio problema leži u prekompliciranim optužnicama koje broje i desetke tisuća stranica, a koje onda ulaze u sudski spis, zbog čega se glavna rasprava zna razvući i do pet godina. Smatra da bi ZKP trebao osigurati da se optužnice rade jednostavnije i bez suvišnih opterećenja što bi, kaže, glavne rasprave svelo na razuman rok od godinu do najviše dvije.

Novi zakon o sukobu interesa

Nova antikorupcijska strategija više bi pozornosti trebala posvetiti i borbi protiv korupcije na lokalnoj razini, a da je u tome nužan aktivniji pristup vidljivo je već iz činjenice da je Sabor prošli tjedan prvi put u jednom danu ukinuo zastupnički imunitet čak trojici gradonačelnika. Da je korupcija na lokalnoj razini veći problem nego na nacionalnoj jučer je za N1 kazala i Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika. To je povjerenstvo i prije ukazivalo na zakonske nelogičnosti, primjerice na činjenicu da se šef zagrebačkog Holdinga ne smatra dužnosnikom i ne podliježe provjeri sukoba interesa iako upravlja većim novcem od nekih središnjih državnih tijela.

>> VIDEO Istražitelji nadzirali razgovore Josipe Rimac u vozilu: "Kada sve to prođe, sigurno imaš svojih 500.000 kuna..."

Jedan od prijedloga je i da se napravi registar poslovnih odnosa lokalnih vijećnika, koji bez ikakva nadzora antikorupcijskih tijela mogu poslovati s gradovima i općinama u čijem su vijeću. Da bi se stalo na kraj tim propustima potrebno je, međutim, donijeti novi Zakon o sukobu interesa, koji je bio predviđen i dosadašnjom antikorupcijskom strategijom, no njegovo donošenje zakomplicirano je nizom postupaka Povjerenstva protiv istaknutih dužnosnika koji su završili na upravnim sudovima. Pri najavi nove antikorupcijske strategije taj zakon nije spomenut, no u Ministarstvu pravosuđa i uprave kažu nam da je za iduće razdoblje planirano i njegovo donošenje.

Komentara 1

ST
stefj
18:43 22.09.2020.

Smanjite birokraciju i udio države, pa ćete smanjiti i korupciju. Nije realno očekivati manju korupcija, a udio države u BDP-u je sve veći i veći, tržište je sve manje, konkurentnost pada. Normalno da korupcija raste... Bez veze svi zakoni u takvom okruženju. Još k tome, nitko nema nikakvu odgovornost u tim strukturama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije