Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOJI PREKO 4 MILIJARDE DOLARA

Trebao je biti najbolji brod na svijetu: Pogledajte američki razarač kojeg su prozvali promašajem

Najmoderniji brod ameri?ke flote iz nove klase nevidljivih razara?a odlazi na probno putovanje
Foto: ABACA
1/5
06.06.2022.
u 19:37

Ubrzo nakon puštanja u rad 2016. godine, USS Zumwalt se pokvario u Panamskom kanalu. Drugi brod u klasi, USS Michael Monsoor, zakazao je tijekom pokusa na moru sljedeće godine.

Američki razarač USS Zumwalt, vrijedan 4,4 milijarde dolara, ranije je proglašen jednim od najnaprednijih brodova na svijetu, a sada se naziva "neuspješnim konceptom broda".

Brod je razarač s vođenim projektilima, što znači da mu je glavna namjena pružanje protuzračne potpore floti američke mornarice. Gradnja broda započela je u listopadu 2008. godine. Porinut je u listopadu 2013., a američka mornarica pustila ga je u rad u listopadu 2016. godine. Mornarica ima još dva razarača klase Zumwalt - USS Michael Monsoor i USS Lyndon B. Johnson.

Brod je koštao dvostruko više od nekih od najmoćnijih brodova mornarice. Naime, tri razarača klase Zumwalt koštala su oko 22,4 milijarde dolara. General Dynamics, vlasnik brodogradilišta Bath Iron Works, koje je izgradilo USS Zumwalt, sagradio je objekt vrijedan 40 milijuna dolara samo za smještaj masivnih brodova, piše Insider

Brod može primiti 158 članova posade i proizvodi oko 78 megavata snage, slično energiji koju proizvodi nosač zrakoplova na nuklearni pogon. Također ima 80 naprednih vertikalnih lansirnih ćelija za određene vrste projektila.

Unatoč vrtoglavoj cijeni, Zumwalt ima brojne probleme. Ubrzo nakon puštanja u rad 2016. godine, USS Zumwalt se pokvario u Panamskom kanalu. Drugi brod u klasi, USS Michael Monsoor, zakazao je tijekom pokusa na moru sljedeće godine.

USS Zumwalt
Foto: ABACA

- Gotovo u potpunosti nisu uspjeli ispuniti prvobitno zamišljenu ulogu višenamjenskih ratnih brodova razarača. Sam razmjer prekoračenja troškova dovodi u pitanje održivost programa čak i ako bi razarači mogli funkcionirati kako je predviđeno - pisao je 2018. Military Watch Magazine te naveo kako Zumwalt, između ostalog, ima problem sa zastojem motora.

- Brodu nedostaje nekoliko vitalnih značajki, uključujući protubrodske rakete, protupodmornička torpeda i rakete dalekometne zračne obrane - naveo je vojni stručnjak Sebastian Roblin

Roblin je razarače nazvao "ambicioznim, ali neuspjelim konceptom broda". Naime, rekao je da je Zumwalt proizveden na temelju "nerealnih" procjena.

Nakon razočaravajuće izvedbe, mornarica je razmatrala mnoštvo mogućnosti za Zumwalte, uključujući njihovu preuređenje u "predane lovce na brodove".

Čelnik američkog strateškog zapovjedništva, general John Hyten, iznio je tvrdnju da bi razarači mogli biti opremljeni nuklearnim krstarećim projektilima. No, ranije ove godine, mornarica je odlučila opremiti brodove hiperzvučnim projektilima do 2025., izvijestio je USNI News.

Komentara 31

Avatar highlander.celsius
highlander.celsius
20:23 06.06.2022.

A di je terasa za kavu na brodu?

PR
prajdali100
19:58 06.06.2022.

Toliko koštaju da Ameri naprosto moraju nešto izmisliti kako bi bili efikasni.

PR
prokurator
23:45 06.06.2022.

pa to je nešto kao rimac... proizveli 3, pokvarila se 2...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije