Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGIONALIZACIJA

Skupština će glasati o Deklaraciji o jedinstvenosti Međimurja

Pavlic
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
27.11.2013.
u 22:33

Međimurski gradovi ne bi imali status urbanog područja, jer nemaju više od 35.000 stanovnika, a nositeljem izrade strategije razvoja urbanog područja postao bi Varaždin

Skupština Međimurske županije ne pristaje na status subregije, ni na bilo kakav drugi status niži od “državne razine minus jedan”. Međimurje je povijesna regija i kao takva mora ostati u bilo kakvoj budućoj reorganizaciji regionalne samouprave u Hrvatskoj. Dijelovi su to Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Međimurske županije, o kojoj će raspravljati županijski vijećnici.

Dokument su predložili Željko Pavlic i Zlatko Bacinger iz Međimurskog demokratskog saveza, i bit će zanimljivo pratiti kako će reagirati ostale stranke, posebno SDP. Deklaracija je, naime, reakcija na model planskih područja iz nacrta prijedloga Zakona o regionalnom razvoju, koji ovih dana najavljuje ministar Branko Grčić. Međimurje bi bilo bio Sjeverozapadne Hrvatske.

- Protivimo se prijedlogu da se Hrvatska podijeli na urbane aglomeracije Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. Predloženim zakonom gradovi iz Međimurske županije ne bi imali status urbanog područja, jer nemaju više od 35.000 stanovnika, a nositeljem izrade strategije razvoja urbanog područja postao bi Grad Varaždin - ističu predlagatelji Pavlic i Bacinger.

MDS je u više navrata upozoravao na preseljenje državnih institucija iz Čakovca u Varaždin, tvrdeći da iza svega stoji snažni varaždinski lobi koji “priprema teren za ustoličenje Varaždina kao sjedišta buduće regije”. U Deklaraciji se zahtijeva "hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca u Varaždin i povratak preseljenih institucija natrag u Međimurje”, no ne navodi se na koje se to točno institucije misli. U prijedlogu Deklaraciju ocjenjuje se da glavni uzrok nedovoljno učinkovitog funkcioniranja unutarnjeg ustrojstva Hrvatske nije prevelika usitnjenost upravnih jedinica, već prevelika centralizacija.

Šef međimurskog HNS-a i župan Matija Posavec rekao je za Večernji list da će podržati Deklaraciju, uz neke manje izmjene u tekstu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije